Sensorer kan hjælpe landmanden til at begrænse sprøjtning med pesticider
Udvikling af sensorer og sprøjteteknologi kan hjælpe landmændene med at reducere forbruget af pesticider på markerne. Det viser tests, som Teknologisk Institut har udført for Miljøstyrelsen.
- Der sker i disse år en stor udvikling af både sensor- og præcisionsteknologier, og udviklingen følges tæt med henblik på at høste nogle af de mulige gevinster i form af reduceret miljøbelastning i erhvervet, siger centerchef Birgitte Feld Mikkelsen, Teknologisk Institut.
Ved testen har eksperterne fokuseret på konkrete sensorers evne til at detektere grøn biomasse, som fx ved nedvisning i stub for at belyse om de enkelte sensorer kan anvendes til at reducere brugen af ukrudtsmidler, i dette tilfælde glyphosat-midler.
Nedbringe med 76 procent
Resultaterne af testen viste, at den bedste, men også den dyreste sensor, kan nedbringe forbruget af sprøjtevæske med 76 procent sammenlignet med fuld sprøjtning.
Testen er et led i Miljøstyrelsens Partnerskab for præcisionssprøjtning, hvor formålet er at øge anvendelsen af sprøjte- og præcisionsteknologier, som kan medvirke til at reducere pesticidforbruget.
- Der er udviklet nye teknologier, men integrationen med typisk dyrkningspraksis er for tiden ikke udbredt i et omfang, hvor det vil få effekt på nedbringelse af forbruget af pesticider. Derfor kan afprøvningen af intelligent sprøjteudstyr og test af præcisionssprøjtning i jordbruget, give øget fokus på nye metoder, som kan reducere brugen af plantebeskyttelsesmidler, siger Birgitte Feld Mikkelsen.
Rød farve
I testen bød tre partnere ind med teknologier, hvor Weedseeker (Geoteam), Weedmapper (AgroIntelli) og Fieldsense blev afprøvet. Her skulle sensorerne afprøves i forbindelse med sprøjtning med vand iblandet rød farve. Her blev vandmængden målt som parameter for reduktion af sprøjtevæske i forhold til almindelig praksis. Til sammenligning af sensorerne blev der udført sprøjtning, hvor sprøjteføreren manuelt lavede on/off sprøjtning. En metode, der vurderes som den absolut billigste løsning for landmanden.
Resultatet af testen viste, at Weedseeker ramte 98 procent af planterne og reducerede kemiforbruget med 76 procent sammenlignet med fuld sprøjtning. Den manuelle løsning ramte 84 procent af planterne og reducerede kemiforbrug med 43 procent sammenlignet med fuld sprøjtning.
Weedmaps viste sig i den nuværende udgave ikke at være egnet til detektering af grønt til spotsprøjtning, da den blot ramte 22 % af planterne. Det har dog heller aldrig været hensigten med dette produkt, som reelt er udviklet til kortlægning. FieldSence måtte melde fra umiddelbart inden testens afholdelse, da det ikke lykkedes at skaffe et satellitkort, der kunne anvendes til formålet.
Nøgleord
Kontakter
Centerchef Birgitte Feld Mikkelsen, Teknologisk Institut: Mobil 7220 3383, mail: bfm@teknologisk.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
Præcise målinger baner vej for renere skibsfart1.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum