Stigning i optagne studerende på pædagoguddannelsen
Når håbefulde ansøgere til videregående uddannelser efter midnat (28. juli) får svar, er der flere kommende pædagoger iblandt dem end de seneste fire år. Trods et lille fald (1 %) i antallet af kvote 1-ansøgere til pædagoguddannelsen i år, er der sammenlignet med 2019 flere optagne på uddannelsen. I alt er der i år 4.955 optagne på pædagoguddannelsen.
Det er glædeligt, at der har været flere kvalificerede ansøgere til pædagoguddannelsen i år, siger Camilla Thorgaard, EVA’s områdechef for videregående uddannelse.
”I en tid med stigende børnetal og politiske ambitioner om at sikre mere uddannet personale og større kvalitet på børneområdet, er det en god nyhed, at pædagoguddannelsen optager flere studerende. Der er ganske enkelt brug for, at pædagoguddannelserne kan tiltrække kvalificerede ansøgere og fylde studiepladserne op.”
Fortsat ledige pladser på pædagoguddannelsen
Stigningen i optagne på pædagoguddannelsen er dog lavere end på flere andre uddannelser i et år, hvor de videregående uddannelser har modtaget rekordmange ansøgninger. Stigningen har været højere på nogle af de andre velfærdsuddannelser. Fx har folkeskolelærer og sygeplejerske oplevet stigninger på hhv. 6 og 7 % i optagne.
Den beskedne fremgang skal også ses i lyset af, at det i de seneste år har det været vanskeligt for pædagoguddannelsen netop at få fyldt studiepladserne op, siger Camilla Thorgaard.
"Med stigningen i optaget i år er pædagoguddannelsen kun lige netop tilbage på samme niveau som i 2018 (4.957 optagne). Og også i 2020 er der ledige pladser på pædagoguddannelserne landet over. I alt har 14 ud af 35 uddannelsessteder ledige pladser på pædagoguddannelsen. Sidste år var det 12 ud af 35 steder. Der er dermed stadig potentiale for at øge optaget yderligere i de kommende år".
Rekordmange optagne samlet set – og flere ikke-optagne
Også samlet set på de videregående uddannelser er der i år flere optagne end tidligere. Faktisk slår 2020 rekord i antal optagne med i alt 69.526 ud af de 94.604 ansøgere til videregående uddannelser. Det er en stigning på 6 % sammenlignet med 2019, hvor der blev optaget 65.714.
Andelen af ikke-optagne, forstået som differencen mellem antal ansøgere og antal optagne med semesterstart denne sommer eller vinter, er også steget sammenlignet med 2019 med hele 9 %.
Denne stigning er større end stigningen i optagne. De 5000 nye studiepladser, som et enigt Folketing tidligere på sommeren valgte at oprette, har dog afbødet mængden af afslag. De unge har både søgt og fået mulighed for at komme ind på uddannelser inden for bl.a. It, STEM og økonomi, pointerer Camilla Thorgaard.
”I forbindelse med finanskrisen tilbage for 10-12 år siden så vi en stigning i andelen af ikke-optagne på op mod 50 %. Der er vi heldigvis ikke i år.”
Områdechef Camilla Thorgaard kan kontaktes på mobil 3525 4634.
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum