Stabilt antal ansøgere til gymnasiale uddannelser i Region Midtjylland

Region Midtjylland har samlet årets ansøgertal til ungdomsuddannelserne STX, HTX, HF, HTX og den internationale pre-IB i den midtjyske region. Nogle skoler får flere ansøgere, mens andre oplever en nedgang – og det generelle billede er et nogenlunde stabilt antal ansøgere til de gymnasiale uddannelser i forhold til sidste år.
I alt 11.562* ansøgere i 2023 og 11.535 i 2022. (* Tal fra Aarhus HF og VUC mangler - se vedhæftet fil.) Sådan her fordeler ansøgerne sig:
- STX: 5.441 (5.654 i 2022)
- HHX: 3.159 (2.921 i 2022)
- HTX: 893 (928 i 2022)
- HF: 1.759 (1.841 i 2022)
-
Pre-IB (internationale linjer): 310 (191 i 2022).
- Tallene viser, at der igen i år er mange ledige studiepladser på gymnasierne i de mere tyndt befolkede områder. Men der er også steder, hvor de vil komme til at mangle pladser fx til HF-ansøgere. Det er min helt klare forventning, at ministeriet får skruet op for kapaciteten de steder, for der er ingen mindre gymnasier i de mere tyndt befolkede områder, der skal sende elever andre steder hen. Vi kommer til at følge nøje med i, hvordan undervisningsministeriet tackler situationen, siger formand for Udvalg for Regional Udvikling Bent B. Graversen (V).
Nyt fordelingssystem fra i år
De næste tre år skal ansøgerne til de gymnasiale uddannelser - STX, HHX, HTX, HF og pre-IB fordeles på en ny måde. Børne- og Undervisningsministeriet fordeler ansøgerne ud fra en algoritme, og i år er første gang.
Det nye system tager udgangspunkt i ansøgernes prioriterede ønsker, transporttid fra ansøgers bopæl til gymnasiets adresse og en maksimal transporttid på 45 minutter. Læs mere om reglerne på ministeriets hjemmeside.
Særlig fordelingsmodel i Aarhus er væk
For ansøgere til gymnasier i Aarhus-området betyder det, at den særlige fordelingsmodel er faldet bort. Det har tidligere været muligt at lave lokale aftaler, og både gymnasier og regionspolitikere har ønsket at sikre en bred elevsammensætning på alle gymnasierne i Aarhus. Hvordan elevfordelingen falder ud med den centrale og automatiserede styring er uvis.
- Vi er selvfølgelig spændte på, hvad den nye fordeling kommer til at betyde for både de enkelte elevers ønsker, og for om gymnasierne kan afspejle bredden i befolkningen. Og i Aarhus-området vil vi være særligt opmærksomme på gymnasierne i Viby og Tilst, som Folketinget påtvang et optage-stop i 2022. Men vi ved, at regeringen har varslet en ny fordelingsmodel, der modvirker en skæv elevsammensætning i de større byer. Det er vigtigt, og ikke mindst også at vi sikrer, at der er gymnasiale tilbud i de mindre befolkende områder, siger næstformand i Udvalget for Regional Udvikling Henrik Qvist (EL).
Senest den 15. maj får gymnasierne besked fra ministeriet om, hvor mange elever de må optage – altså hvilken kapacitet, de har for skoleåret 2023/24. Senest den 1. juni får ansøgerne brev om, hvor de har fået plads.
FAKTA - Region Midtjyllands opgaver med ungdomsuddannelser
- Bidrage til at sikre et geografisk dækkende og varieret udbud af ungdomsuddannelser i regionen – i tæt samarbejde med uddannelsesstederne bl.a. gennem de to gymnasiesamarbejder, der findes i Region Midtjylland.
- Regionsrådet kan komme med anbefalinger til antallet af pladser på gymnasierne (kapacitet), inden Børne- og Undervisningsministeriet fastsætter de enkelte gymnasiers foreløbige kapacitet.
- Det er regionens opgave at fordele en plads på de gymnasiale uddannelser (STX, HHX, HTX, HF og pre-IB), hvis:
- en ansøger ikke kan tildeles en plads via ministeriets algoritme-system. (Systemet fordeler ansøgere efter ansøgernes prioriteter og efter et transporttidskriterie, hvis der er flere ansøgere end pladser til et gymnasium.)
- en ansøger sender en ansøger efter ansøgningsfristen.
- en ansøger ønsker forrang til et bestemt gymnasium, fordi ansøger har et handicap. Regionerne har en lægefaglig konsulent, der er med til at lave disse vurderinger.
- Regionsrådet kan efter den 15. maj 2023 (når ministeriet har meldt den endelige kapacitet til gymnasierne) i særlige tilfælde hæve kapaciteten med enkelte pladser på nogle skoler. Læs mere om regionens muligheder for at hæve kapaciteten på ministeriets hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dkhttps://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/bent-b-graversen-v/Henrik Qvist (Ø)
Næstformand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Nære Sundhedstilbud
Henrik LodbergKontorchefRegional Udvikling, Region Midtjylland
Sundhedsinnovation, Kultur og Uddannelse
Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Meget stram økonomiaftale betyder svære prioriteringer26.5.2023 22:11:04 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner og regeringen har lavet en aftale om regionernes økonomi for 2024. For Region Midtjylland betyder aftalen svære prioriteringer og store besparelser på administrationen.
Regionsrådet vedtager model for fremtidens nathjælp til borgere med akut ikke-livstruende sygdom eller skade25.5.2023 13:25:02 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. marts 2024 overtager Region Midtjylland lægevagtens opgaver i tidsrummet 23-08 alle ugens dage. Regionsrådet har netop truffet beslutning om rammerne for fremtidens akutte nathjælp.
Beslutning fra møde i forretningsudvalget 24. maj24.5.2023 23:04:33 CEST | Pressemeddelelse
Forretningsudvalget i Region Midtjylland har på et ekstraordinært møde onsdag 24. maj besluttet følgende
Uheld og råstoffer på politisk temadag24.5.2023 06:14:00 CEST | Presseinvitation
Det er Region Midtjyllands ansvar at udpege områder med sten og sand, der kan graves op og blive til veje, huse og broer. På tirsdag 30. maj er regionsrådet inviteret til at begynde temadagen med at se, hvordan Assentoft-Romalt råstofgrav fungerer.
Regional millionstøtte skal udvikle nye kulturprojekter23.5.2023 11:00:31 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland sender 3,6 mio. kroner til kulturprojekter med fokus på bl.a. børnekultur og kultur i undervisning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum