Spirende optimisme i restaurationsbranchen blev slukket af pandemien
Den danske restaurationsbranche havde grund til at være optimistisk ved indgangen til 2020: Der var økonomisk fremgang på den danske madscene. Således havde flere virksomheder overskud, og det primære resultat pr. ansat steg i gennemsnit med hele 50 procent fra året før, viser Deloittes Restaurationsanalyse 2020.
2020 er dog uden tvivl endt med at blive et svært år for landets restauranter, barer og cafeer, der allerede har gennemlevet en omsætningsnedgang på op til 30 procent i 1. halvår af 2020.
”Flere restauratører formåede i 2019 at vende den økonomiske situation, der havde været nedadgående i flere år, og branchen viste økonomiske sundhedstegn, investeringsvillighed og optimisme. Pandemien har dog ramt med hidtil uset kraft, og mange er pressede som følge heraf,” siger Claus Jorch Andersen, brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte.
Lav soliditetsgrad og mange med underskud
Analysen viser, at soliditetsgraden for særligt de store spillere i branchen med over hundrede ansatte faldt markant fra 2018 til 2019. Således lå den på 27,2 procent i 2018 og kun 17,4 procent i 2019. Årsagen til faldet kan have mange forklaringer, herunder at flere store aktører har haft en stor investeringsvillighed og ekspanderet.
”Branchens større aktører har været offensive og investeret i vækst og nye enheder,” siger Claus Jorch Andersen.
Han pointerer også, at 36 procent af branchens virksomheder blev drevet med underskud allerede inden COVID-19. Virksomheder med lav soliditet eller underskud vil blive udfordret, da de ikke har meget at stå imod med i en krisetid, som den vi står midt.
”Som følge af hjælpepakker mv. er der endnu ikke sket en stor stigning i antallet af konkurser, men det må forventes, at 2020 kommer til at sætte tydelige fodspor i branchen de næste mange år,” siger han.
Høj omstillingsparathed
Ifølge Claus Jorch Andersen må restauratørerne være dygtige til at omstille deres forretning til den nuværende virkelighed med coronarestriktioner for at komme helskindet ud på den anden side.
”Det er afgørende, at restauratører tør at forfølge de muligheder, der er i markedet, og formår at omstille forretningen. Det handler både om at se mulighederne i take away, tilbyde andre typer arrangementer, som holder sig inden for reglerne, eller tillokke nye kundesegmenter,” siger Claus Jorch Andersen.
Nøgleord
Kontakter
Claus Jorch Andersen, partner og brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte, 30 93 67 53 / clandersen@deloitte.dk
Johannes Hau Nørgaard, presseansvarlig i Deloitte, 60 86 34 44 / jonoergaard@deloitte.dk
Billeder
Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Kraka og Deloitte: Fjern barriererne og slip Danmarks talentreserve fri25.1.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
I dag udkommer en ny Small Great Nation-rapport om de store potentialer for talentudfoldelse, der stadig er uforløst i Danmark. Kraka og Deloitte står bag rapporten, som opfordrer til, at vi som nation gør mere for at udvikle og tiltrække talent.
Deloitte ansætter rektor fra CBS som ny talentleder24.11.2023 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Navnenyt: Danmarks største rådgivnings- og revisionshus Deloitte sigter efter at blive erhvervslivets førende talentudvikler. Til at realisere ambitionen ansætter Deloitte Nikolaj Malchow-Møller som talentleder og del af topledelsen fra det nye år.
Flere danskere scroller i stedet for at sove23.11.2023 06:23:52 CET | Pressemeddelelse
Deloitte er klar med nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Siden sidste måling er udviklingen gået i retning af mere skærmtid og mindre søvn. Vi streamer mere, men betaler mindre. Vi stoler på AI, men eksponeres oftere for fake news. Der er bevægelser i vores digitale forbrugsmønstre, og brancheleder Frederik Behnk udpeger her de vigtigste tendenser.
Gæstebølge ruller ind over hotel- og restaurationsbranchen8.11.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Danskerne tager igen for sig af retterne på landets restauranter, mens nye hoteller skyder op og turisterne vender tilbage i stor stil. Det giver rekordhøj omsætning og fortjeneste i branchen, viser Deloittes nye hotel- og restaurationsanalyse. Men konkurrencen intensiveres, siger brancheleder Claus Jorch Andersen.
En investering i fremtiden: Deloittes årsregnskab viser solide resultater4.10.2023 09:20:47 CEST | Pressemeddelelse
Deloitte leverer et solidt regnskab trods et år præget af geopolitisk usikkerhed, inflation og stigende energipriser. Med en ny CEO for bordenden går Danmarks største rådgivnings- og revisionshus nu efter at blive førende inden for livslang læring og talentudvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum