AAU-forskere har opfundet stærkt værktøj til at nedbringe CO2-udledning
Forskere fra Aalborg Universitet har udviklet en model og database, som kan beregne produkter og materialers CO2-aftryk. Det er vigtige data i forhold til at få indblik i, hvor man kan ’spare’.

BONSAI Climate Footprint Analyser kan tilgås gratis af alle via: https://lca.aau.dk/.
Pt. er der tale om en prototype – den endelig version står klar i juni 2025, men ikke desto mindre har modellen allerede nu et kæmpe potentiale.
Ifølge professor Jannick Schmidt fra Institut for Bæredygtighed og Planlægning er hjemmesiden et redskab, der kan hjælpe os til at reducere vores CO2-udledning og nå vores nationale ambition om en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030.
”Det her værktøj er en kæmpe hjælp til alle, til små og store virksomheder, til politikere og embedsværket. Vores model er dét, der skal sætte skub på arbejdet med at komme i mål med CO2-reduktionen”, siger Jannick Schmidt, der er én af forskerne bag modellen.
Indtil nu er det både dyrt og omkostningstungt at hente information om CO2-aftryk og resultaterne kan være tvivlsomme, fordi data skal hentes fra forskellige databaser, som er baseret på forskellige beregningsmetoder med varierende datakvalitet, men med BONSAI-modellen får man en nem og åben adgang til ensartede data.
Modellen bidrager med essentiel og konkret viden, så man kan finde ud af hvad der virker, og hvad der ikke virker ift. at nedbringe CO2-udledningen. Ifølge Dansk Erhverv har modellen et stort potentiale til at hjælpe virksomheder med at navigere i valg, der kan bidrage til en reduktion af CO2-udledninger i erhvervslivet.
Fakta om modellen:
Bag BONSAI Climate Footprint Analyser ligger et stort arbejde fra forskernes side. De har bygget en infrastruktur og algoritmer til håndtering af data, indsamlet en masse rådata fra åbne statistiske data, og trykket på knappen så algoritmen har foretaget beregninger af alt data og linket det hele sammen. Det gør at man nemt via hjemmesiden kan klikke sig frem til produkter og materialers CO2-aftryk.
Forskerne, der har arbejdet på forskellige aspekter af modellen i mere end 20 år, har modtaget 39 mio. kr. fra KR Fonden til projektet.
Kontakter
Jannick SchmidtProfessor, Institut for Bæredygtighed og Planlægning, Aalborg Universitet
Tlf:4025 1299jannick@plan.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum