Små virksomheder er lette ofre for it-kriminalitet

En håndværker fik stjålet alle kundedata. En entreprenør mistede 210.000 kr. på grund af en falsk mail. Og en vvs’er mistede vigtige kunder, fordi hans mail blev hacket. Det er blot nogle af de følger, små virksomheder oplever, når de bliver ofre for it-kriminelle.
Små virksomheder er ikke klædt godt nok på, når det handler om it-kriminalitet. Det skyldes blandt andet, at de ikke oplever, at de er i risiko. Men det er de. 39 procent af de små og mellemstore virksomheder har et utilstrækkeligt it-sikkerhedsniveau, viser tal fra Erhvervsstyrelsen.
Det Kriminalpræventive Råd vil nu råbe vagt i gevær sammen med en række brancheorganisationer, så indehavere af små virksomheder forstår, at de risikerer at blive udsat for it-kriminalitet.
”Det er ikke længere nok at låse døren til sin butik eller virksomhed, når man holder fyraften. De kriminelle kan komme ind på helt nye måde via nettet, og det bliver de små virksomheder nødt til at gardere sig bedre i mod”, siger formand for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen.
De små virksomheder er i risiko
Det Kriminalpræventive Råd har gennem en kvalitativ undersøgelse blandt virksomheder med 1-10 ansatte undersøgt, hvorfor virksomhederne ikke øger deres it-sikkerhed.
”Den største barriere for de små virksomheder er, at de simpelthen ikke tror, at de bliver ramt. Men vi kan se, at flere små virksomhederne mangler et helt grundlæggende niveau af sikkerhed”, siger Anja Schulze-Larsen, der er udviklingskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.
TEKNIQ Arbejdsgiverne, som er Danmarks tredjestørste arbejdsgiver- og erhvervsorganisation, ser it-sikkerhed som særligt vigtigt i netop deres brancher, hvis medlemmer arbejder inden el, vvs og metal.
”Viden om it-sikkerhed er særligt vigtigt blandt vores medlemmer, hvor digitale og intelligente løsninger fylder mere og mere inden for de forretningsområder, vores medlemmer beskæftiger sig med. I takt med at flere elektriske apparater og maskiner bliver tilsluttet internettet, øges risikoen for cyberkriminalitet”, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Cyberkriminalitet er en stigende trussel
Hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI) ser man også med alvor på problemet, da cyberkriminalitet er en stigende trussel for deres medlemmer.
”Et målrettet hackerangreb mod en virksomhed, kan i værste fald true små virksomheders eksistens. Alt for ofte prioriterer virksomhederne først it-sikkerhed, når de har været i kløerne på cyberkriminelle. It-sikkerhed skal være lige så naturligt i virksomheden som lås på dørene”, siger Morten Rosted Vang, fagleder for digital ansvarlighed og cybersikkerhed i Dansk Industri.
Det Kriminalpræventive Råd og en række organisationer står bag kampagnen Din virksomhed, dit ansvar. Læs mere på www.dkr.dk/dinvirksomhedditansvar
De 5 vigtigste råd
- Få overblik over vigtige data og systemer
- Opdater programmer og styresystemer
- Investér i en IT-sikkerhedspakke med backup
- Få gode digitale vaner
- Stil krav til sikkerheden hos IT-leverandøren
Kilde: Sikkerdigital.dk
Fakta:
- Den typiske barriere for ikke at højne it-sikkerheden i de små virksomheder er, at virksomhedsejerne ikke tror, at de er i risiko. Det viser en kvalitativ rapport blandt 36 små virksomheder, som SocialRespons har lavet for Det Kriminalpræventive Råd.
- I 2017 oplevede 14 procent af små og mellemstore virksomheder (SMV’er) et brud på deres IT-sikkerhed. Det svarer til ca. 11.000 virksomheder. Tallet kan dog være højere, da ikke alle anmelder det.
- 39 procent af de små og mellemstore virksomheder har ikke et it-sikkerhedsniveau, der svarer til deres risikoprofil.
- Knap 25 procent af de små og mellemstore virksomheder har ikke implementeret fx antivirus, firewall og backup
- Knap 50 procent af de mest digitaliserede små og mellemstore virksomheder har ikke implementeret antivirus, firewall eller backup, en it-sikkerhedspolitik og retningslinjer for medarbejdere.
Kilde: Digital sikkerhed i danske SMV’er. Rapport fra Erhvervsstyrelsen, november 2019.
Kontakt:
Det Kriminalpræventive Råd
Pressemedarbejder Charlotte Ruge
cru@dkr.dk / 41 74 73 80
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen
mrk@tekniq.dk / 27 80 04 51
Dansk Industri
Presserådgiver Bo Hjuler
boh@di.dk / 23 28 49 12
Nøgleord
Kontakter
Mads Nørgaard-Larsen
Pressemedarbejder:
Tlf. +45 41 74 73 80
E-mail: mnl@dkr.dk
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:24 49 94 76cru@dkr.dkBilleder
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.
Højsæson for indbrud: Halvdelen glemmer at aftale feriehjælp1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.
Højsæson for indbrud: Godt nabosamarbejde kan spænde ben for tyven25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum