Astma-Allergi Danmark

Sæsonen for birkepollen er skudt i gang

Del
Sæsonen for den mest plagsomme træpollenallergi herhjemme er nu i gang, og en særlig faktor kan gøre, at sæsonen bliver værre end sidste år. Hvis du er en af de op mod 500.000 danskere, der får symptomer, kan du følge en række gode råd fra Astma-Allergi Danmark og holde øje med de daglige pollenniveauer med appen Dagens Pollental.
Birkerakler. Foto: Shutterstock
Birkerakler. Foto: Shutterstock

Nogle forårsbebudere er herlige, og andre er knap så skønne. For de mange danskere med allergi over for birkepollen, havner nyheden om det hvidbarkede træs årlige blomstring formentlig i sidste kategori.

Men nu må de altså berede sig på endnu en periode med løbenæse, træthed og røde øjne, for mængden af birkepollen i luften er høj nok til, at Astma-Allergi Danmark kan skyde sæsonen i gang. Og der er en risiko for, at årets sæson kan blive værre end sidste år, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark:

– Sidste år så vi en markant lavere mængde pollen fra birketræer, end vi er vant til. Men da vi ofte ser en toårig cyklus for birkepollen, hvor der efter en sæson med lavere mængder følger en sæson med højere mængder pollen, kan sæsonen altså byde på høje tal, forklarer Mathilde Kloster.

Sammenligner man med sæsonerne for de andre pollentyper, er birkesæsonen ofte mere intens. Dog er den blandt de kortere sæsoner, da den strækker sig 1-1,5 måned, fra begyndelsen af april til slutningen af maj, og topper omkring 1. maj.

Om birkesæsonen bliver mild som i fjor eller til den mere intense side, det afhænger selvfølgelig også af vejret, uddyber Mathilde Kloster:

– Sol og varme er med til at sætte birketræerne i blomst. Og er der tilmed lidt vind, så er det optimale omstændigheder for, at birketræet kan sprede sine pollen. Men får vi den stedvise frost og regn, som kendetegner det danske forår, er det godt nyt for de mange med allergi overfor birkepollen. Frost er nemlig med til at sætte en dæmper på blomstringen, og regn er med til at skylle pollen ud af luften, lyder det fra lederen af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger.

Grunden til, at sæsonen for birkepollen kan være meget intens, er, at pollenproduktionen er meget stor. Rekorden for birkepollen er fra 2014 med et pollental på 4696 (gennemsnitligt antal pollenkorn per kubikmeter luft per døgn) for Østdanmark. Til sammenligning er ingen af rekorderne for de andre pollentyper over 1000.

Kom godt igennem birkesæsonen

Astma-Allergi Danmark hører ofte fra medlemmer med allergi over for birkepollen, at de føler sig hårdt ramt, når pollentallene topper. Har du birkepollenallergi, er det vigtigt, at du sikrer dig, at du er velbehandlet, så du kommer bedst muligt gennem sæsonen.

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning anbefaler, at du følger disse gode råd for at mindske generne i hverdagen: 

  • Husk din medicin
  • Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling.
  • Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng
  • Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj
  • Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften

Finde flere gode råd, inspirerende historier og lærerige artikler om pollenallergi på Astma-Allergi Danmarks nye rådgivningsplatform Pollenportalen.

Du kan finde Dagens Pollental og Pollenvarsling på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside, få dem direkte via mail eller via vores app, Dagens Pollental.

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du også ringe til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning på telefon 43 43 42 99. Telefonrådgivningen er gratis og har åbent alle hverdage kl. 9-12, samt onsdag kl. 16-18.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information kontakt:


Andreas Westergaard, kommunikationschef, tlf. 43 22 16 90

Billeder

Birkerakler. Foto: Shutterstock
Birkerakler. Foto: Shutterstock
Download

Links

Information om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde

43 43 59 11http://www.astma-allergi.dk/

Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for, at alle der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag.

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

’Der er noget i luften’ - ny alliance kræver renere luft i hele Danmark16.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Luftforureningen i Danmark er for høj. Det viser både ny rapport, sundhedsvidenskabelige studier og sundhedsøkonomiske beregninger. Luftforurening bidrager hvert år til, at tusindvis af danskere dør for tidligt eller får en kronisk sygdom. Luftforurening koster desuden det danske samfund 95 milliarder kroner årligt til sundhedsomkostninger og for tidlige dødsfald. Nyt borgerforslag fra borgere, forskere samt grønne og sundhedsfremmende organisationer vil have luftforureningen under WHO’s luftkvalitetskriterier inden 2030.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum