Dacapo Records

Rued Langgaards klaverværker er vildskud skabt af en følsom sjæl

Del

Den 2. september udkommer fjerde album i Langgaard-eksperten Berit Johansen Tanges anmelderroste serie med klaverværker.

På en ny udgivelse med dybt originale klaverværker af Rued Langgaard, indfanger Berit Johansen Tange det voldsomme indre liv, charmen og de stærke farver, der alt sammen er en del af Langgaards både følsomme og visionære udtryk. Værkerne på albummet er vildskud skabt af en følsom sjæl, der genrejser det 19. århundredes romantik på det 20. århundredes præmisser.

Blomstrende klavermusik

At lytte til Rued Langgaards værker for soloklaver er som at læse en åben bog. Langgaard havde gennem hele livet et nært forhold til klaveret og komponerede langt over 50 værker for soloklaver. Her kan hans udvikling som komponist og menneske følges skridt for skridt.

Klaverværker vol. 4 indrammes af Langgaards to sæt af Blomstervignetter, som er hhv. det første og sidste større værk, Langgaard komponerede for klaver. Det tidlige sæt er komponeret kort tid efter karrierens højdepunkt, hvor den kun 19-årige Langgaard fik uropført sin Symfoni nr. 1, Klippepastoraler, med stor succes af Berliner Filharmonikerne. De sene Blomstervignetter fra 1951, er komponeret i Ribe, hvor Langgaard som domorganist fik en sen opblomstring.

Albummet præsenterer også to verdenspremiereindspilninger: Scherzo (1925) er effektfuld, harmonisk og legende musik, hvori Langgaard forsøger at genrejse den tabte romantik. Expression (1930-32/1939) er baseret på teksten ”Elias i uvejret” fra Det Gamle Testamente. I værket rammes han af tonekaskader af uvejr, jordskælv og ild, inden Gud giver sig til kende mod den fredfyldte slutning.

Anmelderrost serie

Det nye album er det fjerde i Berit Johansen Tanges serie med klavermusik af Langgaard. Det første album udkom i 2005 og siden da har serien modtaget stor ros af anmeldere i ind- og udland. 

"Berit Johansen Tange er den perfekte fortolker", skrev Kristeligt Dagblad om seriens vol. 2.

Klaverværker vol. 3 modtog 5 stjerner i BBC Music Magazine og Kristeligt Dagblad, samt en 6-stjernet anmeldelse i Piano News, som skrev: "Begejstrer fra start til slut. Burde sikre Langgaard en plads blandt kongerne inden for klaverlitteraturen".

Langgaard-ekspert

Pianisten Berit Johansen Tange har arbejdet intenst med Rued Langgaards musik. Ud over værkerne for violin og klaver gælder det hans soloklaverværker og sange, og hun optræder fast ved den årlige Rued Langgaard Festival i Ribe. I selskab med violinisten Gunvor Sihm har hun indspillet tre album med Langgaards samlede værker for violin og klaver for Dacapo Records. Berit Johansen Tange er medredaktør af Rued Langgaard Udgaven: Samlede værker for klaver, udgivet af Edition Wilhelm Hansen.

Udkommer den 2. september 2022

Berit Johansen Tange, klaver

64 minutter
SACD 6.220662

Kontakter

Billeder

Download
Berit Johansen Tange (foto: Caroline Bittencourt)
Berit Johansen Tange (foto: Caroline Bittencourt)
Download
Berit Johansen Tange (foto: Caroline Bittencourt)
Berit Johansen Tange (foto: Caroline Bittencourt)
Download
Rued Langgaard
Rued Langgaard
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum