TEKNIQ Arbejdsgiverne

Statslige støttekroner sætter fart på varmepumperne

Del

Til oktober åbner Energistyrelsen for fornyet og forøget støtte til bl.a. boligejere, der ønsker at udskifte deres olie- eller gasfyr med en varmepumpe. TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over, at man fra politisk side dermed sætter handling bag ambitionerne om billigere grøn varme til danskerne.

Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Der er gode nyheder til de danske boligejere, som overvejer at udskifte den fossile opvarmning af deres hjem med en mere miljøvenlig varmepumpe.

I går udsendte Energistyrelsen således udkast til en bekendtgørelse, der vil få stor betydning for, hvor meget du som boligejer kan få i støtte, hvis du vælger at skrotte dit oliefyr, gasfyr, biobrændsel eller elvarme og skifte til en varmepumpe. Bekendtgørelsen er en af i alt tre bekendtgørelser, som sætter konkret handling bag klimaaftalen, der blev indgået før sommerferien. De to øvrige bekendtgørelser fastsætter vilkårene for tilskud til energibesparelser i virksomheder og tilskud til varmepumper på abonnement.

”Det er godt nyt på et tidspunkt, hvor de eksisterende støttepuljer ellers er opbrugt, og vi derfor har oplevet en opbremsning i markedet for varmepumper,” siger Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Energistyrelsen lægger med bekendtgørelsen op til, at det fx kan udløse omkring 30.000 kr. i støtte, når ejeren af et ganske almindeligt gennemsnitshus ønsker at skifte oliefyret ud med en varmepumpe. Det præcise beløb afhænger af, hvor god en varmepumpe der installeres, og hvor stor bygningen er. Der er tale om et solidt tilskud, som vil motivere endnu flere til at åbne deres hjem for en grønnere varmeløsning,” siger Troels Hartung.

Ændringerne af tilskudspuljerne kommer i kølvandet på klimaaftalen fra juni måned, hvor det bl.a. blev besluttet at fremrykke tilskud til varmepumper, som ellers først skulle træde i kraft 1. januar 2021. Med de nye udkast til bekendtgørelser rykker tilskuddene tættere på.

”Fremrykningen af tilskudspuljen er meget vigtig for at få sat fart på varmepumpesalget igen. Men også i forhold til energispareprojekter i erhvervet oplever vi, at mange projekter bliver skrottet eller udskudt. Det rammer dobbelt hårdt i en periode, hvor den økonomiske aktivitet er udfordret på grund af coronapandemien,” siger Troels Hartung.

TEKNIQ Arbejdsgiverne har tidligere påpeget en række områder, hvor støtteordningerne med fordel kan forenkles for at gøre det enklere og mindre administrativt tungt for borgere og virksomheder at opnå tilskud.

”Vi har kritiseret det tidligere oplæg til ordningerne, fordi vi har været bekymret for, at der er blevet lagt for mange og unødvendige krav og forhindringer ind, som risikerer at spænde ben for ordningerne, og som gør, at man ikke får det fulde udbytte af de afsatte midler. Det kan hverken borgere, virksomheder, den grønne omstilling eller for den sags skyld politikerne være tjent med. Bl.a. var der tidligere lagt op til, at bygningsejerne skulle konkurrere med hinanden om at levere de bedste energispareprojekter, hvilket ville skabe stor usikkerhed om den enkeltes mulighed for energisparetilskud” siger Troels Hartung.

”Vi er derfor meget tilfredse med, at Energistyrelsen nu har valgt at justere i de enkelte ordninger, så det er mere gennemskueligt for den enkelte, hvilket tilskud de kan få. Dermed bliver det væsentligt lettere at få sat fart på bl.a. konverteringen af oliefyr, energispareprojekter i virksomhederne og optimering af de danske bygninger generelt,” siger Troels Hartung.

Han understreger, at bekendtgørelserne er i høring de næste par uger, og at der stadig kan ske justeringer.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 28 73 73 39

Billeder

Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Vedhæftede filer

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.300 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum