Salling Groups butikker gør madspild til måltider for dem, der har det svært
FødevareBanken og Salling Group har indgået et strategisk partnerskab om at mindske madspild og madfattigdom.

I Danmark smider vi hvert år 814.000 tons mad ud. Madspild og miljøbelastningerne herfra er et fælles problem og et fælles ansvar, der kræver en fælles indsats. Derfor har FødevareBanken og Salling Group givet hånd på at være officielle Madspildspartnere i kampen mod madspild.
Med partnerskabet hæver FødevareBanken og Salling Group ambitionsniveauet på madspildsområdet. Allerede nu henter FødevareBanken overskudsmad fra Salling Groups distributionscentre, men det nye partnerskab skal sikre, at også udvalgte butikkers madspild bliver doneret til socialt udsatte og samtidig skabe en øget opmærksomhed på madspild blandt forbrugerne.
Lokale aftaler sikrer mad til sociale organisationer i nærområdet
Ambitionen er, at udvalgte butikker i Salling Groups tre kæder – Netto, føtex og Bilka – skal have en lokal madspildspartner, som afhenter de varer, der ikke kan sælges. Det handler typisk om varer, som nærmer sig sidste salgsdato. Og selvom de kan have mindre fejl som beskadiget emballage eller pletter på æblerne, er det varer af god kvalitet. Indsatsen skal reducere de enkelte butikkers madspild samt afhjælpe madfattigdom hos socialt udsatte lokalt. De hidtidige erfaringer tyder på, at de ugentlige donationer pr. butik udgør ca. 50 kilo. Alene for Nettos nuværende 526 butikker svarer det til 1.367.600 kilo om året, når projektet er fuldt udrullet.
” I Salling Group arbejder vi målrettet på, at mest muligt mad ender på tallerkenen, og vi har allerede nået store milepæle mod vores mål om en halvering af vores samlede madspild inden 2030. FødevareBanken deler vores ambition om, at mindre mad skal gå til spilde, og her er det nye, strategiske partnerskab vigtigt for os, så vi når vores mål”, siger Henrik Vinther Olesen, CSR- og kommunikationsdirektør i Salling Group.
Maden afhentes ugentligt af krisecentre og herberger
FødevareBanken står for koordinering af de lokale madspildspartnere, som alle er organisationer og initiativer, der arbejder med socialt udsatte og madspild. Det kan f.eks. være udsatte på herberger og væresteder, men også de mere ”usynlige” udsatte, som f.eks. familier i udsatte boligområder.
”Vi har valgt at sætte ind i kampen mod madspild sammen med Salling Group, fordi de allerede er engageret i sagen. Det er imponerende, så langt de allerede er kommet med at mindske madspild – men når ambitionerne er høje, skal tallene længere ned. Derfor kan vi med dette partnerskab gøre en kæmpe forskel i at nedbringe madspild og samtidig sikre en bedre hverdag for dem, der er særligt udsatte,” siger Lea Schønberg, direktør i FødevareBanken.
Partnerskabet skal udover afhentning af overskudsmad bidrage til en øget opmærksomhed blandt forbrugerne i form af aktiviteter og kampagner om madspild og madfattigdom.
Kontaktinformationer:
Henrik Vinther Olesen, Salling Group, via kommunikationsafdelingen på 87 78 50 02 el. press@sallinggroup.com
Lea Gry von Cotta-Schønberg, direktør i FødevareBanken, tlf: 60 11 24 07. lvs@foedevarebanken.dk
Nøgleord
Kontakter
Rebecca Rasmussen-KihlKommunikation og presse
Tlf:+45 60 11 16 45reb@foedevarebanken.dkLea Gry Von Cotta-SchønbergDirektør
Tlf:+45 60 11 24 07lvs@foedevarebanken.dkBilleder

Information om Fødevarebanken
Om FødevareBanken
FødevareBanken er opstået som svar på to samfundsproblemer: madspild og madfattigdom.
På den ene side smides der hver dag mange tons frisk overskudsmad ud i fødevaresektoren, hvilket udgør en stor belastning for miljøet. På den anden står sociale organisationer, der har brug for varer til at tilberede et dagligt måltid til en stadig større gruppe af socialt udsatte. Vi sørger for, at overskudsmaden bliver leveret sikkert til dem, der har brug for det.
I 2020 leverede FødevareBanken 1.377 tons frisk overskudsmad til 311 modtagersteder i hele landet.
Om Salling Groups madspild
Følg pressemeddelelser fra Fødevarebanken
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarebanken
FødevareBanken med rekordår: 1.572 ton overskudsmad blev til knap 4 mio. måltider for socialt udsatte7.3.2022 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
NGO’en FødevareBanken leverer rekordår med ny direktør på posten. I 2021 var rekord for både ton overskudsmad indsamlet, måltider leveret og nye modtagersteder i FødevareBanken.
FødevareBanken nomineret til ny bæredygtighedspris hos Nordnet10.2.2022 11:30:33 CET | Pressemeddelelse
Fra millioner af aktier til millioner af måltider. Nordnets kunder kan vælge at stemme på FødevareBanken til bæredygtighedsprisen The Re:turn Initiative og dermed sikre en stor donation fra Nordnet til arbejdet med at gøre madspild til måltider.
FødevareBanken vinder europæisk pris for kampagne om madspild4.10.2021 12:34:01 CEST | Nyhed
Den europæiske sammenslutning af fødevarebanker udråber Fødevarebanken til vinder af #FoodNoWaste-konkurrencen for arbejdet med at formidle viden om madspild og madfattigdom på de sociale medier.
FødevareBanken udvikler madfællesskaber i 45 boligområder over hele landet8.7.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mødet med andre mennesker over et måltid kan gøre en kæmpe forskel i at komme problemer som ensomhed og isolation i udsatte boligområder til livs. Derfor vil FødevareBanken udvikle madfællesskaber til 45 boligområder fordelt over hele landet.
Vagtskifte på direktørposten i FødevareBanken17.12.2020 15:20:00 CET | Pressemeddelelse
Lea Gry von Cotta-Schønberg, nuværende leder af Frivilligcenter Halsnæs og direktør i konsulenthuset Kontingens, overtager fra 1. marts 2021 direktørstillingen i FødevareBanken efter Karen-Inger Thorsen som nu vil bruge sin tid på bestyrelsesposter og konsulentopgaver. ”Efter 7 år på direktørposten takker Karen-Inger Thorsen af. Hun har siden 2014 stået i spidsen for at udvikle FødevareBanken fra en regional til en national organisation, der har mangedoblet sine aktiviteter og i dag er Danmarks største non-profit organisation på sit felt. Hun har favnet FødevareBankens bæredygtige og sociale formål, formået at forene frivillighed med professionalisme og således på fornem vis løst den opgave, hun fik ved sin ansættelse”, siger FødevareBankens bestyrelsesformand, Jens Ditlev Lauritzen. Madspild får en stadig større plads i dagsordenen og til manges overraskelse er behovet for mad til udsatte borgere vokset markant de seneste år. ”Jeg er utrolig stolt af, at FødevareBankens mange frivilli
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum