Stigende fødevarepriser i lande med konflikt burde forårsage "chok og forargelse"
I sin anden udgave dækker WFP’s Counting the Beans indeks nu 52 udviklingslande. Målet er at give forbrugere i rige, industrialiserede lande en idé om, hvor stor en andel af den daglige indkomst, som er nødvendig for at sikre et basalt måltid mad i de fattigere dele af verden.
Indekset antager en identisk gennemsnitlig indkomst pr. indbygger over hele verden og udregner, hvor stor en procentdel af den en person skal bruge på et 600kcal hjemmelavet måltid. Indekset udarbejdet derefter en ’oplevet’ pris holdt op mod den standardiserede indkomst. Det daglige BNP pr. indbygger er anvendt – eller, hvor ikke tilgængeligt eller pålideligt, personlige indtjeningstal baseret på pengeoverførsler og andre kilder.
Ved at tage fødevareomkostninger i New York, USA som udgangspunkt kan WFP fastslå, at en indbygger i New York ville bruge US$ 1,20 (ca. DKK 7,75) på at lave en simpel suppe eller gryderet (f.eks. bønner eller linser, en håndfuld ris plus vand og olie). Til sammenligning ville en indbygger i Sydsudan skulle bruge mere end to dages indtjening – i New York-tal altså US$ 348,36 (ca. DKK 2248)til et lignende måltid; en indbygger i Nigeria ville bruge US$ 222,05 (ca DKK 1433) og en yemenitisk statsborger ville bruge US$ 62,37 (ca. DKK 402,50).
Alle tre er lande eller regioner, hvor hungersnød er en lurende trussel. I alle tre lande stiger fødevarepriserne på linje med konflikterne. For mange af de mennesker er overlevelse afhængig af assistance fra WFP og andre partnere.
”Økonomisk overkommelige fødevarer og fredfulde samfund går hånd-i-hånd,” siger David Beasley, eksekutivdirektør for World Food Programme. ”Men millioner af vores brødre og søstre oplever ingen af delene; tilstedeværelsen af næsten konstant konflikt gør det umuligt at tilberede selv det enkleste måltid.”
I mange lande er den prismæssige overkommelighed på fødevarer målt på denne måde faktisk forbedret siden 2017.
I en situation kan det skyldes stærk økonomisk vækst; i en anden større stabilitet, en bedre nedbørssæson eller – som i det sydlige Afrika – humanitær bistand, som kan afbøde effekterne af alvorlig tørke.
Alligevel forbliver fødevareudgifter ofte intenst uforholdsmæssige i forhold til indkomst. Dette er tilfældet i store dele af Afrika, såvel som i dele af Asien og i mindre grad også Latinamerika.
Blandt de lande, der er undersøgt, topper Peru listen over den mest økonomisk overkommelige tallerken mad uden for de rige lande, på kun 1,6 procent af indkomsten pr. indbygger vs. 0,6 procent i New York – svarende til US$ 3,44 (DKK 22,20). Laos og Jordan ligger tæt på Peru.
”Nogle af tallene i indekset illustrerer de reelle og personlige omkostninger ved konflikt og sult,” konkluderede Beasley. ”Tallene burde chokere og forarge alle. Vi må gøre alt i vores magt for at mindske konflikt og genopbygge økonomier, så markederne kan trives og samfund kan blomstre.”
Alle tal samt de individuelle landeanalyser for de 52 undersøgte lande er tilgængelige på http://wfp.org/plateoffood.
Nøgleord
Kontakter
Arif Husain, WFP/Rome, Mob +39 347 0503350
Anne PoulsenNordisk Direktør
Tlf:+45 40 50 39 93anne.poulsen@wfp.orgBilleder
Links
Information om WFP - FN’s World Food Programme
FN’s World Food Programme – redder liv under katastrofer og forandrer liv for millioner af mennesker gennem bæredygtig udvikling. WFP arbejder i mere end 80 lande i verden, giver fødevareassistance til mennesker fanget i konflikter og katastrofeområder og skaber grundlaget for en bedre fremtid.
Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af fleksible bidrag. Disse bidrag gør det muligt for WFP at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den.
Følg os på Twitter WFP_DK& @WFP_Media
Følg pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme
FN fødevareagenturer advarer om stigning i antallet af akut sultne og risiko for hungersnød i fire brændpunkter6.11.2020 12:04:07 CET | Pressemeddelelse
Burkina Faso, det nordøstlige Nigeria, Sydsudan og Yemen giver anledning til bekymring, men akut sult er i stigning over hele verden.
WFP CHEF LOVER STØTTE TIL LIBANON OG DETS FOLK I KØLVANDET PÅ ADSKILLIGE KRISER12.8.2020 16:59:51 CEST | Pressemeddelelse
BEIRUT/KØBENHAVN – Eksekutivdirektør i FN’s World Food Programme (WFP) David Beasley har i dag meddelt, at WFP vil sende 17.500 ton hvedemel samt tre måneders forsyninger af hvede til Libanon for at støtte genetableringen af landets fødevarereserver. Det sker som en del af en hurtig indsats, som også involverer etableringen af varehuse og mobile kornlagringsenheder.
DANMARK BIDRAGER DKK 6,6 MILLIONER TIL KONTANTE BIDRAG TIL FLYGTNINGE I KAMPALA10.7.2020 16:50:11 CEST | Pressemeddelelse
KAMPALA – FN’s World Food Programme (WFP) har i dag modtaget DKK 6,6 millioner (USD 1 million) fra den danske regering til flygtninge i Kampala, som kæmper med de socioøkonomiske indvirkninger på grund af nedlukninger for at inddæmme spredningen af COVID-19.
FN’S WORLD FOOD PROGRAMME SKAL MÆTTE DET HØJESTE ANTAL SULTNE NOGENSINDE MENS CORONAVIRUSSEN RAMMER FATTIGE LANDE29.6.2020 15:51:46 CEST | Pressemeddelelse
ROM – FN’s World Food Programme (WFP) annoncerede i dag en massiv stigning i antallet af sultne mennesker, som organisationen planlægger at hjælpe rundt omkring i verden. Det sker på baggrund af de ødelæggende socioøkonomiske konsekvenser af COVID-19-pandemien, som presser millioner flere mennesker ind i fødevareusikkerhed i lav- og mellemindkomstlande.
CORONAVIRUS TRUER MED EN GLOBAL STIGNING I FEJLERNÆRING OG SÆTTER FREMTIDEN PÅ SPIL FOR YDERLIGERE 10 MILLIONER BØRN20.5.2020 11:32:25 CEST | Pressemeddelelse
ROM – Coronavirus kan skubbe yderligere 10 millioner af verdens børn ind i en tilstand af akut fejlernæring. FN’s World Food Programme (WFP) vurderer at antallet af unge børn, der lider af denne livstruende form for underernæring, kan stige med 20 procent som et resultat af COVID-19 pandemien*.