Stor tilfredshed med konfliktråd
Både forurettede og gerningspersoner, som har deltaget i et konfliktrådsmøde i forbindelse med en straffesag er generelt tilfredse med såvel mødet som det personlige udbytte. Det fremgår af en foreløbig rapport i et større forskningsprojekt på Aarhus Universitet, der skal evaluere konfliktrådene.
I en undersøgelse blandt 85 forurettede og 84 gerningspersoner, der har deltaget i et konfliktråd sammen, svarer 75 pct. af alle deltagere, at deres konfliktråd alt i alt var ”vellykket” eller ”meget vellykket”. 94 pct. svarer, at de oplevede konfliktrådet som fair, og 85 pct. angiver, at de opnåede det, som de ønskede at få ud af konfliktrådet.
95 pct. af alle deltagere svarer, at de betragter muligheden for konfliktråd som en god borgerservice.
”Alt i alt er oplevelserne af konfliktrådene meget positive, også i alvorlige voldssager. I de få tilfælde, hvor analysen har identificeret utilfredshed blandt deltagerne, kan det ofte spores tilbage til utilstrækkelig forventningsafstemning forud for mødet. Det bør blandt andet være et opmærksomhedspunkt fremadrettet,” siger lektor Sarah van Mastrigt, Psykologisk Institut på Aarhus BSS (Aarhus Universitet), som er en af projektlederne.
Undersøgelsen er en del af Konfliktråd Impact Project (KIP), et større randomiseret kontrolleret forsøg, som har til formål at bidrage med robust eksperimentel evidens om både selvoplevede og objektive effekter af konfliktrådene.
Projektet, der er finansieret af TrygFonden, er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Cambridge Centre for Evidence-Based Policing Ltd. og Nationalt Forebyggelsescenter ved Rigspolitiet.
”Endelige effektanalyser fra forsøget udgives først ved projektets afslutning i 2023. I mellemtiden beskriver delrapporten dels, hvordan deltagerne i projektet vurderer deres eget udbytte af konfliktråd og dels, hvad der motiverer gerningspersoner og forurettede til at mødes. Det er vigtige oplysninger for praksis,” siger lektor Sarah van Mastrigt.
Konfliktråd er en landsdækkende ordning, som har eksisteret som en forsøgsordning siden 1994 og som permanent tilbud siden 2010. Rådene er organiseret af politiet, hvor forurettede og gerningspersoner frivilligt kan mødes for at tale om en strafbar handling.
Blandt forurettede og gerningspersoner svarer henholdsvis 88 og 90 pct. i undersøgelsen, at det var ønsket om enten at ”få en forklaring” eller ”give en forklaring”, der motiverede dem til at deltage i konfliktråd.
For de forurettedes vedkommende ønskede 76 pct. i undersøgelsen, ”at få svar på mine spørgsmål”, som eksempelvis kunne være: ”Hvorfor var det netop mig, det gik ud over?” eller ”Kunne du have fundet på at bruge våbenet, du begik røveriet med?” 70 pct. af de forurettede ønskede desuden at fortælle gerningspersonen, hvordan den strafbare handling havde påvirket dem negativt.
82 pct. af gerningspersonerne angiver, at de var motiverede af ”muligheden for at give en undskyldning” eller ”at hjælpe den anden part videre” (80 pct.).
Størstedelen af sagerne i undersøgelsen er voldssager (60 pct.), efterfulgt af trusselssager (13 pct.) og et mindre antal sager om blandt andet indbrud, røveri og hærværk.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Sarah van Mastrigt
Psykologisk Institut, Aarhus BSS (Aarhus Universitet)
Mail: vanmastrigt@psy.au.dk
tlf. 8716 5845
Lektor Christian B. N. Gade
Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Antropologi (Aarhus Universitet)
Mail: gade@cas.au.dk
Vicepolitiinspektør (fg.) Peter Steffensen,
Nationalt Forebyggelsescenter - NFC
Mail: pms004@politi.dk
tlf. 3047 9445
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Forsøg: Parterapi i sofaen15.1.2021 09:47:09 CET | Pressemeddelelse
Januar er højtid for vanskeligheder i parforholdet, men måske er der hjælp at hente. Også på corona-distancen. Forskning fra USA viser, at problemer i parforholdet kan løses hjemme i sofaen, og nu skal forskere fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet teste den alternative parterapi på frivillige par herhjemme.
Corona-krisen kan booste freelance-job21.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Freelance-ansættelser i små og mellemstore virksomheder kan blive den store vinder af Corona-krisen. En spørgeskemaundersøgelse fra Aarhus BSS blandt knap 1200 danske SMV’er viser, at virksomhederne i relativ stor stil overvejer, at erstatte afskedigede fastansatte medarbejdere med freelance arbejdskraft fremover.
Mange danskere vil vaccineres mod covid-191.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
På tværs af otte vestlige demokratier er danskere de mest villige til at lade sig vaccinere mod covid-19. Det viser en ny analyse fra HOPE-projektet, der følger befolkningens adfærd og holdninger i forbindelse med corona-pandemien.
AU-forsker modtager kæmpe EU-bevilling til at undersøge alternative klimaløsninger5.11.2020 12:30:43 CET | Pressemeddelelse
Det Europæiske Forskningsråd tildeler den prestigefyldte ERC Synergy bevilling på 70 mio. kr. til et forskningsprojekt ledet af professor Benjamin Sovacool ved Aarhus Universitet i Herning. Bevillingen skal bruges til at undersøge alternative løsninger på den globale opvarmning.
Borgerne bidrager selv til politikerlede20.10.2020 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Mennesker har en særlig evne til at opfange og videreformidle informationer om egoistiske og selviske ledere. Dermed bidrager borgerne i høj grad selv til udbredelsen af politikerlede og mistillid til politikerne, viser nyt studie fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
Empati forebygger COVID-19-spredning13.10.2020 09:33:16 CEST | Pressemeddelelse
Jo mere empatiske vi er, jo mere sandsynligt er det, at vi holder afstand og bruger mundbind for at hindre coronasmitte. Den viden kan være med til at redde liv, vurderer forskerne bag et nyt studie fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet. Studiet viser nemlig samtidig, at det er muligt at skrue op for vores empati og villighed til at følge råd om netop afstand og mundbind.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum