Ros til regeringen for at ville udfase produktion af buræg

Blot en uge efter at Rasmus Prehn tiltræder som ny fødevareminister, melder han nu ud, at han vil arbejde for en fuldstændig udfasning af buræg, og at målet er, at æg skal produceres med dyrevelfærd i fokus. Den nyhed vækker glæde hos Dyrenes Beskyttelse:
”Det er en lovende start, den nye fødevareminister Rasmus Prehn har fået, når han foreslår, at der bliver sat et endeligt punktum for hold af burhøns i Danmark. Vi står altid klar til at samarbejde om bedre dyrevelfærd, og vi håber, der bliver tale om en kort udfasningsperiode af et forældet produktionssystem,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
Den 7. oktober 2020 fremsatte Enhedslisten et beslutningsforslag om at forbyde buræg i Danmark senest med udgangen af 2022. Det blev 1. behandlet i Folketinget i dag den 26. november.
Grundet den korte udfasningsperiode stemte regeringen ikke for forslaget, men fødevareministeren bakker alligevel op om, at produktionen af buræg skal forbydes, og derfor vil han fortsætte arbejdet med en udfasning:
”Dyrevelfærden skal løftes, så hønerne kan støvbade og få basket mere med vingerne, men det skal ske i et tempo, hvor landmændene kan følge med og omstille sig, hvis det er det, de ønsker. Forbrugerne er i den grad gået forrest på den her dagsorden, og den bakker jeg op om som minister. Men det skal ske i dialog med erhvervet,” siger Rasmus Prehn i pressemeddelelse fra Fødevareministeriet.
Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for et stop for burhøns i årtier. Senest med Ægtivist-kampagnen i 2013, hvor mange tusinde danskere skrev under på et stop for salg af buræg. Det var med til at starte bevægelsen af udfasningen i supermarkederne, men der har fortsat været produktion af buræg herhjemme, som bliver solgt som ingredienser i forarbejdede fødevarer samt til kantiner, restauranter, cateringbranchen og fødevareindustrien.
Men det skal være et afsluttet kapitel, mener direktør i Dyrenes Beskyttelse:
”Dyr hører ikke hjemme i små bure. De trange forhold i burene forhindrer dem i at udføre deres naturlige adfærd, og det kan vi ikke være bekendt i vores moderne samfund. Dyrevelfærd bor ikke i bur,” understreger Britta Riis og tilføjer:
”Flere af vores nabolande som Tyskland, Østrig og Holland har allerede vedtaget et forbud mod hold af burhøns, så tiden er i høj grad inde til, at Danmark følger med.”
[FAKTABOKS]: Sådan lever burhøns
- Burhøns holdes i små bure, hvor hver høne har plads svarende til lidt mere end et A4ark + et postkort.
- Der holdes typisk 10 høns i samme bur, som ikke kan bevæge sig frit eller strække vingerne.
- Metalburene er med tremmer og netgulv.
- Dyrenes dagsrytme styres ved hjælp af elektrisk lys, så produktionen af æg holdes på det højest mulige niveau.
- Burhøns lægger rigtig mange æg og kommer let til at mangle kalk. Det giver svage knogler og øger risikoen for knoglebrud.
- De trange forhold i burene forhindrer hønsene i at udføre deres naturlige adfærd.
- Burhøns lever hele deres liv i bur og oplever aldrig dagslys.
Kontakter
Britta RiisDirektør
br@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
Dyrenes Beskyttelse jubler over EU-forbud mod mink20.6.2025 14:34:21 CEST | Pressemeddelelse
Dyrevelfærden bliver styrket i Europa. Fredag satte EU nemlig mink på sin invasivliste, hvilket også betyder forbud mod minkavl fra 2027. Det vækker stor glæde hos Dyrenes Beskyttelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum