Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen til forhandlere: Få styr på salget af e-cigaretter

Del

På blot fem måneder har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt 33 forhandlere af e-cigaretter for manglende registrering og salg af ulovlige produkter. Antallet af overtrædelser er langt flere end sidste år, og det får Sikkerhedsstyrelsen til at opfordre forhandlerne til at få styr på reglerne.

Seks ud af 10 e-cigaretforhandlere havde ikke styr på reglerne. (Grafik: Sikkerhedsstyrelsen)
Seks ud af 10 e-cigaretforhandlere havde ikke styr på reglerne. (Grafik: Sikkerhedsstyrelsen)

Sikkerhedsstyrelsens kontrol af forhandlere af e-cigaretter og e-væsker afslører uhyggeligt mange overtrædelser. På blot fem måneder er der fundet overtrædelser hos 63 procent af de forhandlere, hvor Sikkerhedsstyrelsen har udført tilsyn med salg af e-cigaretter. Den høje overtrædelsesprocent står i skarp kontrast til 2021, hvor kun én forhandler endte med en hilsen fra politiet.

- Det er ærgerligt at se, at vi allerede nu har haft dobbelt så mange overtrædelsessager i år som i hele 2021. Det viser en tilsynsførende myndighed som os, at der er behov for yderligere kontrol og vejledning, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

De mange overtrædelser er blandt andet salg af e-cigaretter og e-væsker der ikke er indberettet samt at forhandleren ikke er registreret til salg af e-cigaretter og derfor ikke lovligt må lange produkterne over disken. Bøder for manglende registrering som forhandler lyder på 10.000 kroner.

Tilsyn der følger med tiden

Når Sikkerhedsstyrelsen udfører uanmeldte tilsyn med e-cigaretter, er det ikke kun med fysisk besøg i landets forretninger og kiosker. Mange af styrelsens tilsynsførende udfører tilsynet bag en skærm for også at kontrollere de forhandlere, der sælger e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere online:

- Vi udfører både fysiske og online-tilsyn, da en stor del af handlen med e-cigaretter foregår på nettet. Det er selvfølgelig ens for alle forhandlere, at de skal leve op til de krav, der er til registrering, både af virksomheder og af produkter, siger kontorchef Søren Assenholt Muff.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer alle, der sælger eller har intentioner om at sælge e-cigaretter og e-væsker, til at læse op på de gældende regler på området og at lade sig registrere som forhandler.

Tilsynsindsatser i 2021 og 2022

2021-indsatsen i tal:

 • Antal tilsyn: 160
 • Antal overtrædelsessager: 21
 • Antal vejledningssager: 15
 • Antal OK-sager: 109
 • Antal aflyste tilsyn*: 15
 • Antal politianmeldelser: 1

2022-indsatsen i tal (foreløbigt):

 • Antal tilsyn: 81
 • Antal overtrædelsessager: 51
 • Antal vejledningssager: 21
 • Antal OK-sager: 9
 • Antal politianmeldelser: 33

*Aflyste tilsyn dækker over de tilsyn, hvor en tilsynsførende er kørt forgæves – oftest skyldes dette, at forhandleren ikke markedsførte e-cigaretter/relevante produkter.


Typiske overtrædelser

 • E-cigaretter, der sælges, er ikke indberettet til Sikkerhedsstyrelsen
 • Forhandleren er ikke registreret til salg af e-cigaretter
 • Produkter er ikke påført korrekte danske sundhedsadvarsler
 • Der sælges e-væsker med smag af andet end mentol eller tobak

Hvad kontrollerer Sikkerhedsstyrelsen?

 • At forhandleren er registreret til salg af e-cigaretter
 • At e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere med og uden nikotin er anmeldt korrekt og lever op til reglerne på området
 • At der ikke sælges ulovlige nikotin- eller tobaksprodukter

Billeder

Seks ud af 10 e-cigaretforhandlere havde ikke styr på reglerne. (Grafik: Sikkerhedsstyrelsen)
Seks ud af 10 e-cigaretforhandlere havde ikke styr på reglerne. (Grafik: Sikkerhedsstyrelsen)
Download

Links

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Lattergas, snus og tyggetobak beslaglagt i København28.6.2022 15:03:20 CEST | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen var fredag på tilsyn i Indre by i København i forbindelse med tilsyn med alderskontrol og salg af alkohol og tobak til unge. I seks tilfældigt udvalgte kiosker blev der alle steder fundet ulovlige produkter. På et par af stederne fandt Sikkerhedsstyrelsen så store mængder ulovligt lattergas, æsker med snus og tyggetobak med udenlandske sundhedsadvarsler, at Københavns Politi foretog beslaglæggelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum