Serviceforbundet

Sejr til fagforeningen i principiel sag om hjemsendelse af en medarbejder uden løn under corona-nedlukningen

Del
Kan man hjemsende en vagt uden løn under corona-nedlukningen med henvisning til, at det er force majeure? Nej, det kan man ikke, fordi det var mest nærliggende, at arbejdsgiver bar risikoen herfor. Det har Arbejdsretten i dag slået fast.

Sagen handlede om, hvorvidt arbejdsgiveren kunne hjemsende en medarbejder uden løn under corona-nedlukningen af Danmark, når der ikke er hjemmel til det i overenskomsten, og der heller ikke er indgået en aftale med den faglige organisation.

Arbejdsretten mente, at arbejdsgiver var nærmest til at bære risikoen for den opståede situation. Arbejdsretten lagde vægt på, at virksomheden havde haft mulighed for at benytte lønkompensationsordningen, men undlod dette, og at medarbejderens forsørgelsesgrundlag og tilknytningen til virksomheden var behæftet med usikkerhed i lang tid. På den baggrund mente Arbejdsretten ikke, at virksomheden kunne hjemsende medarbejderen uden løn, når der heller ikke var hjemmel hertil i overenskomst eller særlig aftale.

Arbejdsgiveren mente, at det kunne man med baggrund i det almindelige force majeure begreb, og det var mest nærliggende, at det var arbejdstager og ikke arbejdsgiver, der skulle bære risikoen for, at vagten blev hjemsendt uden løn, fordi der var nedlukning af landet og CPH-lufthavn grundet corona.

- Vagt- og sikkerhedsfunktionærernes fagforening, der er en del af Serviceforbundet, mente, at arbejdsgiveren var nærmest til at bære risikoen, og at arbejdsgiveren kunne have søgt lønkompensation, hvilket man ikke gjorde. Det har Arbejdsretten nu givet os medhold i, og vi er meget tilfredse, også fordi sagen er principiel, siger næstformand i VSL, Robert F. Andersen

- Vi har fra arbejdstagerside blandt andet argumenteret med, at det ikke er rimeligt, at arbejdstager skal bære risikoen for ikke at få løn, særligt ikke når arbejdsgiver havde mulighed for at tage imod statens lønkompensationsaftale, men valgte ikke at gøre det. Hertil kommer, at arbejdstager heller ikke kunne få dagpenge under hjemsendelsesperioden, netop fordi der ikke var hjemmel til hjemsendelse uden løn i overenskomsten, eller der var indgået særskilt aftale om det.

Sagen er sin første og eneste af slagsen i FH. Derfor er den principiel. På den baggrund var der udvidet formandskab i sagen, det vil sige 3 højesteretsdommere og 6 sidedommere.

Kontakter

Yderligere oplysninger hos:
Robert F. Andersen, næstformand i VLS, telefon 50980084
Marianne Borker, advokat i Serviceforbundet, telefon 23289789

Billeder

Information om Serviceforbundet

Serviceforbundet
Serviceforbundet
Ramsingsvej 30
2500 Valby

70 150 400https://serviceforbundet.dk/

Serviceforbundet består af 13 selvstændige fagforeninger, som hver er eksperter i bestemte brancher.

Serviceforbundet har cirka 18.500 medlemmer, og er en del af FH.

De 13 fagforeninger er: 

  • Dansk Frisør og Kosmetikerforbund
  • Vagt og Sikkerhedsfunktionsnærernes Fagforening
  • Urmagerne og optikernes fagforening
  • Veterinærsygeplejerskernes fagforening
  • Ejendoms og servicefunktionærernes fagforening
  • Danmarks Kirketjenerforening 
  • Forbudet af Kirke og Kirkegårdsansatte
  • Faglig Puls
  • Landbrugs og tilsynsfunktionærernes Landssammenslutning
  • Raffinaderiteknikernes Landssammenslutning
  • Bankbetjente
  • Tandteknikerforeningen
  • Landsklubben for ejendomsinspektører

 

Følg pressemeddelelser fra Serviceforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Serviceforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye