Spirende optimisme i restaurationsbranchen blev slukket af pandemien
COVID-19 ramte en restaurationsbranche med stigende indtjening og øget investeringsvillighed, viser ny analyse fra Deloitte. Sidste års regnskaber vidner dog også om en lav soliditetsgrad og en fortsat høj andel af selskaber med underskud, som gør visse restauratører finansielt skrøbelige.

Den danske restaurationsbranche havde grund til at være optimistisk ved indgangen til 2020: Der var økonomisk fremgang på den danske madscene. Således havde flere virksomheder overskud, og det primære resultat pr. ansat steg i gennemsnit med hele 50 procent fra året før, viser Deloittes Restaurationsanalyse 2020.
2020 er dog uden tvivl endt med at blive et svært år for landets restauranter, barer og cafeer, der allerede har gennemlevet en omsætningsnedgang på op til 30 procent i 1. halvår af 2020.
”Flere restauratører formåede i 2019 at vende den økonomiske situation, der havde været nedadgående i flere år, og branchen viste økonomiske sundhedstegn, investeringsvillighed og optimisme. Pandemien har dog ramt med hidtil uset kraft, og mange er pressede som følge heraf,” siger Claus Jorch Andersen, brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte.
Lav soliditetsgrad og mange med underskud
Analysen viser, at soliditetsgraden for særligt de store spillere i branchen med over hundrede ansatte faldt markant fra 2018 til 2019. Således lå den på 27,2 procent i 2018 og kun 17,4 procent i 2019. Årsagen til faldet kan have mange forklaringer, herunder at flere store aktører har haft en stor investeringsvillighed og ekspanderet.
”Branchens større aktører har været offensive og investeret i vækst og nye enheder,” siger Claus Jorch Andersen.
Han pointerer også, at 36 procent af branchens virksomheder blev drevet med underskud allerede inden COVID-19. Virksomheder med lav soliditet eller underskud vil blive udfordret, da de ikke har meget at stå imod med i en krisetid, som den vi står midt.
”Som følge af hjælpepakker mv. er der endnu ikke sket en stor stigning i antallet af konkurser, men det må forventes, at 2020 kommer til at sætte tydelige fodspor i branchen de næste mange år,” siger han.
Høj omstillingsparathed
Ifølge Claus Jorch Andersen må restauratørerne være dygtige til at omstille deres forretning til den nuværende virkelighed med coronarestriktioner for at komme helskindet ud på den anden side.
”Det er afgørende, at restauratører tør at forfølge de muligheder, der er i markedet, og formår at omstille forretningen. Det handler både om at se mulighederne i take away, tilbyde andre typer arrangementer, som holder sig inden for reglerne, eller tillokke nye kundesegmenter,” siger Claus Jorch Andersen.
Nøgleord
Kontakter
Claus Jorch Andersen, partner og brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte, 30 93 67 53 / clandersen@deloitte.dk
Johannes Hau Nørgaard, presseansvarlig i Deloitte, 60 86 34 44 / jonoergaard@deloitte.dk
Billeder

Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Virksomheder overser cybersikkerheden i deres grønne omstilling3.3.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er en risiko for, at cybersikkerheden bliver frakoblet den bæredygtige omstilling, virksomheder og samfundet som helhed er i gang med. Det viser ny spørgeundersøgelse fra Deloitte. Sikkerhedsbrister kan bremse de klimavenlige initiativers udbredelse og succes, vurderer cyberchef.
Modebranchens grossister må stramme bæltet2.2.2021 10:01:45 CET | Pressemeddelelse
COVID-19 skaber svære vilkår for dansk engroshandel, viser ny analyse fra Deloitte. Indtjeningen og overskudsgraden dykker, og særligt de mindre grossister er hårdt ramt.
Global undersøgelse: Klimaforandringerne er toplederes største bekymring27.1.2021 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens det forgangne år har været gennemsyret af en global kamp mod pandemien, er klimaforandringerne verdens toplederes største bekymring i det næste årti. Det viser Deloittes årlige globale toplederundersøgelse, Resilience Report 2021. Halvdelen af danske topledere forventer, at vi i fremtiden vil gennemleve flere perioder med disruption på linje med COVID19.
Byggebranchen knokler sig igennem coronakrisen uden større skrammer28.12.2020 11:42:23 CET | Pressemeddelelse
Der er fart på i byggebranchen med et højt aktivitetsniveau og stigende indtjening. Det viser årets regnskabsanalyse fra Deloitte og DI Dansk Byggeri. Trods COVID-19 forventes der fortsat høj aktivitet i 2021.
Mange er villige til at lade sig overvåge i kampen mod COVID-1927.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En stor del af den danske befolkning er villige til at give afkald på deres persondatasikkerhed, hvis det kan løfte COVID-19-restriktionerne hurtigere. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte.
Mere hjemmearbejde risikerer at øge polariseringen på arbejdsmarkedet23.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hjemmearbejde kan medføre en samfundsøkonomisk gevinst, som dog bliver ulige fordelt. Det er især dem med lange uddannelser, som høster gevinsterne, mens dem med korte uddannelser kun i begrænset omfang får del i dem, viser ny analyse fra Kraka-Deloitte-samarbejdet, Small Great Nation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum