Sund & Bælt

Storebæltsbroen – HELE Danmarks bro

Del

Fredag den 14. juni fejrer Storebæltsbroen sin 21 års fødselsdag. Men hvem bruger broen mest? Nye tal fra Sund & Bælt viser, at hovedstaden kører oftere på Storebæltsbroen end resten af landet.

Storebæltsbroen har fødselsdag Foto: Sund og Bælt billedarkiv
Storebæltsbroen har fødselsdag Foto: Sund og Bælt billedarkiv

For 21 år siden åbnede H. M. Dronning Margrethe 2. Storebæltsbroen for biltrafik. Få år tidligere var der imidlertid ikke begejstring for den kommende forbindelse. Så sent som i 1997, et år før vejdelen åbnede, var kun godt en fjerdedel af danskerne tilhængere af broen. To tredjedele mente i øvrigt, at de fortsat ville foretrække at sejle over Storebælt, og omkring 40 pct. var nervøse for at tage toget gennem tunellen.

Men skepsis og frygt blev gjort til skamme. Forbindelsen er en ubestridt trafikal succes.

Hovedstaden kører mest på Storebælt
Nye tal fra Sund & Bælt viser, at Storebæltsbroen er hele Danmarks bro. Alle landsdele bruger flittigt broen. Man kunne måske tro, at dem, der bor nærmest broen, kører mest på den. Men tallene viser, at Region Hovedstaden i 2019 har kørt over broen flest gange. Hele 22 pct. af kunderne på Storebælt kommer fra Hovedstadsområdet. Region Syddanmark er det næststørste kundesegment på Storebælt med 18 pct, hvoraf de 13 pct. er fra Fyn.*

- Det er interessant at se, at kunderne geografisk fordeler sig nogenlunde ligeligt hhv. øst og vest for Storebælt. Det fastslår, at Storebæltsbroen har en enorm betydning for hele det danske samfund, da den udgør en trafikal livsnerve mellem Øst- og Vestdanmark, siger Camilla Riff Brems, Analysechef i Sund & Bælt.

5 gange så meget trafik
Tallene viser samtidig, at 45 pct. af kunderne på Storebælt i 2019 er fritidskunder, mens 25 pct. er erhvervskunder og 6 pct. pendlere. De resterende 24 pct. er kort- og kontantkunder.

Sammenlignet med samme periode i 2018 er det 3 pct. flere fritidskunder i 2019, mens der er 5 pct. færre kunder, der betaler med kort eller kontanter. Det skyldes, at priserne på Storebælt i januar 2018 blev sat ned for de kunder, der benytter automatisk betaling såsom BroBizz og PayByPlate.


Billedtekst: Fritidskunder, der før brugte kort eller kontant, betaler nu med BroBizz eller PayByPlate for at spare penge på turen over bæltet.

Og det er en vigtig udvikling. Hvert år stiger trafikken på Storebælt. I dag kører flere end 35.000 køretøjer over Storebæltsbroen om dagen. Det er 5 gange så meget, som da broen åbnede, og trafikudviklingen ventes af fortsætte. På de travleste dage kan trafikken komme op over 50.000 køretøjer. Til sammenligning blev der i gennemsnit i 1997, som var det sidste hele år med færgedrift, transporteret ca. 8.200 køretøjer over Storebælt.

- Med automatisk betaling kan vi få kunderne hurtigere igennem betalingsanlægget. Og med den fortsatte trafikvækst er det vigtigt, at flere kunder bruger BroBizz eller PayByPlate, så de undgår at holde i kø i anlægget, fortæller Camilla Riff Brems.

I dag har over 250.000 kunder tilmeldt sig PayByPlate, og over 1 mio. BroBizz er sendt med posten.

* Tallene gælder udelukkende kunder i personbil. Sund & Bælt har hentet oplysninger om bl.a. kundernes geografiske placering samt betalingsform gennem deres lokalaftaler med Storebælt. Det er kun 2/3 af kunderne, som har en lokalaftale med Storebælt. De resterende kunder uden lokalaftaler betaler typisk med kort eller kontant.

Kontakter

Nathalie Emsø
Digital Manager, Presse
Tlf. 23 29 68 19
Mail: nae@sbf.dk

Billeder

Storebæltsbroen har fødselsdag Foto: Sund og Bælt billedarkiv
Storebæltsbroen har fødselsdag Foto: Sund og Bælt billedarkiv
Download
Trafik på Storebæltsforbindelsen Fotograf: Evan Hemmingsen
Trafik på Storebæltsforbindelsen Fotograf: Evan Hemmingsen
Download
Storebæltsbroens betalingsanlæg. Fotograf: Evan Hemmingsen
Storebæltsbroens betalingsanlæg. Fotograf: Evan Hemmingsen
Download
H. M. Dronning Margrethe 2. og Prins Henrik ankommer til åbningen af Storebæltsbroen, 14. juni 1998. Fotograf: Søren Madsen
H. M. Dronning Margrethe 2. og Prins Henrik ankommer til åbningen af Storebæltsbroen, 14. juni 1998. Fotograf: Søren Madsen
Download
De første biler kører over Storebæltsbroen, 14. juni 1998. Fotograf: Søren Madsen
De første biler kører over Storebæltsbroen, 14. juni 1998. Fotograf: Søren Madsen
Download
Garden spiller musik over Storebæltsbroen. Fotograf: Søren Madsen
Garden spiller musik over Storebæltsbroen. Fotograf: Søren Madsen
Download
H. M. Dronning Margrethe 2. holder tale ved Storebæltsbroens åbning. Fotograf: Søren Madsen
H. M. Dronning Margrethe 2. holder tale ved Storebæltsbroens åbning. Fotograf: Søren Madsen
Download
H. M. Dronning Margrethe 2. og Prins Henrik ankommer på den røde løber til åbningen af Storebæltsbroen.
Fotograf: Søren Madsen
H. M. Dronning Margrethe 2. og Prins Henrik ankommer på den røde løber til åbningen af Storebæltsbroen. Fotograf: Søren Madsen
Download
Sprogø og Vestbro: Luftfoto af Storebæltsbroen.  Fotograf: Peter Maniell
Sprogø og Vestbro: Luftfoto af Storebæltsbroen. Fotograf: Peter Maniell
Download
Download
Download

Vedhæftede filer

Information om Sund & Bælt

Sund & Bælt
Sund & Bælt
Vester Søgade 10
1601 København V

+ 45 33 93 52 00https://sundogbaelt.dk/

Sund & Bælt er en teknologidrevet infrastrukturvirksomhed, som ejer og driver forbindelserne over Storebælt og Øresund og om nogle år også forbindelsen over Femern Bælt til Tyskland. Vi bidrager dagligt til at øge mobiliteten for de mere end 250.000 kunder, som benytter vores infrastruktur. Sund & Bælts datterselskab BroBizz A/S driver herudover automatiske betalingsløsninger, som tilbyder elektronisk afregning på veje, broer, færger og parkeringsanlæg i Skandinavien og Europa. Sund & Bælt har sat en ambition om, at vi skal være bedst til at anlægge, drive og finansiere brugerbetalt infrastruktur, der styrker mobiliteten i Danmark og Europa.

Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Storebælts månedstrafik: Svagt fald i trafikken i september14.10.2019 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Storebæltsbroen havde i september godt 1,1 mio. rejsende over broen. Det svarer til et fald på 0,3 pct. sammenlignet med september året før. Faldet kan tilskrives personbil- og bustrafikken. I årets første ni måneder har godt 10,1 millioner køretøjer passeret broen. Det svarer til en trafikvækst på 2,4 pct. sammenlignet med samme periode i 2018. Med et fald på 0,3 pct. kan stigningen ikke ses i trafiktallene for september. Her kørte i alt 1.132.654 køretøjer over broen, hvilket er godt 2.500 færre køretøjer end september året før. Første fald i personbiltrafikken siden 2017 Faldet i trafikken for september hænger bl.a. sammen med et fald i personbiltrafikken på godt 300 køretøjer dagligt sammenlignet med september 2018. Det svarer til et fald på 0,8 pct. - Der er ikke en enkeltstående begivenhed, der forklarer faldet i personbiltrafikken. Trafikken fordeler sig jævnt over hele måneden. Sidste gang, vi så et fald i trafikken, var to enkeltstående måneder i 2017, mens vi skal helt tilbag

Storebælt månedstrafik: Rekordmange biler krydsede Storebælt i august11.9.2019 06:00:00 CESTPressemeddelelse

1,3 mio. rejsende kørte over Storebæltsbroen i årets sidste sommermåned. Det er ny månedsrekord på broen. Med en stigning på 0,3 pct., sammenholdt med august 2018, er trafikvæksten dog beskeden. Sommeren i år har ikke kun budt på varmerekorder. Trafikken mellem de danske landsdele har været mere travl end nogensinde. I august 2019 kørte knap 1,3 mio. biler over Storebæltsbroen. Helt præcist 1.287.745 køretøjer, hvilket svarer til godt 41.500 biler om dagen i gennemsnit. Til sammenligning var den gennemsnitlige døgntrafik i 2018 på omkring 35.000 biler – så august har været en travl måned i Storebælts betalingsanlæg. Måned og årstal Antal køretøjer August 2019 1.287.745 August 2018 1.283.255 Juli 2019 1.271.081 August 2017 1.253.736 Juni 2019 1.252.766 Figur 1: De fem største måneder i Storebæltsbroens historie Færre personbiler på broen trækker trafikvæksten ned Rekorden slår den tidligere månedsrekord fra august 2018, som lå på 1.283.225, dvs. ca. 4.500 færre biler end ved dette års m

Stigende trafik over Storebælt påvirker resultat positivt26.8.2019 16:47:48 CESTPressemeddelelse

Stigende indtægter fra vejtrafikken over Storebælt opvejer faldende indtægter fra jernbanen. Resultatet for driften er således på niveau med resultatet for samme periode året før, men lavere renteomkostninger betyder, at forventningerne til årets resultat opjusteres. Det viser koncernens halvårsrapport. Indtægterne fra vejtrafikken var på 1.425 mio. kr. og steg med 3 pct. i forhold til årets første seks måneder af 2018. Det skyldes primært en stigning i den samlede trafik på 3,1 pct. i perioden. Personbiltrafikken steg med 3,2 pct., mens lastbiltrafikken gik frem med 2,1 pct. I gennemsnit passerede godt 35.000 køretøjer forbindelsen i døgnet. Samtidig var der et fald i indtægterne fra jernbanerne over Storebælt og Øresund på 22 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år. Faldet skyldes primært færre passagerer over Storebælt på grund af omfattende sporarbejder ved Ringsted og også i påsken på Storebælts jernbane. Endvidere indgik i 2018 en engangsindtægt fra salg af vindmøller på c

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum