SMVdanmark

SMVdanmark: Brandærgerligt at CO2-afgift ikke kommer hurtigere 

Del

Manglen på en ensartet CO2-afgift i den nye grønne skattereform vil få lobbyister til at stå i kø for at sikre, at de bedst betalende brancher slipper for regningen, som så vil ende på forbrugerne og de små virksomheders bord. Det er ikke fair, mener SMVdanmark. Men det er glædeligt, at ambitionen om en CO2-afgift er der, og at provenuet fra afgifterne skal føres tilbage til erhvervslivet.

Regeringen, Venstre, Konservative, Radikale Venstre og SF har indgået en ny aftale om en grøn skattereform. Aftalen indeholder bl.a. en stigning af energiafgiften på fossile brændsler for erhverv. Samtidig nedsættes en ekspertgruppe, der skal se på muligheden for at indføre en ensartet CO2-afgift fra 2023. At CO2-afgiften ikke indføres nu, møder kritik fra SMVdanmark 

“Når vinduet for at indføre en CO2-afgift står pivåbent, så bør man udnytte det. Derfor er det brandærgerligt, at Christiansborg udskyder muligheden for at indføre en CO2-afgift til næste valgperiode - særligt når nu alle eksperter og erhvervslivet peger på, at en CO2-afgift er den bedste måde at løse klimaproblemet på. Vi noterer os, at aftaleparterne deler ambitionen om, at vi skal have en CO2-afgift om få år, og at provenuet fra afgiften skal tilbageføres til erhvervslivet, men det er ærgerligt, at man ikke tager skridtet fuldt ud,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark. 

Som en del af aftalen nedsættes en ekspertgruppe, der bl.a. skal komme med anbefalinger til, hvordan en ensartet CO2-afgift kan indføres fra 2023 og frem. Mia Amalie Holstein ser i den forbindelse frem til, at der kommer mere viden og gode argumenter for en CO2-afgift: 

“Jeg havde gerne set, at ekspertgruppen var blevet nedsat noget før. Men når det er sagt, så ser jeg frem til ekspertgruppens arbejde og glæder mig over, at aftalen cementerer et bredt politisk ønske om at indføre en CO2-afgift. Det forpligter politisk, når ekspertgruppen præsenterer sine resultater. Vi er i den forbindelse glade for, at der med aftalen er enighed om, at provenuet fra grønne afgifter skal tilbageføres til erhvervslivet, siger Mia Amalie Holstien. 
 
Det er dog vigtigt, at den grønne omstilling bliver fair, så den ikke rammer skævt i forhold til de små virksomheder. 

“Alle eksperter peger på, at en CO2-afgift er den mest ansvarlige, billigste og mest retfærdige måde at løse klimaudfordringen på. For grundlæggende er det en god ide, at forureneren betaler for den skadevirkning, han har på samfundet. Uden en ensartet CO2-afgift vil lobbyister stå i kø for at sikre, at de bedst betalende brancher slipper for regningen – en regning som i stedet vil ende på forbrugerne og de små virksomheders bord. Og det vil grundlæggende hverken være fair eller ansvarligt,” siger Mia Amalie Holstein. 

 

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Grøn fond må ikke ende som de stores tag-selv-bord24.6.2022 11:27:40 CEST | Pressemeddelelse

Den grønne fond er gaven, vi ikke havde ønsket os. Men givet at det er den, vi får, så er det afgørende, at pengene gives som generelle fradrag og ikke tilskud. Ellers risikerer pengene at bliver tovtrækkeri mellem de store forurenere for til sidst at lande i en af de store forureneres lommer, mener SMVdanmark. Og selvom et højere beskæftigelsesfradrag som idé er god, vil det reelt ikke batte noget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum