Skal din næste gin & tonic være lavet af affald?
I et lille undseeligt lokale i en af Aarhus Universitets bygninger på Hangøvej nord for Ringgaden er to herrer i fuld gang med at rense halvlitersflasker og fylde dem med en kompleks drik fra en af de tre 150-liters fermenteringstanke, der pryder klinkevæggene.
’AU Bryghus’, står der over døren. Her eksperimenterer ingeniørstuderende og forskere normalt med nye gæringsprocesser og enzymreaktioner, men lige for tiden har bryghuset besøg af Jens Niklasson fra destilleriet Njord, der i samarbejde med ingeniør Jesper Westergaard Kristensen fra Institut for Bio- og Kemiteknologi er ved at færdiggøre pilotproduktionen af to nye typer af bæredygtige, lavalkoholiske drikke skabt af affaldsprodukter fra Njords ginproduktion.
”Efter vi har destilleret gin, står vi med en grumset te-lignende væske, som består af vand, en smule alkohol, samt udkogte enebær, urter og blomster. En meget bitter, ikke særligt aromatisk omgang urtete, som man normalt bare smider ud,” siger Jens Niklasson, mens han sætter kapsel på en flaske. ”Og efter vi havde gået og set på, hvor meget vand og hvor mange urter og råstoffer der faktisk bare bliver ledt ud i kloakken, tænkte vi, om man ikke kunne bruge de her restprodukter til noget mere interessant i stedet for.”
I samarbejde med bl.a. Aarhus Universitet startede destilleriet Njord derfor projektet ’Sustainable Ginventions’ op med støtte fra Future Food Innovation, FFBI, og Innovationsnetværket for Miljøteknologi, Inno-MT.
Formålet var at undersøge restvand og fraktioner af smagsgivere og forsøge at finde ud af, hvordan begge dele mest optimalt genanvendes og kommer i spil i nye produkter – at vise, at det faktisk er muligt og kan betale sig at arbejde med en bæredygtig cirkulær produktion, også når det kommer til produkter, der er designet til komplekse og spændende smagsoplevelser.
Destilleriet har allerede erfaringer på området, da det i flere år har produceret en gin på restprodukterne fra en tonicsirup. Men nu gjaldt det restprodukterne fra ginproduktionen.
”I starten ville vi bare gerne forsøge at lave en bæredygtig tonic til vores bæredygtige gin. Det virkede ligesom naturligt. Vi havde ikke selv laboratoriefaciliteter eller den nødvendige kemiske viden til at eksperimentere med en sådan udvikling, så derfor startede vi et samarbejde med Aarhus Universitet. I den proces har vi udviklet to nye drikke fra gin-restvandet: En tonic og en orangefarvet cocktail med et væld af komplekse smagsnuancer. Vi glæder os til at sætte dem begge i fuldskala-produktion,” siger Jens.
Forud for pilotproduktionen er gået adskillige tests, hvor forskere og studerende på universitetet i samarbejde med Njord har afprøvet en lang række forskellige fermenteringsprocesser, gæringstyper, sensoriske tests mv.
Ingeniør Jesper Westergaard Kristensen styrer til daglig de mange faciliteter i bryghusets proceshal, og i dag er han i gang med at sparre med Njord om, hvordan de kan opskalere processen til industriel skala. Han håber, at projektet kan inspirere andre virksomheder til at se fordelene ved at kende sine affaldsstrømme og eksperimentere med dem:
"Rigtig mange mindre fødevarevirksomheder mangler udstyr, viden og kompetencer i deres innovationsprocesser. Her kan vi som universitet hjælpe med at vise vejen i laboratoriet, så virksomheden har et proof of concept at tage udgangspunkt i, når den skal investere i udstyr til industriel produktion," siger Jesper Westergaard Kristensen og fortsætter:
”Vi kigger uvægerligt ind i en fremtid, hvor vi er nødt til at gentænke produktionskæder, affaldsstrømme og restmaterialer, og hvor en cirkulær tankegang er nødvendig. Spild er et kæmpe problem for moderne fødevareproduktion, og derfor er det her en fantastisk måde at skabe højværdi-produkter af noget, der ellers bare var affald. Et skoleeksempel på, hvordan vi forædler det, vi ellers hælder i kloakken. Det er vi faktisk ret gode til her i Danmark, og der vil kun komme meget mere af det i fremtiden”.
Efter pilotproduktionen flytter Njord produktionen til egne lokaler, som ligger på havnen i Aarhus.
Nøgleord
Kontakter
Jesper Bruun
Videnskabsjournalist
Mail: Bruun@au.dk
Tel.: +45 42404140
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Studie baner vejen for ny viden om mavetarmsygdomme17.4.2024 10:13:17 CEST | Pressemeddelelse
Overgangen fra spiserøret til mavesækken er et ret sårbart område set ud fra et medicinsk synspunkt, som ofte er forbundet med patologiske sygdomme, der kan føre til kræft. Et internationalt forskerhold har nu opnået ny viden om dette område, som kan bane vejen for nye forebyggelses- og behandlingsmuligheder.
Fremtidens industrirobotter skal i langt højere grad tænke selv16.4.2024 08:25:13 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal ved hjælp af kunstig intelligens give robotter mulighed for at tilpasse sig uforudsete hændelser og nye scenarier i fremtidens automatiserede arbejdsopgaver.
Nu ved vi, hvornår Limfjorden naturligt har været åben ud til Nordsøen11.4.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis ikke vi konstant gravede sand væk, ville Limfjorden være lukket ud mod Nordsøen. Men sådan har det ikke altid været. Ny forskning viser, hvornår i løbet af de sidste 10.000 år Limfjorden fra naturens side har været åben.
Nye klimavenlige ingredienser til fødevarer skal komme fra planter10.4.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal reducere klimaaftrykket af fødevareingredienser med mindst 33% ved at erstatte æg med plante-baserede ingredienser, som giver god tekstur og smag, der tiltaler forbrugerne og deres pengepung. Projektet er et samarbejde mellem to institutter ved Aarhus Universitet og Ingrediensvirksomhederne Palsgaard A/S og Nexus A/S. Innovationsfonden har investeret 23 mio. kr. i projektet.
Digitale tvillinger skal gøre fremstillingsindustrien mere robust over for uforudsete begivenheder27.3.2024 09:15:13 CET | Pressemeddelelse
Force majeure, ufred, blokerede handelsruter, pandemier. Uforudsete nedbrud i den globale forsyningskæde som følge af pludselige hændelser gør fremstillingsindustrien sårbar. Det skal et nyt internationalt forskningsprojekt nu forsøge at tackle.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum