WFP - FN’s World Food Programme

Stigende fødevarepriser i lande med konflikt burde forårsage "chok og forargelse"

Del

KØBENHAVN – Ny forskning fra FN’s World Food Programme (WFP), lanceret på FN’s Internationale Fødevaredag (World Food Day), viser, at fødevarer i stigende grad bliver økonomisk utilgændelige i lande med konflikt eller som er udsat for politisk ustabilitet. I snesevis flere lande sætter vedvarende høje fødevarepriser håbet om et nærende måltid uden for rækkevidde for millioner af mennesker.

WFP/ Saikat Mojumder
WFP/ Saikat Mojumder

I sin anden udgave dækker WFP’s Counting the Beans indeks nu 52 udviklingslande. Målet er at give forbrugere i rige, industrialiserede lande en idé om, hvor stor en andel af den daglige indkomst, som er nødvendig for at sikre et basalt måltid mad i de fattigere dele af verden. 

Indekset antager en identisk gennemsnitlig indkomst pr. indbygger over hele verden og udregner, hvor stor en procentdel af den en person skal bruge på et 600kcal hjemmelavet måltid. Indekset udarbejdet derefter en ’oplevet’ pris holdt op mod den standardiserede indkomst. Det daglige BNP pr. indbygger er anvendt – eller, hvor ikke tilgængeligt eller pålideligt, personlige indtjeningstal baseret på pengeoverførsler og andre kilder. 

Ved at tage fødevareomkostninger i New York, USA som udgangspunkt kan WFP fastslå, at en indbygger i New York ville bruge US$ 1,20 (ca. DKK 7,75) på at lave en simpel suppe eller gryderet (f.eks. bønner eller linser, en håndfuld ris plus vand og olie). Til sammenligning ville en indbygger i Sydsudan skulle bruge mere end to dages indtjening – i New York-tal altså US$ 348,36 (ca. DKK 2248)til et lignende måltid; en indbygger i Nigeria ville bruge US$ 222,05 (ca DKK 1433) og en yemenitisk statsborger ville bruge US$ 62,37 (ca. DKK 402,50)

Alle tre er lande eller regioner, hvor hungersnød er en lurende trussel. I alle tre lande stiger fødevarepriserne på linje med konflikterne. For mange af de mennesker er overlevelse afhængig af assistance fra WFP og andre partnere. 

”Økonomisk overkommelige fødevarer og fredfulde samfund går hånd-i-hånd,” siger David Beasley, eksekutivdirektør for World Food Programme. ”Men millioner af vores brødre og søstre oplever ingen af delene; tilstedeværelsen af næsten konstant konflikt gør det umuligt at tilberede selv det enkleste måltid.”

I mange lande er den prismæssige overkommelighed på fødevarer målt på denne måde faktisk forbedret siden 2017.

I en situation kan det skyldes stærk økonomisk vækst; i en anden større stabilitet, en bedre nedbørssæson eller – som i det sydlige Afrika – humanitær bistand, som kan afbøde effekterne af alvorlig tørke. 

Alligevel forbliver fødevareudgifter ofte intenst uforholdsmæssige i forhold til indkomst. Dette er tilfældet i store dele af Afrika, såvel som i dele af Asien og i mindre grad også Latinamerika. 

Blandt de lande, der er undersøgt, topper Peru listen over den mest økonomisk overkommelige tallerken mad uden for de rige lande, på kun 1,6 procent af indkomsten pr. indbygger vs. 0,6 procent i New York – svarende til US$ 3,44 (DKK 22,20). Laos og Jordan ligger tæt på Peru. 

”Nogle af tallene i indekset illustrerer de reelle og personlige omkostninger ved konflikt og sult,” konkluderede Beasley. ”Tallene burde chokere og forarge alle. Vi må gøre alt i vores magt for at mindske konflikt og genopbygge økonomier, så markederne kan trives og samfund kan blomstre.”

Alle tal samt de individuelle landeanalyser for de 52 undersøgte lande er tilgængelige på http://wfp.org/plateoffood.

Nøgleord

Kontakter

Arif Husain, WFP/Rome, Mob +39 347 0503350

Billeder

WFP/ Saikat Mojumder
WFP/ Saikat Mojumder
Download

Links

Information om WFP - FN’s World Food Programme

WFP - FN’s World Food Programme



FN’s World Food Programme – redder liv under katastrofer og forandrer liv for millioner af mennesker gennem bæredygtig udvikling. WFP arbejder i mere end 80 lande i verden, giver fødevareassistance til mennesker fanget i konflikter og katastrofeområder og skaber grundlaget for en bedre fremtid.

Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af fleksible bidrag. Disse bidrag gør det muligt for WFP at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den.

Følg os på Twitter WFP_DK@WFP_Media

Følg pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

FLEKSIBLE BIDRAG GJORDE DET MULIGT FOR WFP AT NÅ FREM TIL VERDENS FORDREVNE OG FORSØMTE I 201815.1.2019 14:29:25 CETPressemeddelelse

KØBENHAVN – FN’s World Food Programme (WFP) modtog knap DKK 2,9 milliarder (US$ 440 millioner) i fleksible bidrag i 2018, hvilket svarer til en ti procents stigning i forhold til 2017. Fleksible bidrag gør det muligt for WFP at anvende pengene hvor og hvornår behovet er størst og giver mulighed for at reagere hurtigt på akutte katastrofer samt opretholde livreddende assistance under forsømte og langvarige kriser. I Sahel betød den umiddelbare adgang til fleksible midler, at WFP kunne kick-starte indsatsen i forhold til den værste høstsæson i fire år, nå ud til over 3 millioner mennesker med fødevareassistance samt afværge en enorm fødevarekrise. Fleksible bidrag hjalp WFP til at opretholde assistance til næsten 900,000 Rohingya flygtninge i Bangladesh, at optrappe støtten til fordrevne i Columbia og at levere nødhjælp til landmænd ramt af alvorlig tørke i Madagascar. ”Det er ret simpelt: fleksible midler gør det muligt for os at reagere mere resolut og effektivt og dermed levere den ma

ERNÆRING OG KVINDERS SELVBESTEMMELSE – FUNDAMENTET FOR UDVIKLING I SRI LANKA26.11.2018 15:52:12 CETPressemeddelelse

KØBENHAVN – FN’s World Food Programme (WFP) og FN’s Befolkningsfond (UNFPA) i Sri Lanka indledte i dag et nyt fælles projekt for at forbedre kvinders ernæring og selvbestemmelse samt for at fremme ligestilling mellem kønnene i Sri Lanka. Projektet vil give adgang til vigtig information og ydelser relateret til seksuel og reproduktiv sundhed, ernæring og fødevaresikkerhed i løbet af det kommende år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum