Sikkerhedsstyrelsen

Sådan rydder du sikkert op efter nytår

Del

Når nytårsaften er overstået, skal der ryddes op efter affyringen af fyrværkeri. Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd til sikker oprydning.

Det er god stil at rydde op efter sig selv, når man har fyret fyrværkeri af nytårsaften. Samtidig er nogle danskere i tvivl om, hvordan de gør det sikkert.

Der er forskel på, hvad du skal gøre af brugt og ubrugt fyrværkeri samt fusere efter nytårsaften.

Nogle forhandlere er desuden begyndt at indføre pant på fyrværkeriet, så forbrugerne kan levere det tilbage til dem.

Derfor har Sikkerhedsstyrelsen samlet gode råd til at komme sikkert af med fyrværkeriet.

Sådan bortskaffer du brugt fyrværkeri

Fyrværkeri, som er fyret af, er almindeligt brandbart affald. Det kan du feje op på en skovl og komme i skraldespanden.

Om du kommer det i sin egen skraldespand eller afleverer det til forhandleren, er der ikke regler for. Men du skal selvfølgelig være sikker på, at fyrværkeriet er helt slukket, før du smider det ud eller tager det med.

Sådan håndterer du ubrugt fyrværkeri

Fyrværkeri, du ikke har fået fyret af, kan du vælge at opbevare derhjemme og bruge året efter.

Du må opbevare fyrværkeri med op til fem kg NEM derhjemme. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. Det skal stå på fyrværkeriet.

Sørg for, at fyrværkeriet står tørt, væk fra elektriske apparater og varmekilder og uden for børns rækkevidde.

Du må ikke pakke fyrværkeriet ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunter.

Hvis du ikke vil have fyrværkeriet liggende derhjemme, kan du aflevere det på genbrugsstationen. I så fald er det farligt affald. Du skal tjekke hos din kommune, hvilke genbrugsstationer der tager imod farligt affald. Det er nemlig ikke alle, der gør det.

Transportér fyrværkeriet til genbrugspladsen, som du transporterede det hjem fra forhandleren.

Skaf dig sikkert af med fusere

Du skal aldrig gå tilbage til en fuser for at tænde den igen. Men du kan godt fjerne den efter et stykke tid.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man fjerner fusere, så børn ikke bliver fristet af at forsøge at tænde fyrværkeriet i dagene efter nytår – men det er en voksenopgave at fjerne dem, og man skal være varsom.

Vent minimum en halv time, fra du forsøgte at tænde batteriet, til du fjerner det. Fej det op på en skovl og kom det i en spand med vand. Så er du sikker på, at eventuelle gløder bliver slukket. Husk sikkerhedsbriller, når du gør det.

Har fuseren stået ind til dagen efter, så tag en skovl og kom batteriet i en spand, du kan fragte det i. Er du det mindste i tvivl om, at der kan ligge gløder og ulme i fyrværkeriet, så pøs vand på.

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsens pressevagt kan kontaktes på telefonnummer 22 38 44 51.

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Samarbejde mellem myndigheder giver mere effektiv kontrol af værnemidler15.5.2020 11:20:29 CESTPressemeddelelse

Som et nyt initiativ for at beskytte både professionelle og borgere mod import af ulovlige værnemidler arbejder folk fra Sikkerhedsstyrelsen i øjeblikket tæt sammen med toldmedarbejdere i Kastrup Lufthavn. På en uge er antallet af behandlede sager steget fra 15 til 24 sager, og i samme periode er antallet af sager, der er overdraget til Lægemiddelstyrelsen, steget fra 13 på landsplan til 20 alene i Københavns Lufthavn, hvor halvdelen af alle forsendelser kommer ind i Danmark.

Undgå ulykker: Tjek trampolinen og hop med hovedet20.3.2020 06:30:00 CETPressemeddelelse

Skoler og daginstitutioner er lukkede, og det betyder, at rigtig mange forældre er hjemme med deres børn i disse dage. Samtidig viser forårsvejret sig fra sin solrige side, og det betyder, at mange børnefamilier finder havetrampolinen frem igen. Desværre ender hopperiet engang imellem med ulykker. Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd til god hoppeadfærd og sikkerhedstjek af trampolinen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum