Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen advarer forældre mod små magneter og vandperler

Del

Sikkerhedsstyrelsen advarer småbørnsforældre mod nye populære legetøjstrends. Det drejer sig om små magneter og vandperler, der vokser i kontakt med vand. Det er vigtigt, at holde børnene under opsyn og kigge efter aldersmærket på legetøj. Forældre bør også være forsigtige med, at give mindre børn produkter, som ikke er beregnet til dem.

I løbet af kort tid, er det på blevet populært på blogs og sociale medier at lave sansemotoriske lege med vandperler. Men forældre skal være varsomme med, hvilke produkter børn under tre år får fingrene i.

Der er en risiko for, at børnene kan komme til skade, hvis de sluger vandperlerne eller magneterne, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen nu forældre.

- For det første er det vigtigt, at man sikrer sig, at børn kun leger med legetøj, der er alderssvarende. Det betyder for eksempel, at magnetsæt skal holdes væk fra småbørn, som propper ting i munden. For det andet skal forældre være skeptiske mod trends, hvor det pludselig bliver populært at give børnene produkter, som egentlig ikke er legetøj, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose.

Vandperler er pynt – ikke legetøj

Vandperler er egentlig en pyntegenstand til blomsterdekorationer, men er blevet populære hos forældre, som bruger dem til at lave sansemotoriske lege med deres børn. Perlerne er ganske små i tør tilstand, men udvider sig voldsomt, når de lægges i blød i vand.

Samtidig er de farvestrålende, og kan ligne slik for mindre børn, som ofte kommer ting i munden.

Når perlerne er udvidede, kan børn blive kvalt i dem. Sluger et mindre barn perlerne, inden de er udvidede, vokser de til fuld størrelse i tarmen. Det kan i sidste ende være fatalt.

Magnetsæt er til ældre børn

Det er også ekstremt farligt, hvis små børn sluger magneter. Man skal være særlig opmærksom i forhold til ældre søskende, hvis de har et magnetbyggesæt, som en mindre søskende har fået fat i.

Hvis barnet sluger to eller flere magneter på forskellige tidspunkter, kan de ligge to forskellige steder i tarmen. Det betyder, at magneternes tiltrækningskraft i uheldige tilfælde gnider hul i tarmvæggen.

- Vi opfordrer forældre til småbørn til at være varsomme med at lade dem lege med magneterne – især, hvis de ikke er under opsyn, siger Lone Brose

De helt små børn under 3 år er en særligt sårbar målgruppe, og netop derfor er der skærpede krav til det legetøj, der kommer i hænderne på de mindste.

Er der mistanke om, at et barn har slugt en vandperle eller en magnet, bør man straks søge lægehjælp.

Fakta

  • Der er særligt strenge krav til legetøj til børn under tre år.
  • Blandt andet må det ikke kunne frigive smådele, som giver risiko for kvælning.
  • Forældre bør være varsomme med at give små børn legetøj, som er beregnet til ældre børn, eller produkter, der slet ikke er beregnet som legetøj.

Nøgleord

Kontakter

Pressetelefon: 22 38 44 51

Links

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Samarbejde mellem myndigheder giver mere effektiv kontrol af værnemidler15.5.2020 11:20:29 CESTPressemeddelelse

Som et nyt initiativ for at beskytte både professionelle og borgere mod import af ulovlige værnemidler arbejder folk fra Sikkerhedsstyrelsen i øjeblikket tæt sammen med toldmedarbejdere i Kastrup Lufthavn. På en uge er antallet af behandlede sager steget fra 15 til 24 sager, og i samme periode er antallet af sager, der er overdraget til Lægemiddelstyrelsen, steget fra 13 på landsplan til 20 alene i Københavns Lufthavn, hvor halvdelen af alle forsendelser kommer ind i Danmark.

Undgå ulykker: Tjek trampolinen og hop med hovedet20.3.2020 06:30:00 CETPressemeddelelse

Skoler og daginstitutioner er lukkede, og det betyder, at rigtig mange forældre er hjemme med deres børn i disse dage. Samtidig viser forårsvejret sig fra sin solrige side, og det betyder, at mange børnefamilier finder havetrampolinen frem igen. Desværre ender hopperiet engang imellem med ulykker. Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd til god hoppeadfærd og sikkerhedstjek af trampolinen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum