Alexandra Instituttet

Sådan gør anonymisering det muligt at få mere ud dine data

Del

Både det offentlige og virksomheder ligger inde med store mængder data, som de ikke kan dele og anvende uden at kompromittere borgernes anonymitet. Der findes en lang række teknologier, der gør det muligt at dele data uden at kompromittere fortroligheden. Et af værktøjerne er anonymisering.

Både det offentlige og virksomheder ligger inde med store mængder data, som de ikke kan dele og anvende uden at kompromittere borgernes anonymitet. Der findes en lang række teknologier, der gør det muligt at dele data uden at kompromittere fortroligheden. Et af værktøjerne er anonymisering.

Senior Security Architect Jonas Lindstrøm fra Alexandra Instituttets Security Lab kommer her med en række eksempler på situationer, hvor det er muligt at anvende data ved hjælp af anonymisering. 

Energidata i anonymiseret form

Det første eksempel handler om de store mængder forbrugsdata, der ligger i Energinets enorme database, DataHub. 

Som det er i dag, kan man enten trække sine egne forbrugsdata ud eller man kan trække aggregerede data ud fra f.eks. for en hel kommune. Men i mange tilfælde er datasættet så stort, at man ikke kan bruge det til noget. 

Det kan f.eks. være relevant for en virksomhed, der ønsker at screene en branche. Eller det kan være relevant for et boligselskab, der godt vil vide noget om en bestemt boligblok for at se, hvordan og hvornår der bruges strøm. Det kunne også være, at de var interesseret i at se på bestemte bydele i forhold til energioptimering.

Her har Energinet organiseret et sprint for at finde tekniske løsninger, der gør det muligt at åbne for datahub’en uden at kompromittere forbrugernes anonymitet. I dette sprint deltog eksperter fra bl.a. Alexandra Instituttet, Syddansk Universitet og Danmarks Statistik.  

Anonymisering af persondata

Det andet eksempeler fra BørnUngeLiv https://www.boernungeliv.dk/, som står bag et redskab, der understøtter kommunernes store indsats for, at børn og unge trives godt. Redskabet er baseret på spørgeskemaer, som børn og unge udfylder hvert andet år gennem deres skolegang. 

Sundhedsplejersken ser svarene og bruger dem som udgangspunkt for en samtale med børnene. Herudover genererer de også statistiske rapporter til kommunerne, som f.eks. kan gå ind og se på, hvordan det står til med trivslen på en hel årgang.

Det drejer sig om følsomme data, som selvfølgelig skal anonymiseres, men samtidig skal rapporterne også være informative for kommunerne.

Her har Alexandra Instituttets eksperter rådgivet dem om, hvad de skulle gøre. Udfordringen var både at forstå, hvilke data de havde, hvad de ønskede at gøre med dem, og hvordan deres eksisterende setup er. 

Analyser på tværs af databaser

Det tredje eksempel er et projekt, der hedder HedaX. Det tager udgangspunkt i, at Danmarks Statistik og Sundhedsstyrelsen hver ligger inde med deres data om de samme mennesker – nemlig hele Danmarks befolkning. 

Til forskningsmæssige formål kan det gøre det en smule vanskeligt, da man kan ikke må kombinere de to databaser. Det kan der være god nok grund til, at man ikke må, men man kan være interesseret i at udregne sammenhænge. Er der f.eks. en sammenhæng mellem en bestemt lidelse og nogle bestemte socioøkonomiske forhold?

Her er Alexandra Instituttet i samarbejde med en lang række partnere i gang med at udvikle et system, der gør det muligt at lave analyser på tværs af databaserne, uden at der foregår en samkøring af data, og den enkelte borgers data forbliver beskyttet.

Træner model og data for sig

Det fjerde eksempel hedder ‘federated learning’, der er en maskinlæringsløsning, hvor du adskiller modellen fra de data, du træner på.

Lad os sige, at du har to forskellige datasæt, og du gerne vil have en model, der er trænet på alle data. I stedet for at stykke dataene sammen ét sted og træne modellen der, så sender man i stedet modellen rundt til de parter, der har datasættene, og træner modellen hver for sig. Derefter stykker man modellerne sammen. 

Man ser aldrig hinandens data, men man kan få en model, der er næsten lige så god, som hvis man havde trænet dem sammen. 

Teknikken er brugt af Google til at udvikle en model, der kan forudsige, hvilken emoji du taster næste gang - er det en sur eller smilende emoji? I stedet for at Google henter alle de sms’er ind, som folk nogensinde har skrevet, og prøver at træne på det, så sender de en model rundt, der bliver trænet på folks telefoner.

Yderliger oplysninger kan fås hos Jonas Lindstrøm, Senior Security Architect i Alexandra Instituttets Security Lab, tlf.: +45 51 72 89 30.

Nøgleord

Billeder

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, it-sikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

IoT-udviklingen er som en Formel 1-racer uden sikkerhedsudstyr15.6.2020 10:25:57 CESTNyhed

Billigere hardware og billigere kommunikation åbner i øjeblikket op for rapid development. Det gør det nemmere at koble produkter til nettet, men hvis IoT-sikkerheden ikke er på plads, så åbner det også op for et mareridt af hackede produkter. Sådan lyder det fra Gert Læssøe Mikkelsen, leder af Alexandra Instituttets Security Lab, der her kommer med råd til, hvordan man styrker IoT-sikkerheden som producent.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum