Region Sjælland

Stor tilfredshed med nyt screeningsprogram for diabeteskomplikationer

Del

På Sjællands Universitetshospital i Køge har man taget hul på et nyt program, der screener for komplikationer til diabetes: Fra flere besøg hos egen læge, øjenlæge m.m. til ét sammenhængende flow på sygehuset, hvor alle relevante undersøgelser foretages og afsluttes med en lægesamtale. Det øger både patienttilfredsheden og kvaliteten af behandlingen.

Det nye screeningsprogram er designet som en slags pakkeforløb koncentreret til én dag, hvor man klarer alle komplikationsscreeninger på sygehuset i forlængelse af hinanden. Det vil sige, at patienterne bliver vejet, får taget blodprøver, målt blodtryk, afgiver urinprøve, får øjenundersøgelse, fodundersøgelse og lægesamtale umiddelbart efter hinanden. 77-årige Evald Sørensen fra Roskilde var en af de første patienter, som prøvede det nye forløb for årskontroller for diabetes på Sjællands Universitetshospital – og han er umiddelbart begejstret:

- Det fungerede helt fantastisk. Det hele tog bare et par timer, så havde jeg været gennem alle undersøgelser og en snak med lægen. I forhold til tidligere sparede jeg en masse tid og besvær, og samtidig havde jeg fornemmelsen af, at lægen kom meget mere rundt om alting. Det er den største forbedring, jeg har været igennem i min tid som patient, siger Evald Sørensen.

Evald Sørensen har haft type 2-diabetes siden 1998 og har altså et solidt sammenligningsgrundlag at trække på. Og han forklarer, at når han tidligere blev indkaldt til årskontrol, skulle han selv sørge for at bestille tid hos den privatpraktiserede fodlæge, som lavede en udtalelse til sygehuslægen. Den skulle Evald selv sørge for at tage med til kontrollen, og han skulle på samme måde huske at få taget en blodprøve hos egen læge i ugen op til årskontrollen – og endelig skulle han også omkring den privatpraktiserende øjenlæge i god tid inden hans tid på sygehuset.

Teamarbejde giver bedre overblik

Bag det nye screeningsforløb ligger et større koordineringsarbejde på tværs af en række afdelinger på sygehuset: Undersøgelserne involverer nemlig både Klinisk Biokemisk Afdeling, Øjenafdelingen, Ortopædkirurgisk Afdeling foruden Diabetesafsnittet. Men også for behandlerne er den nye screeningspakke en positiv oplevelse.

- Tidligere skulle patienterne selv sørge for at møde ind med diverse prøveresultater. Det kunne ofte være flere forskellige instanser, man skulle rundt omkring, inden man mødte ind til årskontrol, og det var ikke altid tilfældet, at alle patienter huskede at få det hele med. Teamarbejdet mellem afdelingerne skal virkelig spille for at få sammedagsscreening til at fungere, og det har krævet store forberedelser at folde det nye forløb ud. Derfor er det også ekstra tilfredsstillende for os alle at møde patienternes tilfredshed, forklarer specialeansvarlig overlæge og centerchef Urd Kielgast fra Sjællands Universitetshospital Sjælland og Steno Diabetes Center Sjælland.

Bedre diabetesbehandling i Region Sjælland

Målet med initiativet er, at flere patienter screenes for alle relevante senkomplikationer til diabetes, at patienterne oplever et koordineret og sammenhængende forløb og at behandlingskvaliteten blive ensartet i hele Region Sjælland.

- Vores ambition er at forbedre diabetesbehandlingen i hele Region Sjælland og sikre en høj, ensartet kvalitet. Det betyder, at man skal møde samme gode behandling, uanset hvilket sygehus man besøger. Derfor er jeg så glad og stolt over, at sammedagsscreening nu er i gang og får så mange positive ord med på vejen, fortæller centerdirektør Lise Tarnow fra Steno Diabetes Center Sjælland.


Faktaboks:

  • Sammedagsscreening har været i gang på Sjællands Universitetshospital siden september 2020, men har været sat i bero under anden bølge af covid-19.
  • Sammedagsscreening er koncentreret til én dag, hvor man klarer alle komplikationsscreeninger på sygehuset i forlængelse af hinanden. Det vil sige, at patienterne bliver vejet, får taget blodprøver, målt blodtryk, afgiver urinprøve, får øjenundersøgelse, fodundersøgelse og får en afsluttende lægesamtale.
  • Det er et samarbejde på tværs af flere afdelinger, herunder Klinisk Biokemisk Afdeling, Øjenafdelingen, Ortopædkirurgisk Afdeling foruden Diabetesambulatoriet.
  • Målet med initiativet er, at flere patienter screenes for alle relevante senkomplikationer til diabetes, at patienterne oplever et koordineret og sammenhængende forløb og at behandlingskvaliteten blive ensartet i hele Region Sjælland.
  • Næstved Sygehus startede op på sammedagsscreening i november 2020. Der arbejdes på, at de resterende matrikler starter op i løbet af 2021 i takt med, at alle kommer i mål med de planlagte ombygninger.

Kontakter

Lise Tarnow, centerdirektør for Steno Diabetes Center Sjælland, 93 57 63 87
Urd Lynge Kielgast, specialeansvarlig overlæge i endokrinologi og centerchef for Steno Diabetes Center Sjælland, Sjællands Universitetshospital Køge, 28 57 58 53

Billeder

77-årige Evald Sørensen fra Roskilde var en af de første patienter, som prøvede det nye forløb for årskontroller for diabetes på Sjællands Universitetshospital
77-årige Evald Sørensen fra Roskilde var en af de første patienter, som prøvede det nye forløb for årskontroller for diabetes på Sjællands Universitetshospital
Download

Information om Region Sjælland

Region Sjælland
Region Sjælland
Alleen 15
4180 Sorø

https://www.regionsjaelland.dk

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

Region Sjælland fordoblede tilsyn med råstofgrave i 202013.4.2021 13:19:52 CEST | Pressemeddelelse

Indvindingen af råstoffer i Region Sjælland skal ske med så få gener som muligt. Derfor besluttede Regionsrådet med Budget 2020 at øge tilsynet med de sjællandske råstofgrave. Beslutningen har betydet, at der i 2020 er gennemført over dobbelt så mange tilsyn som i 2018. Det er nødvendigt, hvis hensynet til borgere, naturen og regionens pligt til at sikre den stabile råstofforsyning skal balancere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum