Solgt på Fredericia Banegård kun fire uger gammel

I tirsdags kom en lille Pomeranian-hvalp ved navn Bella til Dyrenes Beskyttelses internat på Fyn. Hun vurderedes til kun at være ti uger gammel, men for seks uger siden blev hun købt på Fredericia Banegård. Ifølge loven må en hvalp ikke blive taget fra sin mor, før den er mindst otte uger gammel, men for Bella og hendes mor skete det allerede efter fire uger.
”Når man er så lille, har man brug for sin mor. Men dét er ulovlige hundehandlere, der sælger hvalpe fra europæiske hvalpefabrikker, ligeglade med. For dem er det pengene, der tæller. Så vi ser hvalpe, der kommer fra uansvarlige opdrættere, der ikke sørger for at give dem en god start på livet. De skal bare producere flest mulige hvalpe med profit for øje,” fortæller Lene Frahm, internatsleder på Fyns Internat.
Tydelige tegn på, at en hund kommer fra en hvalpefabrik er, når sælger vil handle uden for hjemmet, presser hundekøberen til at tage hvalpen med det samme, og hvor der ikke udleveres en sundhedsbog og købskontrakt med hvalpen. Fra hvalpefabrikkerne bliver hundene transporteret nærmest direkte til deres nye ejere i Danmark, så derfor har de sjældent et hjem, hvor de vises frem.
Blot ét eksempel på et stort internationalt problem
Bella er langt fra et enkeltstående tilfælde. Ifølge en EU-rapport fra 2015 handles der hvert år over en halv million hunde mellem EU-landene, hvor de hverken registreres, dyrlægetjekkes eller får en omsorgsfuld og kærlig opvækst sammen med deres mor. Bella var allerede syg, da hun blev solgt, og var ikke vaccineret og sundhedsundersøgt.
”Køb af hunde gennem onlineannoncer på fx DBA, Gul og Gratis eller Facebook har været med til, at give hvalpefabrikkerne kronede dage. Tidligere var det et udenlandsk problem, men fordi der er så enorme summer at tjene på handel af hunde, er det nu også udbredt i Danmark,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Hvis man er i tvivl om en opdrætters troværdighed, så undlad at købe hvalpen, opfordrer han, ellers risikerer man at støtte en ulovlig industri med store velfærdsmæssige problemer for de avlsdyr og hvalpe, det involverer. Så længe der er efterspørgsel, vil de europæiske hvalpefabrikker fortsætte med at producere hvalpe, som avles under helt uacceptable forhold. Hvis man har mistanke om vanrøgtede dyr eller ulovligt opdræt, skal man kontakte politiet eller Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.
[FAKTABOKS] 5 gode råd til hvalpekøbere
- Hvalpen skal være mindst otte uger gammel.
- Hvalpen skal stå i Dansk Hunderegister.
- Sørg for også at se hvalpens mor.
- Køb aldrig, hvis du er i tvivl.
- Kontakt politiet eller 1812 ved vanrøgt.
Kontakter
Jens JokumsenFamiliedyrschef
Tlf:50607380jj@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum