Samarbejde mellem Arktisk Kommando og forskere giver ny viden om havet rundt om Grønland

Den 9. august sejler inspektionsfartøjet Knud Rasmussen på patrulje fra Nuuk med et hold forskere om bord. Målet er Ella Ø fjordsystemet i Nordøstgrønland, hvorefter der sejles til Færøerne, hvor den videnskabelige del af patruljen afsluttes. Undervejs på den 6000 km lange sørejse undersøger forskerne de fysiske og kemiske spor, der kan afsløre havstrømmenes bevægelser. Samtidig bliver havvandet testet for indhold af DNA, der fortæller hvilke dyr og alger, der er knyttet til de forskellige vandmasser.
Ombord på Knud Rasmussen er bl.a. en række helt nye prototyper af selvkørende målerobotter der kan bæres afsted med droner. Robotterne kan udføre målinger, hvor skibet ikke kan komme frem.
Togtet er et unikt samarbejde mellem forskningsmiljøer i Grønland og Danmark og med Arktisk Kommando.
”Afprøvning af ny teknologi bliver en vigtig del af arbejdet ombord. Uden logistisk støtte fra søværnet er den her type forskningsarbejde så godt som umuligt”, fortæller professor Søren Rysgaard fra Aarhus Universitet, der er leder af forskningsgruppen.
Området er en vigtig faktor for temperatur og klima både på land og i havet – og de nye data vil fortælle om havets vandmasser og den puls, der driver dem.
Forskerne forventer, at resultaterne fra togtet bl.a. giver ny viden om afsmeltningen af gletsjerne i grønlandske fjorde og vandmasser langs Grønlands vest- og østkyst.
”Vi har mange gode tidsserier af biologiske, kemiske og fysiske målinger fra Nuuk, Disko-området og Zackenberg i Nordøstgrønland, men det er vigtigt, at vi også forstår de vandmasser, der påvirker Grønlands kyst. Og det er en enestående lejlighed for os at komme med, når Knud Rasmussen alligevel patruljere i området”, siger Søren Rysgaard.
Chef for Arktisk Kommando Martin la Cour-Andersen forklarer: ”Vores enheder opererer i Grønlands særegne natur hver dag, og det er i den grad et unikt miljø og klima, som har fået stigende opmærksomhed de sidste år. Hvor det er muligt med hensyn til vores rådige ressourcer og andre opgaver, støtter vi gerne op om forskningsaktiviteter, som kan tilvejebringe mere viden om omgivelserne her og det særegne arktiske miljø.”
Under togtet tager vi en række billeder og film af høj kvalitet, herunder dronefotos ligesom vi kan levere tekst om de forskellige forskningsprojekter og skabe en direkte kontakt til de enkelte forskere.
Yderligere information vedr. forskning under togtet: Søren Rysgaard, professor og leder af Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet. Mail: rysgaard@bio.au.dk; telefon: +45 2464 3206
Yderligere information om togtets praktiske gennemførsel: Lærke Krogaard Hansen, kommunikations- og presseansvarlig, Arktisk Kommando: Mail FKO-A-PAO@mil.dk; telefon: +299 364053
Yderligere information om pressematerialer, herunder billeder, film og tekst: Signe Høgslund, mail: sigh@bios.au.dk; telefon: +45 5137 9371 og Peter Bondo Christensen, mail: pbc@bios.au.dk; telefon: +45 2261 7949
Nøgleord
Kontakter
Yderligere information vedr. forskning under togtet: Søren Rysgaard, professor og leder af Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet. Mail: rysgaard@bio.au.dk; telefon: +45 2464 3206
Yderligere information om togtets praktiske gennemførsel: Lærke Krogaard Hansen, kommunikations- og presseansvarlig, Arktisk Kommando: Mail FKO-A-PAO@mil.dk; telefon: +299 364053
Yderligere information om pressematerialer, herunder billeder, film og tekst: Signe Høgslund, mail: sigh@bios.au.dk; telefon: +45 5137 9371 og Peter Bondo Christensen, mail: pbc@bios.au.dk; telefon: +45 2261 7949
Billeder
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger8.7.2025 09:29:26 CEST | Pressemeddelelse
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum