Rune Lindahl-Jacobsen professor i epidemiologi og demografi på SDU

Rune Lindahl-Jacobsen har gennem de seneste 20 år forsket i en række områder inde for epidemiologi og biodemografi.
Hans hovedforskningsområder handler om, hvorfor kvinder lever længere end mænd, men har dårligere helbred end mænd, befrugtningsevnens betydning for senere helbred og dødelighed, samt hvorledes gener har betydning for, hvor lang tid man lever.
Rune Lindahl-Jacobsen er uddannet biolog. Han startede med at undersøge, hvorfor der findes hankønsvæsner og anvendte dyndsnegle som sin modelorganisme. Ved en konference på SDU blev han anbefalet at søge en stilling ved daværende Center for registerforskning, med henblik på at undersøge effekten af hormonforstyrrende stoffer på mænds reproduktive system og helbred. Stillingen blev Rune Lindahl-Jacobsens introduktion til registerbaseret forskning, hvor data var let tilgængelige i velorganiserede registre og ikke skulle indhentes i gummistøvler og langsommeligt laboratoriearbejde - og dette var starten på hans epidemiologiske interesse.
Efter at have forsket i fosterlivets betydning for mænds senere reproduktion, forsvarede han sin ph.d. om danske kvindes lave middellevetid. Under ph.d.-studiet blev han inspireret til at arbejde med Lexis-diagrammet og demografi. Efter nogle års afprøvning af sine færdigheder dels som projektleder og som kræftforsker fandt han en forskergruppe, der interesserede sig for det samme område som ham selv, aldringsforskning, og han blev ansat ved Enhed for Epidemiologi på SDU.
Rune Lindahl-Jacobsens arbejde indenfor epidemiologien og integrationen med demografien har ført til, at han i 2014 blev udnævnt til viceleder af det prestigefyldte Max Planck Odense, Center for Biodemografi ved SDU og senere fik oprettet sin forskergruppe i Biodemografi som en integreret gruppe i enhed for epidemiologi, biostatistik of biodemografi (EBB). Da Max Planck Odense, Center for Biodemografi ved SDU blev videreført i Center on Population Dynamics (CPOP) ved SDU, blev han udnævnt til leder af centrets sundhedsvidenskabelige forskningsgruppe. I dag fungerer han som formand for bestyrelsen i Cpop og forestår centerets daglige ledelse.
Rune Lindahl-Jacobsen er 49 år, er gift med Line Lindahl-Jacobsen og bor i Ganges Bro, lige uden for Næstved. Sammen har de fem børn (tre piger og to drenge) i alderen 7-22 år. I sin fritid gør han livet usikkert for kystens havørreder med fluestang, bygger på sit sommerhus og nyder samvær med venner og familie.
Kontakter
Til navneredaktionen:
Rune Lindahl-Jacobsen,
Privatadresse:
Rislevvej 45, Ganges Bro, 4700 Næstved
Fødselsdag: 24-01-70
Fødested: Rødovre
Mail: rjacobsen@helth.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum