Hedeselskabet

Specialskole får nyt grej til naturoplevelser

Del
Salamanca-afdelingen under Dybkjær Specialskole har indviet deres nye bålhytte og afprøvet grej, der skal bruges til at udforske naturen.
Magnus Ivarsen klipper snoren mens skoleleder Uffe Lilholm holder snoren på plads.
Magnus Ivarsen klipper snoren mens skoleleder Uffe Lilholm holder snoren på plads.

På en af de få solskinsdage i vinteren 2023 blev en ny bålhytte indviet i Kompedallejren i Kompedal Plantage. Her holder udviklingsprojektet Salamanca til, der er forankret i Dybkær Specialskole i Silkeborg. Naturen, sund kost, motion og nærværende pædagogik gør en afgørende forskel for elevernes trivsel.

Med en stor portion velsmagende og kraftig tomat-grøntsagssuppe med nudler, ristet bacondrys og dertil bålbagte boller havde eleverne i Salamanca sørget godt for både naboer, sponsorer, jægere og brugere af Kompedallejren, der alle var inviteret til indvielsen.

Hytten er en del af en udbygning af området omkring lejren, hvor der også er kommet et udendørs læringsrum, bålsted og borde/bænke til cirka 30 personer. Det er ønsket, at andre også vil benytte og få glæde af bålhytten uden for skoletiden.

- Da vi for tre år siden startede Salamanca-afdelingen, var tanken at undersøge, hvad naturen kan gøre for os mennesker - både når vi mistrives, og når vi har det godt. Her er Kompedal Plantage en fantastisk oase, som virkelig gør en forskel, sagde skoleleder Uffe Lilholm i sin indvielsestale.

Eleverne, der er mellem 6 og 17 år, kommer fra forskellige sociale lag. Nogle af dem er flygtninge, præget af traumer. De færreste er fortrolige med at færdes i naturen, og derfor handler Salamanca om at få skabt et trygt natur- og læringsrum. Naturen bliver brugt til at bringe elevernes kompetencer i spil, styrke sociale relationer og til fysisk udfordring.

Læringsrummet med udgangspunkt i bålhyttet er udviklet i partnerskab med Naturstyrelsen, Foreningen Kompedal og Dybkjær Specialskole.

Selve bålhytten er finansieret af Dybkær Specialskole og Friluftsrådet. Midler fra Hedeselskabets medlemspulje er gået til opgradering af hytten, til formidling og til indkøb af forskelligt grej til brug i naturen. Grejet blev da også taget i brug på indvielsesdagen. De mindste elever fandt bænkebidere, der blev indsamlet i de rette bøtter og derefter undersøgt på behørig vis.

- Dette projekt er et klasseeksempel på, både hvad vi ønsker at fremme med medlemspuljen, men i det hele taget de formål vi gerne vil støtte. Medlemspuljen er skabt for at støtte lokale naturprojekter, og vores uddelinger har overordnet fokus på at støtte både naturprojekter og adgangen til naturen, og det er lige præcis, hvad de gør med dette projekt – det giver både mulighed for ophold i naturen og mere viden, siger projektchef ved Hedeselskabet, Vibeke Højen.

Kontakter

Anne Houborg Mundbjerg, Dybkjær Specialskole: tlf. 91 17 19 63

Billeder

Magnus Ivarsen klipper snoren mens skoleleder Uffe Lilholm holder snoren på plads.
Magnus Ivarsen klipper snoren mens skoleleder Uffe Lilholm holder snoren på plads.
Download
Anne Houborg Mundbjerg, pædagogisk projekt koordinator,  og Sebastian Birk Laursen ser på sommerfugle naturbogen.
Anne Houborg Mundbjerg, pædagogisk projekt koordinator, og Sebastian Birk Laursen ser på sommerfugle naturbogen.
Download
Sebastian Birk Laursen og  Asger Rahbek Berthelsen studerer de indsamlede bænkebidere sammen med skoleleder Uffe Lilholm.
Sebastian Birk Laursen og Asger Rahbek Berthelsen studerer de indsamlede bænkebidere sammen med skoleleder Uffe Lilholm.
Download

Links

Information om Hedeselskabet

Hedeselskabet
Hedeselskabet
Klostermarken 12
8800 Viborg

+45 87 28 11 33https://www.hedeselskabet.dk/

HEDESELSKABETS MEDLEMSPULJE
Hvert år uddeler Hedeselskabet via medlemspuljen 25.000 kroner til ti udvalgte projekter, som har en stærk lokal forankring. Som navnet antyder, skal man være medlem af Hedeselskabet for at søge, og projektet skal have en relation til naturen og styrke lokalområdet. Det koster 200 kroner om året at være medlem af Hedeselskabet, og man kan også tegne medlemskab som forening. Ansøgningsfrist: 1. februar og 1. juli.

OM HEDESELSKABET: Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner
Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.
Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2021 for 2 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra Hedeselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hedeselskabet

Skovbruget lancerer ny kampagne: ”Takket være skoven”23.4.2024 08:02:47 CEST | Pressemeddelelse

I en ny kampagne vil skovbrugets parter sætte fokus på den nytte og værdi, Danmark har af et velfungerende og aktivt skovbrug. Det gælder i forhold til klimadagsordenen og den grønne omstilling, sikring af grundvand, reduktion af kvælstofudledning og fremme af natur og biodiversitet. Kampagnens centrale budskaber spiller direkte ind i regeringens ønske om at rejse yderligere 250.000 ha skov og de igangværende grønne trepartsforhandlinger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye