WFP - FN’s World Food Programme

Stigende fødevarepriser i lande med konflikt burde forårsage "chok og forargelse"

Del
KØBENHAVN – Ny forskning fra FN’s World Food Programme (WFP), lanceret på FN’s Internationale Fødevaredag (World Food Day), viser, at fødevarer i stigende grad bliver økonomisk utilgændelige i lande med konflikt eller som er udsat for politisk ustabilitet. I snesevis flere lande sætter vedvarende høje fødevarepriser håbet om et nærende måltid uden for rækkevidde for millioner af mennesker.
WFP/ Saikat Mojumder
WFP/ Saikat Mojumder

I sin anden udgave dækker WFP’s Counting the Beans indeks nu 52 udviklingslande. Målet er at give forbrugere i rige, industrialiserede lande en idé om, hvor stor en andel af den daglige indkomst, som er nødvendig for at sikre et basalt måltid mad i de fattigere dele af verden. 

Indekset antager en identisk gennemsnitlig indkomst pr. indbygger over hele verden og udregner, hvor stor en procentdel af den en person skal bruge på et 600kcal hjemmelavet måltid. Indekset udarbejdet derefter en ’oplevet’ pris holdt op mod den standardiserede indkomst. Det daglige BNP pr. indbygger er anvendt – eller, hvor ikke tilgængeligt eller pålideligt, personlige indtjeningstal baseret på pengeoverførsler og andre kilder. 

Ved at tage fødevareomkostninger i New York, USA som udgangspunkt kan WFP fastslå, at en indbygger i New York ville bruge US$ 1,20 (ca. DKK 7,75) på at lave en simpel suppe eller gryderet (f.eks. bønner eller linser, en håndfuld ris plus vand og olie). Til sammenligning ville en indbygger i Sydsudan skulle bruge mere end to dages indtjening – i New York-tal altså US$ 348,36 (ca. DKK 2248)til et lignende måltid; en indbygger i Nigeria ville bruge US$ 222,05 (ca DKK 1433) og en yemenitisk statsborger ville bruge US$ 62,37 (ca. DKK 402,50)

Alle tre er lande eller regioner, hvor hungersnød er en lurende trussel. I alle tre lande stiger fødevarepriserne på linje med konflikterne. For mange af de mennesker er overlevelse afhængig af assistance fra WFP og andre partnere. 

”Økonomisk overkommelige fødevarer og fredfulde samfund går hånd-i-hånd,” siger David Beasley, eksekutivdirektør for World Food Programme. ”Men millioner af vores brødre og søstre oplever ingen af delene; tilstedeværelsen af næsten konstant konflikt gør det umuligt at tilberede selv det enkleste måltid.”

I mange lande er den prismæssige overkommelighed på fødevarer målt på denne måde faktisk forbedret siden 2017.

I en situation kan det skyldes stærk økonomisk vækst; i en anden større stabilitet, en bedre nedbørssæson eller – som i det sydlige Afrika – humanitær bistand, som kan afbøde effekterne af alvorlig tørke. 

Alligevel forbliver fødevareudgifter ofte intenst uforholdsmæssige i forhold til indkomst. Dette er tilfældet i store dele af Afrika, såvel som i dele af Asien og i mindre grad også Latinamerika. 

Blandt de lande, der er undersøgt, topper Peru listen over den mest økonomisk overkommelige tallerken mad uden for de rige lande, på kun 1,6 procent af indkomsten pr. indbygger vs. 0,6 procent i New York – svarende til US$ 3,44 (DKK 22,20). Laos og Jordan ligger tæt på Peru. 

”Nogle af tallene i indekset illustrerer de reelle og personlige omkostninger ved konflikt og sult,” konkluderede Beasley. ”Tallene burde chokere og forarge alle. Vi må gøre alt i vores magt for at mindske konflikt og genopbygge økonomier, så markederne kan trives og samfund kan blomstre.”

Alle tal samt de individuelle landeanalyser for de 52 undersøgte lande er tilgængelige på http://wfp.org/plateoffood.

Nøgleord

Kontakter

Arif Husain, WFP/Rome, Mob +39 347 0503350

Billeder

WFP/ Saikat Mojumder
WFP/ Saikat Mojumder
Download

Links

Information om WFP - FN’s World Food Programme

WFP - FN’s World Food Programme



FN’s World Food Programme – redder liv under katastrofer og forandrer liv for millioner af mennesker gennem bæredygtig udvikling. WFP arbejder i mere end 80 lande i verden, giver fødevareassistance til mennesker fanget i konflikter og katastrofeområder og skaber grundlaget for en bedre fremtid.

Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af fleksible bidrag. Disse bidrag gør det muligt for WFP at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den.

Følg os på Twitter WFP_DK@WFP_Media

Følg pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

WFP CHEF LOVER STØTTE TIL LIBANON OG DETS FOLK I KØLVANDET PÅ ADSKILLIGE KRISER12.8.2020 16:59:51 CEST | Pressemeddelelse

BEIRUT/KØBENHAVN – Eksekutivdirektør i FN’s World Food Programme (WFP) David Beasley har i dag meddelt, at WFP vil sende 17.500 ton hvedemel samt tre måneders forsyninger af hvede til Libanon for at støtte genetableringen af landets fødevarereserver. Det sker som en del af en hurtig indsats, som også involverer etableringen af varehuse og mobile kornlagringsenheder.

FN’S WORLD FOOD PROGRAMME SKAL MÆTTE DET HØJESTE ANTAL SULTNE NOGENSINDE MENS CORONAVIRUSSEN RAMMER FATTIGE LANDE29.6.2020 15:51:46 CEST | Pressemeddelelse

ROM – FN’s World Food Programme (WFP) annoncerede i dag en massiv stigning i antallet af sultne mennesker, som organisationen planlægger at hjælpe rundt omkring i verden. Det sker på baggrund af de ødelæggende socioøkonomiske konsekvenser af COVID-19-pandemien, som presser millioner flere mennesker ind i fødevareusikkerhed i lav- og mellemindkomstlande.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye