Stormen kan koste dyrt for dit byggeri
Stormen Otto vil ramme Danmark i løbet af fredagen, og visse steder kan det være med orkanstyrke. Hvis du er i gang med at bygge hus eller en udendørs renovering, kan stormen gøre skade på arbejdet eller materialerne, og du risikerer selv at stå med regningen, hvis ikke du kigger dig for.
- Udgangspunktet er, at entreprenøren har risikoen for skader på arbejdet som følge af vinden, indtil aflevering af byggeriet til bygherren har fundet sted, fortæller Louise Dahl Krath Jensen, underdirektør i DI Byggeri.
- Men har du lavet en entrepriseaftale med entreprenøren – f.eks. AB-Forbruger, som er den mest oplagte til forbrugere – så forpligter du dig selv til at tegne en stormskadeforsikring, som skal dække skaderne fortæller Louise Dahl Krath Jensen.
Hun rådgiver byggevirksomhederne i DI Byggeri, og hun har set eksempler på tvister mellem parterne, hvis stormen har raset byggepladsen.
- Problemet opstår, når bygherren tror, at alle skader er dækket af entreprenørens forsikring eller via Byg Garanti-ordningen. Men har man indgået en entrepriseaftale, så fanger bordet, og så er det med at få tegnet en stormskadeforsikring, ellers risikerer man at stå tilbage med en regning for flere hundredtusind kroner, siger Louise Dahl Krath Jensen.
Storm kan forsinke byggeriet
Byggeriet kan også blive forsinket af stormen, og her vil entreprenøren måske have ret til at forlænge tidsfristen på dit byggeri, hvis vinden på byggepladsen må siges at have været usædvanlig, dvs. at vinden er forekommet i ”væsentligt større omfang, end det er sædvanligt for den pågældende årstid og egn”, som det fx står i entrepriseaftalen AB-Forbruger.
- Om det så er tilfældet vil altid bero på en konkret vurdering, og her vil man ofte indhente statistisk data fra DMI, forklarer Louise Dahl Krath Jensen.
- Selvom vinden har været usædvanlig, vil entreprenøren dog kun have ret til tidsfristforlængelse, hvis han samtidig kan bevise, at de pågældende vindforhold rent faktisk også har medført forsinkelse med en aftalt termin. Der skal med andre ord være en årsagssammenhæng, som vi siger i juraen.
Hvis entreprenøren mener at have ret til tidsfristforlængelse, skal han gøre bygherren opmærksom på det. Det kan f.eks. ske på et byggemøde, hvor det også bliver ført til referat, men det kan også bare være på f.eks. en mail.
- Entreprenøren har dog ikke ret til mere tid, hvis der i forvejen er aftalt ”vejrligsspilddage” med bygherren, og at disse dage kan rumme forsinkelsen, lyder det fra DI Byggeris underdirektør.
Stormen Otto ventes ifølge DMI at ramme Nordjylland som den første landsdel ved 15-tiden.
Kontakter
Nis Peder KolbyPresserådgiver
Tlf:40323400nipk@di.dkBilleder
Information om DI - Dansk Industri
DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.
Læs mere her: DI Byggeri
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Danske virksomheder satser på Sydøstasien – nu hjælper DI på vej22.11.2024 10:20:53 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheders aktiviteter i Sydøstasien stiger kraftigt i disse år, fortæller en ny analyse fra Dansk Industri (DI). Derfor sætter DI nu turbo på indsatsen for at hjælpe virksomheders etablering og drift i lande som Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapore, Filippinerne og Indonesien.
DI: Energibesparelser og klimasikring får gavn af håndværkerfradraget22.11.2024 10:00:47 CET | Pressemeddelelse
Regeringen vil med næste års finanslov genindføre håndværkerfradraget. Det er et afgørende skridt mod bedre energieffektivisering og klimasikring af de danske boliger, lyder det fra Dansk Industri.
DI: Ny aftale bliver en vigtig katapult for industrien21.11.2024 11:30:20 CET | Pressemeddelelse
Stor ros til regeringen for at lande en ambitiøs aftale, der blandt andet tager et længe ventet opgør med bøvlede regler, så det bliver langt lettere at bygge nye fabrikker. Det mener DI.
DI udpeger ny frontfigur for teknologivirksomheder20.11.2024 11:01:02 CET | Pressemeddelelse
Den 34-årige Andreas Holbak Espersen skal fremover stå i spidsen for arbejdet i landets største erhvervsorganisation med at sikre, at danske virksomheder og det danske samfund får størst mulig gavn af digitalisering og nye teknologier som kunstig intelligens og kvante.
DI: Rapport om universitetsreform kalder på nye løsninger20.11.2024 10:15:01 CET | Pressemeddelelse
Den længe ventede rapport om universitetsreformen viser, at det bliver særdeles vanskeligt at realisere de politiske ambitioner. Der er brug for nye løsninger, og DI bidrager gerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum