UNICEF DanmarkUNICEF Danmark

Skoleelever bærer stafet fra Nordjylland til Folketinget frem mod Børnenes Kampdag

Del

Seks flamingobogstaver, der danner ordet ANSVAR, rejser de kommende uger Danmark rundt med elever fra flere skoler. Med stafetten vil børnene minde de voksne om, at de har et ansvar for at løse verdens problemer, og derfor bliver bogstaverne til slut overleveret til Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen. Med stafetten skyder UNICEF markeringen af den første Børnenes Kampdag den 20. november i gang.

Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole
Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole

En stafet bestående af seks 1 meter høje cyanblå flamingobogstaver, der tilsammen danner ordet ANSVAR, begynder i dag sin rejse fra Nordjylland til Folketinget.

Frem mod børnekonventionens fødselsdag den 20. november vil elever fra seks UNICEF-rettighedsskoler bære bogstaverne gennem Danmark og undervejs dekorere dem med deres visioner for fremtiden. Til slut modtager Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, bogstaverne.

Med stafetten omdøber UNICEF i år konventionens fødselsdag til Børnenes Kampdag for at sætte fokus på de problemer, som, børn mener, er vigtige at kæmpe for.

”Der er en risiko for, at nogle børn mister tilliden til de voksne, når de ser, hvordan man forsøger at løse eksempelvis klimakrisen. Men børnene må ikke opgive de voksne – for det er de voksnes ansvar at finde løsninger. Børnene kan til gengæld give inspiration til, hvor de næste kampe skal tages, og derfor skal de selvfølgelig tages med på råd. Det er en af de rettigheder, vi kæmper for på Børnenes Kampdag, og dét ansvarsstafetten symboliserer,” siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Karen Hækkerup.

Børnepanel fik idéen

Idéen til stafetten kommer fra et panel af 11 engagerede børn, som UNICEF i år har planlagt Børnenes Kampdag med.

”Vi ville gerne have børn fra hele Danmark med til at skabe opmærksomhed om børns rettigheder. Stafetten staver ANSVAR og skal afleveres til Folketinget, fordi de voksne skal tage børns fremtid alvorligt. For os i børnepanelet er det helt vildt vigtigt, at de voksne tager ansvar for at stoppe klimakrisen og diskrimination, og at de kæmper for, at alle børn i verden kan få en uddannelse. Men stafetten giver også andre skoleelever i Danmark mulighed for at fortælle, hvilke kampe, de synes, er vigtige,” siger 12-årige Nora, der er en del af UNICEF’s børnepanel.

Panelet glæder sig til at overrække stafetten til Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, når bogstaverne har været forbi skoler i Aalborg, Århus, Egtved, Odense, Ringsted og Gladsaxe. Overrækkelsen finder sted fredag den 19. november, og bogstaverne vil herefter stå på formandens kontor, så de folkevalgte kan lade sig inspirere af børnenes tanker.

”Det er utrolig vigtigt, at vi på tværs af generationer taler med hinanden om, hvordan vi indretter samfundet og løser de store udfordringer. Folketinget gør selv meget for at lære de unge om demokratiets betydning. Hvert år er mange tusind elever på rundvisning i Folketinget, hvor de oplever folkestyret fra nærmeste hold. Børnenes Kampdag bekræfter mig i, at de unge giver et værdifuldt input til den politiske debat. Det er nu op til mine kolleger på Christiansborg at handle på de unges håb og bekymringer”, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Foruden de seks skoler, der transporterer og dekorerer stafetten, markerer omkring 50 andre UNICEF-rettighedsskoler over hele landet også Børnenes Kampdag. Her vil børnene i ugen op til kampdagen male tegninger og skrive budskaber med gadekridt i skolegården for at fortælle, hvad der er vigtigt for dem.

FAKTA: BØRNENES KAMPDAG

  • UNICEF fejrer over hele verden børnekonventionens fødselsdag hvert år den 20. november. I år har UNICEF Danmark for første gang nogensinde valgt at markere begivenheden som Børnenes Kampdag, der igennem november giver børn mulighed for at fortælle om de kampe, de mener, er vigtige.
  • Markeringen indledes med en stafet, der rejser rundt blandt danske skoler og undervejs bliver dekoreret med børns visioner for fremtiden. Den 19. november overrækkes stafetten til Folketingets formand.
  • På selve kampdagen den 20. november farves ikoniske bygninger verden over i blåt lys for børnene. Endelig annoncerer UNICEF Danmark modtageren af den årlige UNICEF-pris, der går til en person, organisation eller virksomhed, der gennem flere år har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats for børn i Danmark eller internationalt.

Kontakter

Julie Kauffmann, pressemedarbejder i UNICEF Danmark.
Tlf. 23 71 18 64. E-mail: JRKauffmann@unicef.dk.

Billeder

Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole
Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole
Download
Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole
Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole
Download
Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole
Foto: Mette Victoria Andersen/ Herningvej Skole
Download
Download
Download

Links

Information om UNICEF Danmark

UNICEF Danmark
Rentemestervej 62
2200 København NV

https://www.unicef.dk/

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Hvad skal der ske, når du skal herfra? Tag aktivt stilling til din arv med UNICEF5.11.2021 10:57:25 CET | Pressemeddelelse

Fire ud af fem danskere mener, at det er ok at give dele af sin arv til velgørende formål, viser en undersøgelse for Det Gode Testamente. Samtidig giver hver femte dansker penge til velgørenhed minimum én gang om året ifølge YouGov. Men det er langt fra alle, der kender til de mange fordele ved at testamentere sin arv til velgørenhed. Nu kan beboerne i København og Nordsjælland blive klogere på arvereglerne i forbindelses med donation sammen med UNICEF Danmark den 15. november hos UNICEF i KBH NV.

Hvad skal der ske, når du skal herfra? Tag aktivt stilling til din arv med UNICEF5.11.2021 10:55:33 CET | Pressemeddelelse

Fire ud af fem danskere mener, at det er ok at give dele af sin arv til velgørende formål, viser en undersøgelse for Det Gode Testamente. Samtidig giver hver femte dansker penge til velgørenhed minimum én gang om året ifølge YouGov. Men det er langt fra alle, der kender til de mange fordele ved at testamentere sin arv til velgørenhed. Nu kan Københavnerne blive klogere på arvereglerne i forbindelses med donation sammen med UNICEF Danmark den 15. november hos UNICEF i KBH NV.

Smukt julepynt, der hjælper verdens mest udsatte børn3.11.2021 09:58:33 CET | Pressemeddelelse

For mange danskere er der en stor glæde i at pynte smukt op til jul. Denne jul kan du shoppe smukke julepyntsprodukter, der ikke blot bringer glæde i dit eget hjem, men også hjælper med at sprede glæde hos verdens mest udsatte børn. UNICEF Danmark indgår igen samarbejde med den kreative designduo Liv & Simone. Denne gang har det resulteret i tre yndige, håndmalede julekugler, et kreativt DIY-adventskit og et smukt julesanghæfte.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum