Så er det nu: Her kan du opleve kronhjortenes parringsbrøl

Det går ikke stille for sig, når brunstsæsonen går i gang hos Danmarks største landlevende pattedyr - kronhjorten. Her handler det for hjortene om at brøle så højt og kraftfuldt, at det tiltrækker hundyrene og skræmmer eventuelle rivaler væk.
Man kan høre de dybe brøl flere kilometer væk, og der er derfor rig mulighed for en intens naturoplevelse. Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hunnernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene.
Et af de bedste steder, hvor man kan opleve dette fantastiske scenarie, er ved Grærup Langsø i Kærgård Plantage. Her har Naturstyrelsen henover sommeren opsat en ny udsigtsplatform på en klittop vest for søen, der giver frit udsyn til parringsakten.
Brunst er den perfekte slankekur
Hinderne er kun i brunst i ét enkelt døgn. Derfor forsøger kronhjortene at parre sig med hinderne så mange gange i løbet af det ene døgn som muligt. Samtidig kan andre hinder komme i brunst, så det tager hårdt på kræfterne, når kronhjorten samtidig skal holde rivaliserende hjorte væk. Brunsthjorten taber sig meget i brunstperioden – 15-20 kg er ikke usædvanligt. Efter parringen går hinderne drægtige i omkring otte måneder, inden de føder de nye kronkalve omkring maj/juni måned året efter.
Undgå forstyrrelser
Hvis hinden ikke bliver drægtig i sin første brunstperiode, går der tre uger, før den igen er i brunst. Tidligt fødte kalve vil have bedst chance for at klare sig godt gennem den kommende vinter. Forstyrrelser i brunstsæsonen kan derfor i værste fald betyde, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand inden næste vinter sætter ind.
Tænk derfor på dyrene i brunstsæsonen og bevæg dig forsigtigt derude.
Brunstsafari: Følg disse råd
- De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solnedgang og solopgang.
- Bevæg dig forsigtigt og hold respektfuld afstand. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads.
- Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring
- Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre.
- Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille. Hvis man har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.
Se et kort over de bedste steder at opleve kronhjortenes brøl: http://bit.ly/brunstbrøl
Udsigtsplatformen ved Grærup Langsø er skabt med midler fra aftalen ”Sommer i naturen 2020”, som Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet indgik inden sommerferien.
Platformen ligger ved Langsøvej, mellem Grærup Havvej og Børsmose Havvej. Fra Børsmose Havvej kan du følge den gule vandrerute ca. 2½ km ind til udsigtsplatformen, eller du kan cykle ad Langsøvej.
Big five: Tag på Safari blandt Danmarks vilde dyr
Krondyr er ét af de store vilde dyr, du kan opleve i statens naturområder.
Se alle dyrene i Naturstyrelsens bud på ”The Big Five”, hvor vi også guider til gode steder at opleve dem.
Kontakter
Naturstyrelsens pressetelefon 7254 3004
Billeder
Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
Flertal i den lokale bestyrelse ønsker elge i Naturnationalpark Gribskov19.6.2024 21:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i den nyudnævnte lokale bestyrelse har på et netop afholdt bestyrelsesmøde stemt for elge i den kommende Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland.
Fynske Hindsholm får ny statsskov3.5.2024 14:01:52 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har sammen med Kerteminde Kommune og to lokale vandværker erhvervet 60 hektar jord til en ny skov. Det markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning tirsdag den 7. maj kl. 14.00, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum