Sommerhilsen fra Aarhussatellitten Delphini-1

Del

De studerende fra Aarhus Universitet tager gode billeder fra rummet, men et sommerbillede af Danmark har vi endnu til gode.

1. mosaik sydlige Brazilien. Fotos: Delphini-1 og Google Maps
1. mosaik sydlige Brazilien. Fotos: Delphini-1 og Google Maps

Selv under en nedlukning fortsætter en satellit jo med at kredse i sin bane, og det har vores Delphini-1 fra Aarhus Universitet også gjort. Et yderst dedikeret hold studerende har kommunikeret med Delphini-1 næsten som sædvanligt, men bare hjemmefra. I de korte passager er der højtryk på koncentrationen, for først når satellitten er tilstrækkeligt højt oppe over horisonten, kan antennen "se", og så skal det gå stærkt med at "vække" satellitten, få den til at modtage kommandoer og sende målinger af dens helbredstilstand ned. Så er der få minutter til at hente de nyeste billeder, for at se, om der er noget interessant, før banen igen har bragt vores lille satellit så lavt ned, at signalet forsvinder.

”Det er super fedt at været nået dertil, hvor vi kan tage flotte billeder næsten når vi har lyst. Nu håber vi bare på at få mindst ét godt billede af Danmark.”, fortæller Frederik Doktor, som har været med helt fra starten af missionen.

Det meste af arbejdet, i foråret og sommeren, har bestået i at få styr på belysningstider for kameraet ombord på Delphini-1, og det er ved at være på plads nu. Satellitoperatørene henter i første omgang en række billeder ned i "frimærkeformat" for at spare tid, og dernæst hentes kun de bedste billeder ned i fuld opløsning - og det kan godt strække sig over flere passager at få hentet et helt billede ned, så derfor skal der spares på tiden. Billederne er mærket med tidspunktet, hvor de er optaget, og når man nøjagtigt kender banen, kan man beregne, hvilket område billedet så nogenlunde viser. Det store problem i den forbindelse er, at Delphini-1 ikke kan styres præcist. Den følger slavisk sin bane, som Newtons love nu en gang bestemmer det, men det er meget svært at styre, i hvilken retning i rummet, kameraet peger på et givet tidspunkt. Selv på de bedste billeder er det noget af en detektivopgave at finde ud af, hvilket udsnit af jordoverfladen, et billede dækker - og den store forkromede hurrapræmie er ikke udløst endnu: et billede af Aarhus - eller bare af Danmark. Men der arbejdes hårdt på sagen.

Nøgleord

Billeder

1. mosaik sydlige Brazilien. Fotos: Delphini-1 og Google Maps
1. mosaik sydlige Brazilien. Fotos: Delphini-1 og Google Maps
Download
2. mosaik nær Curitiba, sydlige Brazilien. Fotos: Delphini-1 og Google Maps
2. mosaik nær Curitiba, sydlige Brazilien. Fotos: Delphini-1 og Google Maps
Download
3. Atmosfæren og Jordens horisont. Foto: Delphini-1
3. Atmosfæren og Jordens horisont. Foto: Delphini-1
Download
4. Et sted i det centrale Afrika. Foto: Delphini-1
4. Et sted i det centrale Afrika. Foto: Delphini-1
Download

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Spørgsmål i forbindelse med Delphini-1-projektet og de studerende, som arbejder med satellitten i kredsløb kan sendes til Mads Fredslund Andersen madsfa@phys.au.dk og Karsten Brogaard: kfb@phys.au.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Covid-19-patienter kan reddes ved at dæmpe immunsystemet4.8.2020 08:26:19 CESTPressemeddelelse

Immunsystemet beskytter mennesker mod angreb fra udefrakommende fjender som bakterier og virus, men nogle gange bliver kampen mod de ydre fjender så voldsom, at det har døden til følge. Når mennesker rammes af COVID-19, bremser immunsystemet spredning af virus ved at bremse celledeling. Ny forskning viser, at det betyder, at lungerne ikke kan reparere ødelagt væv, hvorfor mange patienter bukker under for sygdommen. En vej til at redde alvorligt syge COVID-19-patienter er derfor at dæmpe immunsystemets kemiske krigsførelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum