Studenter, der aldrig læser videre, i kraftig stigning
Langt de fleste unge vælger i dag gymnasiet. Men nye tal fortæller, at andelen af studenter, som ikke er videre i uddannelse efter fem år, er i kraftig stigning. Af studenterne fra 2015 er mere end hver sjette, 17,3 procent, stadig ufaglært fem år efter eksamen.

Andelen af elever fra studenterårgangene 2013 og 2014, der ikke var i gang med en uddannelse fem år efter studenterhuen blev sat på hovedet, ligger på henholdsvis 10,9 og 12,2 procent. Derfor er det en voldsom negativ udvikling, når nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet fortæller, at hele 17,3 procent af 2015-årgangen stadig ikke er i gang med at videreuddanne sig fem år efter eksamen.
- Det er en meget bekymrende udvikling. Det er ærgerligt for de unge, og samfundet smider guld på gaden. For vi taler om en gruppe unge, som jo allerede har vist, at de kan gennemføre en uddannelse, siger underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser Signe Tychsen Philip.
- Danmark mangler især tekniske faglærte og specialister både nu og i fremtiden. Desuden giver en uddannelse en mere sikker tilknytning til arbejdsmarkedet end ufaglærte jobs, så det giver rigtig god mening for både den enkelte student, for virksomhederne og for samfundet, at studenter får en erhvervskompetencegivende uddannelse. Derfor er udviklingen så bekymrende.
Tendensen til at færre videreuddanner sig efter studentereksamen ses på tværs af alle fire gymnasiale uddannelser, stx (alment gymnasium), htx, hhx og hf – størst stigning ses på stx og hf. Tre ud af fem ufaglærte studenter er inden for 5 år begyndt på en anden uddannelse efter studentereksamen, men er faldet fra.
- Vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi klæder studenterne bedre på til at vælge uddannelse og livsvej efter gymnasiet – som i øvrigt lige så godt kan være en erhvervsuddannelse som en videregående uddannelse, siger Signe Tychsen Philip.
DI har sammen med Danske Gymnasier, Dansk Metal og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne foreslået forsøg med praksisrettede studieretninger på det almene gymnasium. Linjerne, der kan handle om grøn omstilling, digital udvikling eller sundhed og Life Science, skal inspirere de unge til en praksisrettet videregående uddannelse eller en faglært uddannelse efter gymnasiet.
- Målet er at udvide vejene for studenterne, så flere ser mulighederne i erhvervsuddannelserne eller de praksisrettede videregående uddannelser. Når så mange falder fra deres videregående uddannelse, så tyder noget på, at vi må skabe nye muligheder, som appellerer til netop de unge, som aldrig kommer videre med en uddannelse, siger Signe Tychsen Philip.
Andelen af ufaglærte studenter er højere i større byer end i mindre. Og studenterne fra bykommunerne har også i større grad faldet fra en uddannelse inden for de første fem år efter studentereksamen.
Følg os på:
Kontakter
Kontakt chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser Signe Tychsen Philip på 25659282
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Vinderen af Årets Erhvervsakademipraktik kåret i Industriens Hus25.5.2022 16:57:05 CEST | Pressemeddelelse
Det gode samspil mellem studerende og virksomhed blev i dag hyldet i Industriens hus, hvor otte studerende fra landets erhvervsakademier har præsenteret deres praktikophold. Der blev uddelt tre priser til virksomhed og studerende.
DI: Vi skal turde satse stort på den grønne omstilling25.5.2022 14:00:33 CEST | Pressemeddelelse
Vi skal femdoble produktionen af vedvarende energi inden 2030, anbefaler DI i et forslag til en grøn samfundskontrakt. Den enorme stigning i produktionen er nødvendig, hvis vi skal gøre os uafhængige af russisk gas, leve op til vores klimaløfter og sikre os en fremtidig rolle som førende leverandør af grøn energi.
DI Hovedstaden får to nye næstformænd24.5.2022 15:11:21 CEST | Pressemeddelelse
DI Hovedstaden er foreningen, der samler det lokale erhvervsliv i hovedstadsområdet. I 2022 blev der valgt to nye næstformænd, og foreningen blev udvidet med fem nye bestyrelsesmedlemmer, der er klar til at være med til at udvikle fremtidens erhvervsliv.
DI og 13 kommuner vil bekæmpe lovjungle24.5.2022 12:09:46 CEST | Pressemeddelelse
En vildt voksende jungle af regler, love, bestemmelser og krav er en klods om benet på dansk erhvervsliv. Derfor drøfter Dansk Industri og foreløbig 13 danske kommuner nu mulighederne for et nyt forsøg med frikommuner, hvor kommunerne får frihed til at beskære de værste statslige og kommunale administrative byrder, unødvendigt bøvlede regler og lange sagsbehandlingstider, som erhvervslivet oplever i dagligdagen.
Camilla Haustrup Hermansen er første formand for DI Produktion23.5.2022 12:34:08 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industris nye branchefællesskab DI Produktion har valgt sin første formand. Valget faldt på Camilla Haustrup Hermansen, viceadm. direktør og medejer i Plus Pack.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum