Stor undersøgelse: Forskere opnår for få resultater

Del

Forskere og undervisere skraber bunden, når det kommer til oplevelsen af resultater i deres daglige arbejde. Det viser årets God Arbejdslyst Indeks, som hvert år zoomer ind på danskernes trivsel på jobbet.

Når klokken slår 16, og mange danskere tjekker ud fra jobbet, går de fleste derfra med en to do-liste fyldt med flueben. Det viser God Arbejdslyst Indeks 2019, som Krifas Videncenter For God Arbejdslyst står bag i samarbejde med Kantar Gallup og Institut for Lykkeforskning. Der er identificeret syv faktorer, som er de væsentligste for danskernes arbejdslyst, og her er ’resultater’ en af dem.

Forskere og undervisere har dog den laveste score, når det kommer til resultater. Mens danskerne generelt scorer resultatfaktoren med 75 point på en skala fra 0 til 100 i årets undersøgelse, kan forskere og undervisere ikke hive det længere op end 69 point.

- Det er måske ikke altid lige let for medarbejderen at vurdere, hvornår en arbejdsopgave er løst tilfredsstillende, siger erhvervspsykolog i Krifa, Rasmus Højbæk.

Erhvervspsykologen forklarer, at det endda kan være en særlig udfordring, hvis man arbejder på et forskningsprojekt, hvor der er langt mellem delmålene, hvis der overhovedet er delmål, ligesom resultaterne ofte er komplekse og måske ikke viser det, man havde forestillet sig.

Til sammenligning topper personer, der arbejder med ledelse, listen med 82 point. Dernæst kommer håndværkere og sælgere.

Arbejdsopgaverne er ikke håndgribelige
En lang videregående uddannelse er ikke nødvendigvis en fordel, når det drejer sig om at opleve resultater i sit arbejde ifølge God Arbejdslyst Indeks 2019. Personer med en lang videregående uddannelse scorer nemlig resultatfaktoren til 73 point, hvorimod ufaglærte ligger over gennemsnittet med 79.

Det er særligt tydeligt på spørgsmålet om, hvorvidt man oplever klare og veldefinerede mål for, hvad man skal lave på sit arbejde. Rasmus Højbæk eksemplificerer:

- Dagens arbejdsopgaver er ikke nødvendigvis givet på forhånd for fx forskere. Det kan være uklart, hvad der præcis skal gribes fat i, når man møder ind, hvorimod en ufaglært rengøringsassistent fx ved fra arbejdsdagens begyndelse, hvor man skal lægge ud, og hvor man skal slutte – og det er tydeligt at følge med i fremskridtene.

Krifas erhvervspsykolog slår fast, at danskernes arbejdslyst generelt set er høj – også blandt forskere og undervisere:

- Men det er helt klart en problematik, der er værd at tage fat på for arbejdsgiverne. Kan medarbejdernes oplevelse af resultater øges bare en smule, vil det have en positiv effekt på deres arbejdslyst og faktisk deres generelle livslykke.

Fakta:

• God Arbejdslyst Indeks giver et unikt indblik i danskernes trivsel på jobbet, og Videncenter for God Arbejdslyst er de første i Danmark, der sætter arbejdslysten på formel på denne måde.

• 2.500 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i årets undersøgelse.

• Undersøgelsen tager udgangspunkt i de syv faktorer, der er identificeret som de væsentligste for arbejdslysten: Kolleger, mening, resultater, mestring, medbestemmelse, ledelse og balance.

• God Arbejdslyst Indeks er en årlig undersøgelse af danskernes arbejdslyst, som blev udgivet for første gang i 2015.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er fagforening og a-kasse for ca. 200.000 danskere, og det gør Krifa til den fjerde største fagbevægelse i Danmark. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og samfundet – og missionen er integreret i alt, hvad fagbevægelsen gør.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Erhvervspsykolog: Det er okay at være nervøs for at vende tilbage på arbejdet15.5.2020 13:47:31 CESTPressemeddelelse

Flere og flere arbejdspladser er så småt ved at åbne op og lade de tomme kontorbygninger blive fyldt med liv igen. Intet er som før Corona-krisen, og mange vil møde ind til en anderledes hverdag med restriktioner og nye rutiner. Men hvordan sikrer man høj trivsel, når alt er vendt på hovedet, og Corona stadig raserer? Krifas erhvervspsykolog Rasmus Højbæk kommer her med tre gode råd til en hverdag med trivsel: Sæt ord på bekymringerne. - Der kan være mange bekymringer og stor usikkerhed forbundet med at skulle vende tilbage på arbejdspladsen, mens Corona stadig er der. Er det sikkert? Bliver jeg nu smittet? Holder mine kolleger god nok hygiejne og afstand? Tal om det med dine kolleger og sæt ord på det, der fylder. Du er helt sikkert ikke alene om bekymringerne. Inddrag din leder. - Lederen har en vigtig rolle i at sikre arbejdsmiljøet og trivslen, og det kan derfor være en god idé at inddrage lederen. Det er fx en god idé, at lederen italesætter, at det er okay at sige fra, hvis nogen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum