Sunde tarme skal styrke knoglerne
Med alderen sætter en afkalkning af knoglerne ind, og det skønnes, at hver femte kvinde i Europa over 50 år lider af knogleskørhed. Med en konstant vækst i den aldrende befolkning udgør dette en samfundsmæssig stor udfordring og økonomisk belastning. Omkostningerne beløber sig alene i Danmark til omkring 12 milliarder kroner om året i behandling af skader, genoptræning, hjemmehjælp mv.
I et nyt forskningsprojekt, der har fået bevilling fra Innovationsfonden, vil forskere fra Københavns Universitet, Sjællands Universitetshospital, Aarhus Universitet og USDA Western Human Nutrition Center i USA sammen med virksomheden Arla Foods Ingredients udvikle en ny type ingrediens, der kombinerer mælkecalcium med vallepermeat rig på laktose og/eller præbiotiske kostfibre. Præbiotika er kendt for at gavne bakterier i tarmsystemet. Det skal skabe et miljø i tarmen så calcium optages bedre.
Ressourceudnyttelse og bedre livskvalitet
Lykkes det at udvikle denne nye ingrediensløsning, vil produktet kunne bidrage til at reducere det store antal af knoglebrud, der hvert år betyder utallige sygehusindlæggelser, sygedage og ikke mindst nedsat livskvalitet hos mange mennesker. Samtidig er det også med til at sikre en optimeret ressourceudnyttelse i mejeriindustrien, da man kan bruge spildprodukter fra osteproduktionen.
”Dette er et klart win-win projekt med et kæmpe potentiale. I Arla Foods Ingredients får vi mulighed for yderligere at udvikle vores biocirkulære forretning, og dermed øge vores potentiale for et større råvaregrundlag. Samtidigt medvirker vi til at løse en stor samfundsmæssigt udfordring ved at udvikle nye fødevareingredienser, som kan bidrage til at styrke knoglerne i udsatte befolkningsgrupper,” siger Executive R&D Advisor Henrik Jørgen Andersen, Arla Foods Ingredients.
De biofunktionelle ingredienser skal findes i valle, som i dag er en sidestrøm ved produktion af ost, men som har et højt indhold af mælkecalcium, som kan udvindes. Målet er at fødevare-ingredienserne samtidig skal stimulere tarmmiljøet til et optimalt optag af mineraler.
På den måde har projektet to målsætninger. Dels at bidrage til cirkulær økonomi, hvor man forsøger at udnytte alle råvarer fuldt ud og dels ny forskning i hvordan en velfungerende tarm er en vigtig faktor for vores sundhed og velbefindende.
Forskningen i tarmmiljøet tager udgangspunkt i et etårigt studie, hvor det undersøges hvordan og i hvilket omfang mælkecalcium optages og styrker knoglerne hos 400 kvinder i overgangsalderen. Dokumentation for dette findes ikke i dag, og den nye viden vil være af stor betydning for at fore-bygge tabet af knoglemasse.
Avancerede studier i tarmmiljøet
Ud over dette store interventionsstudie inkluderer projektet også avancerede studier på tarmmiljøet, ved hjælp af såkaldte metabolomics og tarmmikrobiom analyser. Sammen med amerikanske forskere specialiseret i machine learning teknikker forventer projektgruppen, at disse omfattende data kan identificere endnu ukendte sammenhænge omkring livsstil, fødevareindtag og knoglemineralisering, der efterfølgende kan benyttes til at udvikle skræddersyede løsninger for kvinder med risiko for osteoporose.
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet er primært involveret i metabolomics analyser.
”Metabolomics analyserne vil give et ”funktionelt read-out” af tarmbakteriernes aktivitet. De skal således være med til at kaste lys over, hvad der er for nogle faktorer og mekanismer i tarmen, der har betydning for hvor godt calcium optages. Og hvordan vi aktivt kan modulere disse faktorer ved at kombinere mælkecalcium med inulin, der er en præbiotisk fiber og som vi formoder vil optimere betingelserne i tarmen”, forklarer Hanne Christine Bertram, som er professor ved Institut for Fødevarer.
Fakta
Innovationsfondens investering: 15.4 mio. kr.
Samlet budget: 22.1 mio kr.
Varighed: 5 år
Officiel titel: RENEW - Valorization of dairy sidestreams to fight calcium deficits in postmenopausal Women
Om partnerne
Arla Food Ingredients er førende producent af valleingredienser til fødevareindustrien, spædbørns-ernæring, sportsernæring, samt medicinske applikationer.
Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring har ledende ekspertise i ernæring og mange års erfaring med at gennemføre interventionsstudier.
Det Nationale Videnscenter for Knoglesundhed ved Sjællands Universitetshospital er specialiseret i sundhedsinnovation samt undersøgelse og formidling af knoglesundhed.
Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab forsker bl.a. i interaktionerne mellem kost, tarm-mikrobiomet og besidder ekspertise indenfor mikrobiologi og analyse af tarmmikrobiomets sammen-sætning og funktion.
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet har kompetencer indenfor meta-bolomics analyser i ernæringsforskningen.
USDA Western Human Nutrition Center i USA er førende indenfor bioinformatik anvendt i ernærings- og mikrobiomforskning.
Billedtekst: Professor Hanne Christine Bertram, Institut for Fødevarer udfører metabolomics analyser, som skal kaste lys på de faktorer og mekanismer i tarmen, der har betydning for hvor godt calcium optages.
Foto: Flemming Nielsen
Nøgleord
Kontakter
Hanne Christine Bertram, Professor, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.
Tlf. 6168 7389. Mail: hannec.bertram@food.au.dk
Henrik Jørgen Andersen, Senior Executive R&D Advisor, Arla Foods Ingredients.
Tlf: 20 95 12 41. Mail: hejan@arlafoods.com
Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
Tlf: 61 90 50 45. Mail: jens.bomholt@innofond.dk
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Fødevaregiganter skjuler de største miljøsynder18.12.2025 10:35:08 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet afslører, at verdens største fødevarevirksomheder fokuserer på klima i deres bæredygtighedsrapporter, mens de mest alvorlige miljøpåvirkninger, som kvælstofforurening og biodiversitetstab, næsten ignoreres. Det kan få store konsekvenser for den grønne omstilling.
Forskning: ESG-krav ændrer landbrugets spilleregler17.12.2025 14:20:13 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, hvordan EU’s rapporteringskrav og andre bæredygtighedsinitiativer skaber et massivt datapres i fødevaresektoren. For landmænd betyder det mere end papirarbejde: det kan ændre strukturen i dansk landbrug.
Manden med hænderne i jorden og Europas jord i tankerne17.12.2025 09:42:49 CET | Pressemeddelelse
Professor Mogens H. Greve skal gøre EU’s nye jordlov, The Soil Monitoring Law, som netop er offentliggjort i EU’s Official Journal, levende i Danmark. Det handler ikke kun om målinger og indikatorer, men om en fælles fremtid med sundere jord.
Europas fødevare-klimamærker mangler fælles sprog baseret på livscyklusvurdering.16.12.2025 13:34:40 CET | Pressemeddelelse
De mange klimamærker, der bygger på livscyklusvurdering (LCA), er sat i verden for at skabe klarhed, men ender ofte med at skabe forvirring. Årsagen er forskellige beregningsmetoder og måder at kommunikere på. En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet opfordrer til hurtig harmonisering for at undgå yderligere forvirring blandt forbrugerne.
Grønne tiltag kan øge udledninger, men stadig gavne klimaet15.12.2025 12:24:02 CET | Pressemeddelelse
En ny dansk model for landbrugssystemer blotlægger, at den grønne omstilling i landbruget er mere kompleks, end først antaget. CIRKULÆR-modellen viser, at politiske beslutninger skal tage højde for hele systemet, ellers risikerer vi at gå galt i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum