Tænketanken CONCITO

Sorø styrker elevernes naturdannelse gennem Den Grønne Rygrad

Del

I disse år sætter Sorø Kommune ind på flere områder i forhold til bæredygtighed og grøn omstilling. Som noget nyt har kommunen indgået et samarbejde med projektet ’Den Grønne Rygrad’ om at styrke kommunens fokus på Åben Skole, klima og bæredygtighed i grundskolen.

Sorø slutter sig nu til 15 andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.
Sorø slutter sig nu til 15 andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.

En nylig underskrevet samarbejdsaftale med projektet Den Grønne Rygrad er startskuddet til, at Sorø Kommune de kommende år vil have særlig fokus på at skabe mere motiverende og praksisnær STEM-undervisning i grundskolen inden for temaerne energi, fødevarer, klima, natur, ressourcer og sundhed.

Sorø Kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen, både i og udenfor klasselokalet.

Den første tid skal kommunens grønne aktiviteter og potentialer indenfor de såkaldte STEM-fag (Science, Technology, Engineering og Mathematics) kortlægges. Det sker via en række interviews med lærere, skoleledere, naturvejledere, repræsentanter fra virksomheder og ansatte i kommunen med fokus på undervisning, klima og bæredygtighed. Inden sommerferien fastlægges de indsatsområder, som Den Grønne Rygrad og Sorø Kommune skal samarbejde omkring i skoleåret 2022/23.

“At bygge bro mellem den faglige viden, som eleverne møder i klasseundervisningen, og hvordan den anvendes i praksis, er helt centralt for, at eleverne kan forstå, hvordan samfundets institutioner og virksomheder arbejde med klima og bæredygtighed. Vi kan via Den Grønne Rygrads kortlægninger i Sorø se, at der allerede er gang i rigtig mange gode og motiverende, grønne aktiviteter i kommunen, og vores fornemste opgave bliver derfor at få dem fremhævet, perspektiveret og sat i sammenhæng”, siger programchef i CONCITOs Klimaambassade, Synnøve Kjærland, som sammen med skolehaveforeningen Haver til Maver, er organisationerne bag Den Grønne Rygrad.

Ny platform skal inspirere og understøtte naturfagslærerne
Om samarbejdet med Den Grønne Rygrad siger Mette S. Kristensen, konstitueret chef for børn og familier: ”I Sorø Kommune er interessen for et samarbejde med Den Grønne Rygrad betydningsfuldt, fordi det blandt andet bliver muligt at kortlægge den naturfaglige undervisning, der ikke kun finder sted i grundskolerne; men også sker i tæt samarbejde med eksterne samarbejdspartnere og virksomheder i kommunen. I arbejdet med Naturfagsstrategien bliver samarbejdet vigtigt, da Den Grønne Rygrad med afsæt i kortlægningen kan inspirere og understøtte igangværende undervisningsforløb til gavn for vores elever.”

Et vigtigt element i Den Grønne Rygrad er den nye platform www.dengrønnerygrad.dk, der netop er blevet lanceret. Her kan Grøn Rygrad-kommunerne finde et digitalt værktøj med en oversigt over kommunens grønne Åben Skole-aktiviteter, relevante undervisningsmaterialer, og webinarer om bl.a. projektbaseret og praksisnær STEM-undervisning.

Nu er 16 kommuner med i Den Grønne Rygrad
Kommuner landet over engagerer sig i den grønne dagsorden, hvilket mærkes tydeligt i Den Grønne Rygrad. Sorø slutter sig nu til 15 andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen, og som gennem samarbejdet også får en unik mulighed for at lade sig inspirere af, hvad der arbejdes med i de andre kommuner, som er en del af samarbejdet.

”De 16 kommuner er vidt forskellige og alligevel er de på en fælles mission om at styrke den praksisnære undervisning inden for naturfag, klima og bæredygtighed. Vi glæder os meget til samarbejdet i Sorø”, afslutter projektleder Amalie Dynnes Ørsted fra Haver til Maver.

 

FAKTA OM DEN GRØNNE RYGRAD:
Den Grønne Rygrad er et projektsamarbejde mellem den grønne tænketank CONCITOs Klimaambassade og skolehaveforeningen Haver til Maver, og projektet har til formål at danne ramme for arbejdet med grøn dannelse i grundskolen ved at styrke klima- og bæredygtighedsundervisningen med udgangspunkt i STEM-fagene.

Den Grønne Rygrad arbejder inden for temaerne: Energi, Fødevarer, Klima, Natur, Ressourcer og Sundhed.

Den Grønne Rygrad vil indtil foråret 2024 samarbejde med 15-20 kommuner om at understøtte og forankre grøn dannelse i grundskolen.

Indtil nu er der indgået samarbejdsaftale med 16 kommuner: Egedal, Furesø, Helsingør, Hvidovre, Jammerbugt, Kerteminde, Langeland, Lemvig, Mariagerfjord, Ringsted, Skanderborg, Sorø, Svendborg, Vejle, Aabenraa og Aalborg Kommune.

Den Grønne Rygrad er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Læs mere om Den Grønne Rygrad og udbyttet for kommuner, lærere og elever påhttps://dengrønnerygrad.dk

For yderligere information:

Synnøve Kjærland, programchef i CONCITOs Klimaambassade, tlf. +45 2989 6754

Amalie Dynnes Ørsted, projektleder i Haver til Maver, tlf.  +45 5194 9682

Kontakter

Billeder

Sorø slutter sig nu til 15 andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.
Sorø slutter sig nu til 15 andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.
Download

Information om Tænketanken CONCITO

Tænketanken CONCITO
Tænketanken CONCITO
Læderstræde 20
1201 København K

https://concito.dk/

Danmarks grønne tænketank CONCITO formidler klimaløsninger til politikere, erhvervsliv og borgere.

Vores formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum