Aalborg Universitet

Rygmarv og velbehag bestemmer om vi går eller løber

17.5.2017 12:51 | Aalborg Universitet

Del

Forskere på Aalborg Universitet (AAU) har lanceret et nyt bud på, hvorfor benene skifter fra gang til løb. Den viden kan på sigt bidrage til at hjælpe lamme til at gå og gøre os mere udholdende på krævende gåture

Igennem lang tid har forskere undret sig over, hvorfor vi skifter fra gang til løb, og på hvilket tidspunkt vi gør det.

- Tidligere mente man, at det handlede om, hvornår løb var mere energieffektivt end gang. Men der er forskning, som peger på, at det slet ikke er energiforbruget, det handler om. Det kan derimod være styret af nogle netværk af nerveceller i rygmarven, fortæller Ernst Albin Hansen, lektor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU.

Rygmarven og velbehaget bestemmer

Forskerne har fundet ud af, at disse netværk af nerveceller i rygmarven er ansvarlige for mange af de rytmiske bevægelser, som vi hele tiden mere eller mindre ubevidst foretager. De opfanger et signal fra hjernen om at sætte bevægelsen i gang, og så sørger nervecellerne for, at vi holder bevægelserne kørende.

Men der hører mere til historien end det. Nervecellernes funktion kobles nemlig også til et fænomen kaldet ’adfærdsmæssig tiltrækning’. Ernst Albin Hansen forklarer:

- Vi har alle sammen en selvvalgt skridtfrekvens, som føles behagelig for os. Nervecellerne er involveret i at opretholde den skridtfrekvens. Gang har en ’adfærdsmæssig tiltrækning’ ved en skridtfrekvens omkring 60, mens den for løb er omkring 80. Så jo mere skridtfrekvensen nærmer sig 80, jo større er sandsynligheden for, at vi vil foretrække at løbe, fordi det føles rarere for os. 

Gavner både syge og raske

Den nye viden om bevægelsessystemet kan bruges til at udvikle endnu mere effektive robotben, som kan hjælpe lamme mennesker med at gå. En teknologi, der også kan hjælpe raske mennesker til bedre fysisk udholdenhed.

- Hvis man skal have gavn af disse robotben, skal teknologiens software vide, hvordan den skal styre overgangen mellem gang og løb for den person, der anvender benene. Vores forskning viser, hvor den overgang er, slutter Ernst Albin Hansen.

Nøgleord

Kontakter

Kontakt:

Lektor Ernst Albin Hansen, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU, telefon 99 40 37 22, mail eah@hst.aau.dk

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

50 år 16. august 2017: Forskningschef Ruut Peuhkuri, Heksehøjen 5B, 4700 Næstved10.8.2017 11:23pressemeddelelse

Når Ruut Peuhkuri skal rense hovedet eller samle tankerne, er det bedste hun ved at cykle langs markerne på de små landeveje. Derfor springer hun flere gange om ugen på racercyklen i sit hjem i Næstved og cykler de 45 km til Køge St., hvorfra hun tager S-toget videre til Aalborg Universitet i Sydhavnen i København. Her har hun det seneste år været forskningschef hos Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) med ansvar for afdelingen Byggeteknik og Proces. Forskere søger hele tiden ny viden og denne viden findes især i mødet mellem de traditionelle forskningsdiscipliner og erhverv, mener Ruut Peuhkuri. Derfor er hendes ambition som forskningschef bl.a. at styrke samarbejdet mellem anvendt forskning på internationalt plan og den danske byggebranche. Ruut Peuhkuri er uddannet civilingeniør, har en ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og er ekspert i bygningsfysik. Hendes forskning har især handlet om fugt i klimaskærmen, og hun har specialiseret sig i fugtdynamik og samspillet mellem

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum