Turbine Forlaget A/S

Rug følger danskerne fra vugge til grav

Del

Madhistoriker Bettina Buhl er aktuel med bogen "Rug og rugbrød – klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie," der formidler et stykke af dansk kulturhistorie gennem kornarten rug.

Stort set alle dansker, der har været en tur uden for landets grænser, har mærket savnet efter rugbrød. Og det skyldes formentlig, at danskernes forhold til rug og rugbrød går langt tilbage og nærmest er en del af folkeidentiteten. Nu har madhistoriker og museumsinspektør i MADENS HUS, Bettina Buhl, beskrevet et stykke af danmarkshistorien med rug i hovedrollen.

”I hele den periode, hvor Danmark var et bondesamfund, fulgte rugen bogstavelig talt danskerne fra vugge til grav. I Danmark havde man den særlige skik, at jordemoderen, hurtigt efter fødslen, dryssede rugkerner over børnene. Ritualet skulle værne nyfødte mod sult og ondskab. For de fleste mennesker sluttede tilværelsen i gamle dage ligeledes i nærkontakt med rug. Det var nemlig almindeligt, at man lagde afdøde på et lag af rughalm. Efter begravelsen samlede man lighalmen i et bundt og placerede det på stueloftet. Dette neg måtte ikke fjernes, da man mente, det ville beskytte husstanden mod ulykker,” fortæller Bettina Buhl.

Rugen var et hovedfødemiddel for hele nationen, men i løbet af 1900-tallet begyndte rugen at tabe terræn til kartoflerne. Og i dag er der efterhånden mange danskere, der ikke spiser rugbrød på daglig basis.

”Et af formålene med denne bog er at samle de vigtigste af de spredte historier og erindringer om danskernes anvendelse af rug gennem tiden. Bogen er tænkt som en samlet beskrivelse af et fødemiddel, der er helt unikt for Danmark. Samtidig ønsker jeg at formidle en lille del af det glemte skatkammer, de gamle kogebøgers opskrifter med rug udgør. Det er mit håb, at læserne, ligesom jeg gjorde, vil kaste sig ud i at fremstille de spændende og velsmagende rugbrødsretter, der for længst er gået i glemmebogen. Forhåbentlig kan bogen bidrage til, at læserne bliver lidt klogere på rugens centrale rolle – og derved klogere på dansk madhistorie,” forklarer forfatteren, der gerne ser, at rugen og rugbrødet igen kommer til at spille en større rolle i de danske køkkener.

Og det er der rig mulighed for med "Rug og rugbrød." Første del af bogen gennemgår rugens danske kulturhistorie, mens anden halvdel består af en række spændende opskrifter på retter, hvor rug indgår. Her findes alt fra oksebryst paneret med rugbrød til dansk brødis. Og selvfølgelig er klassikkere som øllebrød og forskellige typer brød også at finde i bogen.

Fakta om bogen:
Titel: Rug og rugbrød
Forfatter: Bettina Buhl
TURBINE // ISBN: 9788740658354 // 238 sider // Vejl. pris 299,95 kr.

Udkommer d. 8. november 2019

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

København spiller hovedrollen i ny serie af fotobøger24.10.2019 14:54:14 CESTPressemeddelelse

”København 1950’erne – Københavnernes historie fortalt i billeder” er første bind i en storslået serie af flotte fotobøger, der fortæller Københavns historie årti for årti. Forfatter og tidligere museumsdirektør Lene Floris har redigeret det store værk, der fortæller om drømme og hverdag i de københavnske hjem og på arbejdspladserne, om byens trafik, boliger og stormagasiner og meget andet, der gør København til København.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum