Sunde tarme skal styrke knoglerne
Med alderen sætter en afkalkning af knoglerne ind, og det skønnes, at hver femte kvinde i Europa over 50 år lider af knogleskørhed. Med en konstant vækst i den aldrende befolkning udgør dette en samfundsmæssig stor udfordring og økonomisk belastning. Omkostningerne beløber sig alene i Danmark til omkring 12 milliarder kroner om året i behandling af skader, genoptræning, hjemmehjælp mv.
I et nyt forskningsprojekt, der har fået bevilling fra Innovationsfonden, vil forskere fra Københavns Universitet, Sjællands Universitetshospital, Aarhus Universitet og USDA Western Human Nutrition Center i USA sammen med virksomheden Arla Foods Ingredients udvikle en ny type ingrediens, der kombinerer mælkecalcium med vallepermeat rig på laktose og/eller præbiotiske kostfibre. Præbiotika er kendt for at gavne bakterier i tarmsystemet. Det skal skabe et miljø i tarmen så calcium optages bedre.
Ressourceudnyttelse og bedre livskvalitet
Lykkes det at udvikle denne nye ingrediensløsning, vil produktet kunne bidrage til at reducere det store antal af knoglebrud, der hvert år betyder utallige sygehusindlæggelser, sygedage og ikke mindst nedsat livskvalitet hos mange mennesker. Samtidig er det også med til at sikre en optimeret ressourceudnyttelse i mejeriindustrien, da man kan bruge spildprodukter fra osteproduktionen.
”Dette er et klart win-win projekt med et kæmpe potentiale. I Arla Foods Ingredients får vi mulighed for yderligere at udvikle vores biocirkulære forretning, og dermed øge vores potentiale for et større råvaregrundlag. Samtidigt medvirker vi til at løse en stor samfundsmæssigt udfordring ved at udvikle nye fødevareingredienser, som kan bidrage til at styrke knoglerne i udsatte befolkningsgrupper,” siger Executive R&D Advisor Henrik Jørgen Andersen, Arla Foods Ingredients.
De biofunktionelle ingredienser skal findes i valle, som i dag er en sidestrøm ved produktion af ost, men som har et højt indhold af mælkecalcium, som kan udvindes. Målet er at fødevare-ingredienserne samtidig skal stimulere tarmmiljøet til et optimalt optag af mineraler.
På den måde har projektet to målsætninger. Dels at bidrage til cirkulær økonomi, hvor man forsøger at udnytte alle råvarer fuldt ud og dels ny forskning i hvordan en velfungerende tarm er en vigtig faktor for vores sundhed og velbefindende.
Forskningen i tarmmiljøet tager udgangspunkt i et etårigt studie, hvor det undersøges hvordan og i hvilket omfang mælkecalcium optages og styrker knoglerne hos 400 kvinder i overgangsalderen. Dokumentation for dette findes ikke i dag, og den nye viden vil være af stor betydning for at fore-bygge tabet af knoglemasse.
Avancerede studier i tarmmiljøet
Ud over dette store interventionsstudie inkluderer projektet også avancerede studier på tarmmiljøet, ved hjælp af såkaldte metabolomics og tarmmikrobiom analyser. Sammen med amerikanske forskere specialiseret i machine learning teknikker forventer projektgruppen, at disse omfattende data kan identificere endnu ukendte sammenhænge omkring livsstil, fødevareindtag og knoglemineralisering, der efterfølgende kan benyttes til at udvikle skræddersyede løsninger for kvinder med risiko for osteoporose.
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet er primært involveret i metabolomics analyser.
”Metabolomics analyserne vil give et ”funktionelt read-out” af tarmbakteriernes aktivitet. De skal således være med til at kaste lys over, hvad der er for nogle faktorer og mekanismer i tarmen, der har betydning for hvor godt calcium optages. Og hvordan vi aktivt kan modulere disse faktorer ved at kombinere mælkecalcium med inulin, der er en præbiotisk fiber og som vi formoder vil optimere betingelserne i tarmen”, forklarer Hanne Christine Bertram, som er professor ved Institut for Fødevarer.
Fakta
Innovationsfondens investering: 15.4 mio. kr.
Samlet budget: 22.1 mio kr.
Varighed: 5 år
Officiel titel: RENEW - Valorization of dairy sidestreams to fight calcium deficits in postmenopausal Women
Om partnerne
Arla Food Ingredients er førende producent af valleingredienser til fødevareindustrien, spædbørns-ernæring, sportsernæring, samt medicinske applikationer.
Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring har ledende ekspertise i ernæring og mange års erfaring med at gennemføre interventionsstudier.
Det Nationale Videnscenter for Knoglesundhed ved Sjællands Universitetshospital er specialiseret i sundhedsinnovation samt undersøgelse og formidling af knoglesundhed.
Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab forsker bl.a. i interaktionerne mellem kost, tarm-mikrobiomet og besidder ekspertise indenfor mikrobiologi og analyse af tarmmikrobiomets sammen-sætning og funktion.
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet har kompetencer indenfor meta-bolomics analyser i ernæringsforskningen.
USDA Western Human Nutrition Center i USA er førende indenfor bioinformatik anvendt i ernærings- og mikrobiomforskning.
Billedtekst: Professor Hanne Christine Bertram, Institut for Fødevarer udfører metabolomics analyser, som skal kaste lys på de faktorer og mekanismer i tarmen, der har betydning for hvor godt calcium optages.
Foto: Flemming Nielsen
Nøgleord
Kontakter
Hanne Christine Bertram, Professor, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.
Tlf. 6168 7389. Mail: hannec.bertram@food.au.dk
Henrik Jørgen Andersen, Senior Executive R&D Advisor, Arla Foods Ingredients.
Tlf: 20 95 12 41. Mail: hejan@arlafoods.com
Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
Tlf: 61 90 50 45. Mail: jens.bomholt@innofond.dk
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
Nu kan alle hjælpe med at overvåge naturen i Lille Vildmose18.6.2025 07:28:31 CEST | Pressemeddelelse
I Lille Vildmose er en ny aktivitet i gang, hvor helt almindelige mennesker kan være med til at overvåge naturens udvikling. Aktiviteten er finansieret af projektet Wet Horizons og handler om at inddrage alle, der har lyst, i arbejdet med at genskabe og beskytte moserne.
Elvira vil gøre op med 40 år gamle tal: Vi skal opdatere den måde, vi udregner metanudledning fra grise17.6.2025 12:58:16 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab vil opdatere beregningsgrundlaget for metanudledning fra grise, så de nationale emissionsopgørelser i fremtiden bliver mere retvisende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum