WWF Verdensnaturfonden

Stop naturkrisen: Nordiske unge vil sætte sig i front på den globale biodiversitetsdagsorden

Del

I bedste Greta Thunberg stil kræver nordiske unge nu international politisk handling til at løse den globale naturkrise. Med hjælp fra Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og WWF Verdensnaturfonden har en gruppe af miljøbevidste unge igangsat en nordisk undersøgelse blandt 13 til 30-årige for at få mest mulig indflydelse på FN’s biodiversitetsforhandlinger i Kina til efteråret. WWF opfordrer danske unge til at deltage i undersøgelsen, så deres stemme også bliver hørt.

Natur- og biodiversitetskrisen er af World Economic Forum for andet år i træk udpeget til at være blandt verdens fem største globale risici, og naturkrisen er hos flere unge også strøget til tops over bekymringer for fremtiden side om side med klimaforandringerne. FN advarer om en biodiversitetskrise, som er så alvorlig, at den truer vores adgang til fødevarer, ren luft og drikkevand. Men det er ikke for sent at vende udviklingen og sikre natur til de næste generationer, hvis vi gør noget nu. Derfor har de nordiske regeringer igennem Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd sat gang i en bevægelse, som skal give unge i Norden indflydelse på den nye, globale biodiversitetsaftale, der skal laves på FN topmødet i Kunming i Kina til efteråret.


”Det er på tide at tage fat på at løse den næste krise – naturkrisen. Ifølge FN’s forskerpanel er op til en million vilde dyre- og plantearter truet af udryddelse, og det sker også her i Norden, selvom krisen måske er er knap så synlig som andre steder på kloden. Heldigvis er det ikke for sent at vende udviklingen, og Nordic Youth Biodiversity Network og Nordisk Ministerråds projekt giver unge muligheden for at få deres stemme hørt i debatten”, udtaler Julian Lo Curlo, Nordic Youth Biodiversity Network.

WWF Verdensnaturfonden støtter op om de unges projekt, for der er mere end nogensinde før behov for, at biodiversitetskrisen kommer højere op på den internationale politiske dagsorden.

”Vi mister natur i en hidtil uset hastighed, og hvis vi ikke meget snart får vægtskålen til at tippe tilbage i naturens retning, vil det få enorme konsekvenser for vores børn og børnebørn. Lige nu ødelægger og bruger vi flere ressourcer, end vores planet kan nå at gendanne af sig selv, og det fører os tættere og tættere på en afgrund, hvor naturens økosystemer kollapser,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og uddyber: ”Vi står midt i en masseudryddelse af dyre- og plantearter, som vi ikke har set magen til, siden en gigantisk meteor ramte Jorden og udryddede blandt andet dinosaurerne for 65 millioner år siden. Men denne gang er det mennesket og ikke naturen selv, som er Planetens største fjende.

FN fortæller, at én ud af fire dyre- og plantearter i dag er i fare for udryddelse, mens WWF’s Living Planet Report 2020 viser, at vi på mindre end 50 år har set en dramatisk global reduktion af populationer af pattedyr, fugle, padder, krybdyr og fisk på hele 68 procent. Udryddelsen af arter er 10 til 100 gange højere end gennemsnittet de sidste 10 millioner år, og denne hastighed er accelererende.

”Jeg vil gerne opfordre alle danske unge til at deltage i undersøgelsen. De unges stemme er vigtigere end nogensinde, fordi de skal overtage den jordklode, som vi er i gang med at ødelægge. Gennem undersøgelsen har de unge en enestående mulighed for at lægge pres på politikerne, virksomhederne og NGO’er, så vi tvinges til at finde bæredygtige løsninger på naturkrisen. Og så kan de sende et kraftigt signal om, at vores nuværende forbrug og produktion sker på bekostning af deres og fremtidige generationer, når Mette Frederiksen skal mødes med resten af verdens ledere for at diskutere naturkrisen i Kina sidst på året”, siger Bo Øksnebjerg.

Hvem står bag undersøgelsen?

Undersøgelsen er udarbejdet af unge i Norden, som er engagerede i Nordic Youth Biodiversity Network med støtte fra Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og WWF Danmark. Svarene i undersøgelsen sammenfattes og anvendes som fundament for et ”position paper”, en kravliste til de internationale forhandlinger om biologisk mangfoldighed, Post2020 Global Biodiversity Framework.

Deltag i undersøgelsen her.

Læs mere om Nordic Youth Biodiversity Network her.

Nøgleord

Kontakter

WWF Verdensnaturfonden
Sebastian Wulf, presserådgiver
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk

Nordisk Ministerråd
Anna Rosenberg, Seniorrådgiver/Kommunikation
(+45) 2969 2941 / annros@norden.org

Links

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Ny rapport: Tropisk skov svarende til 10 gange Danmarks størrelse er forsvundet på et årti15.1.2021 06:02:00 CETPressemeddelelse

En ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden viser et skræmmende billede af, at tropiske skove fortsat forsvinder med høj hastighed. På trods af de mange tiltag og målsætninger fra virksomheder på at bremse skovrydning har verden på lidt mere end et årti mistet 43 millioner hektar skov, svarende til 10 gange Danmarks størrelse - og det alene i de 24 afskovnings-hotspots identificeret i rapporten. Ét af disse er den brasilianske Cerrado, hvor skovrydning steg med hele 13 procent i 2020.

Ny WWF-rapport: Danske pensionsselskaber nøler med klimahandling23.12.2020 06:02:00 CETPressemeddelelse

2020 har været fyldt med markedsføringskampagner af pensionsselskabernes nye grønne klimaprodukter. Men hvor grønne er pensionsselskabers samlede investeringsformuer egentlig, når det kommer til stykket? Det svarer WWF Verdensnaturfonden på i ny omfattende analyse af pensionsselskabernes klimafokus, hvor blandt andet Topdanmark og Velliv er at finde blandt bundskraberne, mens PKA fortsat er sektorens grønne frontløber.

WWF og Sex & Samfund får bevilling fra Danida til fælles indsats for grønne jobs, piger og kvinder i Uganda11.12.2020 07:30:00 CETPressemeddelelse

Naturen har løsningerne på mange af vores allerstørste globale kriser. Derfor er der stor glæde hos WWF Verdensnaturfonden, som i samarbejde med Sex & Samfund har modtaget en ny bevilling fra Danida til et projekt, der skal støtte naturbaserede løsninger i kampen mod klimaforandringer og for at forbedre ligestilling, retten til egen krop samt den lokale befolknings beskæftigelse og indkomstmuligheder.

Regeringens nye biodiversitetspakke vækker begejstring hos WWF Verdensnaturfonden4.12.2020 10:26:40 CETPressemeddelelse

Regeringen og støttepartierne har netop offentliggjort en ny biodiversitetspakke, der bliver en del af den kommende finanslov for 2021. WWF Verdensnaturfonden har presset på for, at den længe ventede biodiversitetspakke ikke skulle forsinkes yderligere og med blandt andet 75.000 hektar urørt skov, 15 naturnationalparker og et nyt biodiversitetsråd vækker ambitionsniveauet glæde hos Verdensnaturfonden, som er tilfredse med det tydelige WWF-aftryk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum