Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Sønderborg Action Plan lover globalt fokus på energieffektivitet

Del

Det Internationale Energiagenturs konference i Sønderborg sluttede torsdag med en handlingsplan, som anerkender betydningen af energieffektivitet i kampen mod klimaforandringer og præsenterer strategiske principper og politiske redskaber, som kan bruges til at øge den energieffektive indsats.

Mange tænker på termostater, når de tænker på energieffektivitet. På åbne vindu-er i solskinnet, gardiner, der trækkes for, når mørket falder på og de andre spare-råd, som har hørt hjemme i danske hjem i årtier. Og det er det, energieffektivitet er – men det er også meget mere og et helt centralt redskab i klimakampen og uafhængigheden fra sort russisk energi.

Det Internationale Energiagentur (IEA) har netop udgivet en ny analyse, som vi-ser, at det vil koste mere i det lange løb, hvis vi ikke øger vores globale indsats på energieffektivitet, end hvis vi gør det. Faktisk har vi potentiale til at spare 95 EJ, som svarer til Kinas samlede energiforbrug, hvis vi fordobler energieffektivitetsindsatsen i dette årti.

“Den energi, vi sparer, er den grønneste, og energieffektivitet er helt afgørende for at nå verdens klimamål og blive uafhængig af sort, russisk energi. Konferencen og Sønderborg Action Plan er en global anerkendelse af vigtigheden af energieffekti-vitet. I dag har vi sat en ambition for at levere flere energieffektive løsninger globalt – og hurtigere. Det er vigtigt, at alle kommer i gang nu,” siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Samtidig kan energieffektivitet afbøde de stigende energipriser, bidrage til jobskabelse, sænke samfundsregningen og bidrage til at sikre energiuafhængighed.

Læs IEA's nye analyse her

“IEA startede den årlige globale konference om energieffektivitet for syv år siden for at sætte gang i en verdensomspændende diskussion på højt politisk niveau, da vi ikke mente, at energieffektivitet fik den politiske opmærksomhed, dagsordenen fortjente. Denne uges konference har vist værdien af de bestræbelser. Ikke kun ved at bringe energi- og klimaledere fra hele verden sammen - men også for at øge ambitionerne og skabe mere handling på energieffektivitet, der skal bidrage til at tackle den globale energikrise. Jeg tror, at vi vil se tilbage på den her konference som et centralt øjeblik for styrket internationalt fremskridt, hvad angår energieffektivitet, der reducerer energiregningen for borgere, øger energisikkerhed for lande og skaber færre emissioner for vores planet,” siger IEA-direktør dr. Fatih Birol.

Mere end nogensinde før – med en energikrise i Europa og et klima, der kalder på global handling – er vi derfor nødt til at fokusere på energieffektivitet.

Det var præcis det, klimaledere fra hele verden gjorde ved IEA’s konference om energieffektivitet i Sønderborg. Ledet af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen blev Sønderborg Action Plan fremført.

Det er en plan, der cementerer vigtigheden af energieffektivitet og indeholder strategiske principper og politiske redskaber. De illustrerer tilgængelige og energieffektive løsninger for regeringer på tværs af sektorer.


Fakta om Sønderborg Action Plan
• Sønderborg Action Plan indeholder en række strategiske principper om energieffektivitet og politiske redskaber, som regeringer kan bruge og lade sig inspirere af.
• En ny analyse fra IEA understreger, at energieffektivitet spiller en nøglerolle i at kunne indfri 1.5 graders-målet.
• Mere end 20 ministre fra hele verden deltog i IEA-konferencen.


Kontakter

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon: 41 72 38 05

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum