SMVdanmark

SMVdanmark om uddannelsesreform: Fremragende med forkortet kandidatdel

Del
Tanken om at forkorte en stor del af kandidatuddannelserne og gøre dem mere relevante for erhvervslivet er helt rigtig. Men Danmark mister 80.000 faglærte de kommende år, og derfor er det meget bekymrende, at regeringen ikke konkret løser den kæmpe udfordring i sit uddannelsesudspil. Udspillet tænker desværre ikke hele uddannelsessystemet sammen, mener SMVdanmark, og efterlyser bl.a. reform af SU’en.

Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, roser regeringens uddannelsesreform for sine grundtanker, men er meget bekymret over, at reformen ikke løser problemet med mangel på faglærte. 

”Vi får over 150.000 flere akademikere de kommende 10 år, mens vi mister 80.000 faglærte, og den kæmpe udfordring løser regeringens reform ikke. Allerede i dag er der mangel på håndværkere til fx energieffektivisering og grøn omstilling, og det bliver endnu værre i fremtiden. Der er nogle rigtig gode og nytænkende elementer i reformen, men det er bare ikke nok,” siger han og fortsætter:  

”Forkortelsen af kandidatdelen er helt rigtigt set, og de små og mellemstore virksomheder vil have bedre gavn af en 4-årig kandidat med en mere praksisnær uddannelse bag sig, end de har i dag af en 5-årig, der er mere præget af en teoretisk forskningstilgang. Ligeledes med de 5.000 nye erhvervskandidater, for det er meget værdifuldt, at en medarbejder kan dygtiggøre sig parallelt med sit job i en virksomhed og kan afprøve og udfordre teori med praktiske arbejdsopgaver. Så det er et sandt pletskud fra regeringen.”   

Jesper Beinov havde hellere set et samlet udspil på hele uddannelsesområdet. 

”Vi har kun et begrænset antal mennesker, der skal gennem uddannelsessystemet, og det er afgørende, at vi skubber dem i retning af de uddannelser, som samfundet har mest brug for. Det kan vi gøre ved at fjerne SU på overbygningen, så de studerende har en klar, økonomisk tilskyndelse til at tage kandidaten på ét år eller blive erhvervskandidat. Og vi bør stramme dimensioneringen, dvs. optage færre studerende på de uddannelser, hvor vi ikke får brug for så mange. I årevis har skiftende regeringer tilskyndet til, at flere og flere bliver akademikere ved at tilbyde meget gunstige vilkår. Nu må vi gå en anden vej, og her fejler regeringen ved slet ikke at røre ved de håndtag,” siger han. 

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i ellers ansvarligt finanslovsforslag23.3.2023 12:04:08 CET | Pressemeddelelse

Regeringens forslag til finanslov rummer et sandt pletskud i form af droppede besparelser på offentligt byggeri, men til gengæld mangler der i høj grad penge til erhvervsuddannelserne, for den grønne omstilling kommer i fare uden flere faglærte. Den generelle stramme økonomiske linje mødes med tak fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Ny analyse: Butikstyverier rammer især Københavns omegn – jyske kommuner klarer sig bedre20.3.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Efter at omfanget af butikstyverier og indbrud på virksomheder har været støt faldende de seneste 10 år, knækkede kurven opad sidste år med en stigning på 27 pct. for butikstyverier og 14 pct. for indbrud på virksomheder. Rødovre, Glostrup og Ishøj ligger i top på butikstyverier, Læsø, Favrskov og Lemvig ligger i bund. Stigningen bekymrer SMVdanmark, der efterspørger mere opmærksomhed fra politiet.

Ny analyse: Ventetiden på byggesager i kommunerne går amok8.3.2023 12:58:16 CET | Pressemeddelelse

Ventetiden på kommunernes behandling af byggeansøgninger fra private og virksomheder tog et ordentligt hop opad sidste år, viser nye tal. I 2022 steg den gennemsnitlige ventetid til nu 75 dage. Men nogle kommuner er op mod 50 gange så lang tid om det som andre. I Odder venter man 4 dage, mens det tager 201 dage i København. Det er skandaløst, at sagsbehandlingstiderne fortsætter med at stige, mener SMVdanmark. Hvis alle kommuner var lige så hurtige som de ti hurtigste kommuner, kunne der spares 2 millioner dages ventetid om året.

Ny analyse: Byggeriet mangler opgaver, men fyrer ikke medarbejderne - endnu2.3.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Trods en nedgang i byggeaktiviteten på 25 pct. siden sidste år, er antallet af ansatte i byggeriet stort set uændret. Normalt følges byggeaktivitet og byggebeskæftigelse ad, så når der er nedgang i byggeaktiviteten, så bliver der fyret. Men nu holder virksomhederne på deres ansatte, fordi det er så svært at finde håndværkere. Det er et farligt "gamble", mener SMVdanmark, der opfordrer virksomhederne til at tænke sig godt om.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum