SÅDAN TALER DU MED DIT BARN OM SAGEN OM DEN 13-ÅRIGE PIGE FRA SYDVESTSJÆLLAND
Red Barnets erfarne psykolog Pernille Spitz har udarbejdet fem gode råd til, hvordan du – på den bedst mulige måde – taler med dit barn om den 13-årige piges forsvinden og sigtelserne om overgreb mod hende.
- LYT GRUNDIGT
– Vi kan have lyst til at skærme vores børn mod ”det onde i verden”, men når det dukker op lige for næsen af os alle sammen, er det en god ide at tale med dem om det i børnehøjde og hjælpe børnene med at få styr på deres tanker og følelser, siger Pernille Spitz, psykolog i Red Barnet, og tilføjer:
– Start med at finde ud af, hvad barnet ved og tænker. Det er meget forskelligt, hvordan børn reagerer, og hvilke spørgsmål de har – alt afhængig af deres alder og modenhed. Det er vigtigt, at man som voksen tager sig god tid og prøver at svare på alle børnenes spørgsmål på en udramatisk måde. På den måde kan man skabe øget tryghed og undgå unødvendig frygt hos børnene.
- VÆR ÅBEN OG ANERKEND
– Begynd med at stille åbne spørgsmål, så du kan få indblik og forstå barnets virkelighed. Det er et godt grundlag for at kunne berolige og hjælpe børn. Her er det vigtigt at forstå, hvad det enkelte barn tænker. Det kan man for eksempel gøre ved at spørge til, hvad barnet tror, klassekammeraterne eller andre tænker. Det kan af og til være nemmere at sætte ord på, når det kommer lidt på afstand. I det hele taget er det vigtigt at anerkende barnets tanker og følelser, siger Pernille Spitz.
- TAL OM BARNETS OPLEVELSER ONLINE
– Det her er kommet massivt ud på sociale medier, tv og aviser, og dit barn kan have set det uden at ville det og uden din viden. Mange børn er alene i mødet med det indhold, og det kan være skræmmende. Tal med børnene om, hvad de har set. Hvis dit barn har set noget ubehageligt på nettet, kan I kontakte SletDet Rådgivningen, siger Pernille Spitz og tilføjer:
– Det er en god idé at tale med sine børn om de mange rygter og historier, der florerer online – og at man skal forholde sig kritisk til dem. Forsøg at hjælpe dem med at forstå fakta og ikke gætte på, hvad der er sket.
- VÆR OPMÆRKSOM PÅ DIT BARNS BEHOV
– I dialogen med barnet er det vigtigt at tage udgangspunkt i barnets alder, modenhed, psyke osv. Børn i skolealderen hører måske noget om det i skolegården. Vær også opmærksom på, om dit barn er meget ængstelig eller tænksom, og dosér efter det. Børn reagerer forskelligt, og nogle kan være bange for at færdes alene eller bekymret for at skulle ud med aviser næste gang. Tal det igennem med barnet, og hjælp det med at overkomme den frygt, hvis der er brugt for det, siger Pernille Spitz og tilføjer:
– Nogle børn kan stille det helt oplagte spørgsmål: Kan det sker for mig? Der er det en god ide at svare, at sådan noget her sker meget, meget sjældent, og at Danmark i det hele taget er et meget sikkert land for børn og unge at færdes i. Børn kan godt føle, at det er lidt ekstra utrygt i et stykke tid, når sådan noget er sket, og de kan i en periode have et behov for at følges med andre og ikke at færdes alene. Det er en god ide at hjælpe dem her, men ikke lade frygten styre.
– Det kan også være en god ide at tale med vores børn om, at der findes mennesker med dårlige intentioner, som kan være ude på at lokke og snyde børn. Husk at sige, at det sker yderst sjældent, men hvis der er en voksen, som henvender sig, hvor man ikke synes, det er rart, så skal man vide som barn, at man har ret til at sige nej og til at råbe, skrige og løbe væk. Det er ikke sikkert, at den 13-årige pige havde den mulighed i den konkrete situation, men det er godt at understrege over for børn, at man skal sige fra og fjerne sig fra en ubehagelig situation, hvis man kan, siger Pernille Spitz.
- GIV HÅB OG SKAB TRYGHED
– Vi skal huske, at der også er noget positivt, som vi kan udlede af sagen og formidle videre, og som kan være betryggende for børn i forhold ttil den her konkrete sag, hvor det jo heldigvis endte med, at den 13- årige pige fra Sydvestsjælland kom hjem. Blandt andet hvor hurtige og dygtige politiet var, og hvor meget befolkningen hjalp i forhold til efterforskningen. Man kan også fortælle, at den 13-årige pige og hendes familie selvfølgelig vil få tilbudt hjælp og støtte i den kommende tid, slutter Pernille Spitz.
Kontakter
Laurids Bæk SimonsenPressechef
Tlf:2283 3692labs@redbarnet.dkInformation om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Ny rapport: Klimaforandringerne fører til, at millioner af børn vil opleve ekstrem varme og flere voldsomme naturkatastrofer7.5.2025 17:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at temperaturstigninger som følge af de menneskeskabte klimaforandringer vil have voldsomme konsekvenser for børn verden over. Uden øjeblikkelig handling vil millioner af børn opleve ekstrem varme og flere og voldsommere naturkatastrofer. Vi skal udfase brugen af fossile brændstoffer, mener Red Barnet.
Red Barnet: Langt flere børn og unge søger hjælp efter deling af intime billeder28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SletDet Rådgivningen i Red Barnet har i 2024 hjulpet rekordmange børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. At få delt intime eller private billeder uden samtykke er den problemstilling, som flest har henvendt sig om – 40 procent flere end året før. På få år er der sket en tredobling i, hvor mange børn og unge i Danmark der får delt deres private eller intime billeder. Udviklingen kalder på handling, lyder det fra Red Barnet: Techgiganterne må tage ansvar for deres platforme, og børn og unge skal have mere viden om at passe på sig selv og andre online.
Sådan taler du med dit barn om trusler mod Danmark11.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er afgørende, at vi som samfund gør mere for at hjælpe børn med at afkode og forstå konsekvenserne af det meget alvorlige risiko- og trusselsbillede, som Styrelsen for Samfundssikkerhed udgav i går.
Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem25.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag går en ny platform i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark. Skoler over hele landet får adgang til gratis undervisningsmaterialer og et ung til yngre-program, ligesom der er tilbud til fritidsklubber og familier. Bag indsatsen står On, der er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.
Red Barnet på Skolernes Trivselsdag: Et godt fritidsliv er afgørende for børns trivsel7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort antal skoler - i alt 330 - sætter sammen med Red Barnet fokus på børns fritidsliv og hobbyer på Trivselsdagen den 7. marts. Et meningsfyldt fritidsliv spiller en vigtig rolle for børns trivsel, lyder det fra Red Barnet, som er begejstret over den massive interesse fra skoler over hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum