Alexandra Instituttet

Sikre digitale overførsler med ny blockchain-løsning

Del

IT-Universitetet i København og Aarhus Universitet har sammen med Alexandra Instituttet arbejdet på at kombinere secure multiparty computation med blockchain for at gøre eksempelvis digitale auktioner og pengeoverførsler mere sikre. Løsningen kan være med til at bekæmpe svindel for 5 mia. dollars årligt inden for veksling af kryptovaluta.

I flere år har man brugt secure multiparty computation til at håndtere processer, hvor mange parter, der ikke stoler på hinanden, har data de gerne vil regne på – det kunne eksempelvis være digitale auktioner. Med metoden kan man kryptere de informationer, som auktionsdeltagerne bidrager med i processen. Dermed har man ikke længere været afhængig af en mellemmand, som kan påvirkes, til at sætte den rigtige pris.

Men systemet har ikke været uden risici. Selvom man har forsøgt at udvikle modeller til sikkerhedsgaranti, så er det svært at beskytte processen, hvis flere parter har ’onde’ hensigter. Hvis et flertal eksempelvis trækker sig eller snyder, så er hele processen ødelagt.

Og det var det, som videnspartnerne i projektet i første omgang ville forsøge at forhindre ved at integrere blockchain-teknologien i processen. Med blockchain, som gemmer informationer, så de ikke kan manipuleres, efter de er gemt, kan man også hæfte værdier og tilkendegivelser til deltagerne.

Det vil sige, at man kan holde deltagerne op på deres tilkendegivelser til, i dette tilfælde, en digital auktion, og man kan tilbageholde et depositum med blockchain, som de mister, hvis de hopper fra. Det betyder, at man kan skabe incitament for, at parterne ikke snyder eller trækker sig.

Da projektpartnerne havde udviklet en prototype, kunne de pludselig se, at der var flere perspektiver med løsningen, end de først havde regnet med.

Løsningen kan nemlig eksempelvis også bruges til at lave mere sikre vekslinger af kryptovaluta. Og det er ikke uvæsentligt! Valutavekslinger – både af traditionel valuta og kryptovaluta – løber op i 13 trilliarder dollars årligt, og heraf sker der svindel med kryptovaluta alene for 5 mia. dollars om året. Det skyldes, at flere af de mere eller mindre legitime børser, der veksler kryptovaluta, enten er korrupte eller kan hackes.

Men når man som ved de digitale auktioner kan koble en værdi på én blockchain, som for eksempel et depositum, så bliver processen med at veksle kryptovaluta mere sikker. For når det depositum, man skal lægge, har en større værdi end det, man vil veksle, så vil der også her være et incitament til at opføre sig ordentligt hele vejen gennem processen.

Projektet blev gennemført i InfinIT, det nu afsluttede nationale netværk for IT, i 2020, og en artikel skrevet på baggrund af projektet er blevet præsenteret på konferencen ACNS (International Conference on Applied Cryptography and Network Security) i juni. Du kan læse artiklen her: https://eprint.iacr.org/2021/283.pdf 

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Beskytter coronapasset vores data godt nok?9.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det skabte stor debat, da smitteopsporingsapp’en blev lanceret, for vi ville gerne være sikre på, at vi ikke blev overvåget unødigt gennem app’en. Nu er der kommet et digitalt coronapas, og det har ikke skabt den samme debat om privatliv og overvågning. Vi bør dog være mindst lige så opmærksomme nu, for også her kan der være en risiko for tracking af vores færden. Vi giver et bud på, hvor godt vores data er beskyttet i det nuværende pas, og hvordan vi kan optimere sikkerheden med nye teknologier.

Sådan ser en række arkitektfirmaer på mulighederne med digitale services8.6.2021 16:07:20 CEST | Pressemeddelelse

Arkitektbranchen spår succes for de AI-virksomheder, der kan imødekomme arkitektfirmaers behov for at opsamle data om brugeradfærd og energiforbrug, hvis de også kan bringe data i spil inden for bæredygtighed. Sådan lyder en af konklusionerne fra en række arkitektfirmaer i en undersøgelse udført af Alexandra Instituttet om fremtidens brug af data til digitale services i en arkitektbranche i forandring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum