Spotify

Spotify går sammen med gyserkomponist, for at bringe gys til dine ører

Del

Dagene bliver kortere og nætterne bliver længere. Det betyder, at det er tid til den mest uhyggelige tid på året: Halloween.

For at forberede sig til den skumle højtid, tyr mange til deres højtalere og høretelefoner for at komme i den rigtige stemning. Faktisk har danskerne oprettet mere end mere end 10.932 playlister med Halloween-tema på Spotify. Og for at give lytterne et ekstra gys dette år, er Spotify gået sammen med gyser-musikmesteren Joseph Bishara, for at afsløre teknikkerne bag Hollywoods’ mest berømte gysere samt skabe en ny playliste, der med garanti vil give lytterne gåsehud.

Komponist og musikproducer Joseph Bishara er kendt for sin dystre smag og ved tydeligvis en ting eller to om at give et godt gys. Udover at være bag instrumentalen til nogle af Hollywoods’ mest frygtindgydende gysere de senere år, heriblandt Insidious, The Conjuring, Annabelle,The Prodigy,The Curse of La Llorona og mere, har han også optrådt på skærmen som uhyggelige skabninger, blandt andet som the Lipstick-Face Demon i Insidious, den dæmoniske figur i Annabelle, og som heksen Bathsheba Sherman i The Conjuring.

Men hvordan kan musik skræmme os, tænker du måske? Ifølge Joseph Bishara, kan helt særlige lyde faktisk udløse en frygt fra ens underbevidsthed, som man måske ikke engang var klar over, at man havde. Det skaber et helt nyt niveau af spænding og frygt til gysere.

“Musik åbner op for et rum, hvor filmens ideer og energier kan udfolde sig. Uden at vide hvorfor, kan en frekvens eller bestemt lyd påvirke bevidstheden.” forklarer Bishara.

Alt fra uhyggelige intervaller til skræmmende mørke toner skaber en variation i de lydteknikker, der bliver brugt for at skabe en følelse af frygt og uro. Et eksempel på dette er brugen af strygere, som skaber en høj, skrigende lyd og blandt andet kan høres i ikoniske gysere som Psycho og The Amityville Horror.

En mørk instrumentering er en anden metode til at skabe ubehag, som i Josephs’ eget musikstykke til Insidious, som han primært skrev som en strygekvartet kombineret med lyde fra et gammelt, rustent klaver.

Ved at sætte lyde der skaber spænding sammen med filmens temaer og sekvenser, kan man få publikummet helt ud på kanten af deres sæder. Denne teknik er brugt i berømte gysere som Rosemary’s Baby og Maniac

”Rosemary’s Baby har et uhyggeligt tema gennem filmen, som er sat mod de aggressive, ritualistiske hekse og mareridtssekvenserne, mens de nervøse, løsrevne stemmer kombineret med den minimale synthesizer-lyd af Maniac fungerer perfekt til at afspejle filmens effektive simplicitet.” forklarer Joseph Bishara.

For at bringe frygten til lytternes ører, er selvesteThe Conjuring demonen gået sammen med Spotify for at skabe en ny playliste, som indeholder et udvalg af hans favorit frygt-fremkaldende musikstykker fra filmhistorien, som inkluderer:

 1. The Shining:Main Title (The Shining)af Wendy Carlos and Rachel Elkind
 2. Suspiria: Witches af Goblin
 3. Rosemary’s Baby:The Coven 2 af Krzysztof Komeda
 4. The Thing:Contamination af Ennio Morricone
 5. Alien:Main Title (Alien) af Jerry Goldsmith
 6. Psycho:The Cellaraf Bernard Herrmann
 7. The Amityville Horror:Screamsaf Lalo Schifrin
 8. Friday the 13th Part 2:Ralph Gets Cursed af Harry Manfredini
 9. Maniac:Mannequin’s Revenge af Jay Chattaway
 10. Halloween:Myer’s Houseaf John Carpenter

Du kan finde hele playlisten her.

Den nye playliste indeholder også et udvalg af Josephs’ egne musikstykker fra gyserne Insidious, Annabelle og mere. Hør den (hvis du tør) på Spotify HER.

Og til dem der fortsat er på udkig efter lidt uhyggelig inspiration, har Spotify lavet en liste over Danmarks mest streamede sange med Halloween-tema:

Top 10 tilføjede sange til Halloween-playlister:

 1. Michael Jackson:Thriller
 2. Ray Parker Jr.:Ghostbusters
 3. The Citizens of Halloween:This is Halloween
 4. Rockwell: Somebody’s Watching Me - Single Version
 5. AC/DC:Highway to Hell
 6. Marilyn Manson:This is Halloween - Pop Version
 7. Rihanna:Disturbia
 8. The Cranberries:Zombie
 9. Eminem, Rihanna:The Monster
 10.  John Carpenter: Halloween Theme - Main Title

Nøgleord

Information om Spotify

Spotify
Spotify
Regeringsgatan 19
111 53 Stockholm

https://www.spotify.com/dk/

Spotify har siden lancering i Sverige i 2008 transformeret måden, vi lytter til musik. Opdag ny musik, byg playlister til din hverdag og del over 50 mio. musiknumre gratis, eller opgrader til Spotify Premium for at få adgang til eksklusive funktioner som offline-mode, forbedret lydkvalitet og en annoncefri afspiller.

I dag er Spotify den mest populære globale streaming-abonnementstjeneste med 248 mio. brugere, inklusiv 113 mio. abonnenter, på tværs af 79 markeder. Vi er i dag den største drivkraft for indtægter til musikbranchen.

Følg pressemeddelelser fra Spotify

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Spotify

Ny Michelle Obama podcast er nummer #1 på Spotify11.8.2020 07:47:00 CESTPressemeddelelse

Den 29. juli havde den tidligere førstedame, Michelle Obamas, nye podcast ‘The Michelle Obama Podcast’ premiere. Her var hendes mand og tidligere præsident Barack Obama gæst, og lytterne havde mulighed for at komme helt tæt på parret - efter otte år i det Hvide Hus. Afsnit 2 med den prisvindende journalist fra Washington Post, Michelle Norris, er nu tilgængeligt, og podcasten er allerede strøget til tops på Spotify som den mest streamede podcast i verden lige nu.

Spotify afslører vores musikalske adfærd i hjemmet28.5.2020 10:37:45 CESTPressemeddelelse

De seneste to måneder har folk verden over tilbragte mere tid i deres hjem. Nye vaner er opstået og Spotify har kigget nærmere på, hvad vi lytter til i bestemte situationer. Baseret på data trukket i perioden 17. april til 17. maj har Spotify-brugere skabt et lydtapet til aktiviteter som havearbejde, hjemmeskoling, maling af hjemmet og hjemmefarvning af håret, nu hvor frisøren har haft lukket. Og lad os ikke glemme rengøring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum