Ronnys virksomhed er grøn frontløber: ”Madspild er ikke fedt, og uden bæredygtighed kan vi i længden ikke klare os”

Danskere i kantiner og med frokostordninger i hele landet bliver hver dag bespist af Danmarks største cateringkøkken, Jespers Torvekøkken. Virksomheden producerer på hverdage 10.000 frokostkuverter i kæmpekøkkener i Søborg og Aarhus og er anerkendt for sit arbejde med grøn omstilling og bæredygtighed.
Søborg-virksomheden har arbejdet med bæredygtighed siden 2016 og har store, grønne ambitioner: I 2025 skal madspildet være reduceret med 50 procent, og vareindkøbet skal ned med 25 procent. Lige nu arbejdes der konkret på at nedbringe madspildet med en digital buffet, der testes i flere kantiner.
”Hvis vi vil have en bæredygtig verden, skal vi gøre en forskel, og det er helt enkelt bare ikke fedt at bidrage til madspild, når det kan undgås. Desuden er det en tendens i markedet – uden bæredygtighed kan vi i længden ikke klare os i konkurrencen,” siger Ronny Saul, direktør for virksomhedens ca. 350 ansatte.
Compress bag vejledning
Gennem årene har Jespers Torvekøkken fået god hjælp af erhvervsfremmesystemet, blandt andet Omstillingspuljen, Folketingets pulje til omstilling af virksomheder fra erhverv der er særligt hårdt ramt af COVID-19. Midler fra puljen har hjulpet med udviklingen af en bestillings-app, der afløser den centrale madbestilling. Nu kan ansatte hos kunderne melde ind, om de ønsker buffet – med langt mindre madspild til følge.
Også EU-projektet Compress, der drives af Tietgen i Odense (lead) i partnerskab med Køge Handelsskole, har hjulpet Jespers Torvekøkken. I et forløb fra 2019 til 2021 bistod Compress, der er medfinansieret af EU’s Socialfond med 45,9 mio. kr., med nogle af sine centrale produkter: Vejledning, LEAN-forløb og kompetenceløft til medarbejdere.
Compress har fx hjulpet med udviklingen af den digitale buffet: Buffeten registrerer og cloud-lagrer, hvad der er spises i buffeten, og hvor meget og hvilken mad der smides væk efter buffeten. Compress har også vejledt om adgang til Horizon-programmet FOODRUS, hvor Jespers Torvekøkkens erfaringer med den digitale buffet indgår i en undersøgelse af gæsters villighed til at spise anderledes i kantinerne.
Ronny Saul er glad for Compress-forløbet:
”Vi gør alting selv i den grønne omstilling. Det giver en masse erfaringer, men kræver også mange investeringer. Vi har brug for mange flere værktøjer til at begrænse madspild, og når vi ikke har penge til alle initiativer, er det fantastisk med projekter som Compress.”
Arbejdet med grøn omstilling og bæredygtighed har været en integreret del af forretningen siden 2016, og virksomheden har en klar strategi og konkrete, grønne mål for 2025 og 2030. Virksomheden er ofte blevet fremhævet for sin grønne profil, men catering-direktøren lægger ikke skjul på, at det kræver en indsats ud over det almindelige at være grøn frontløber:
”Grøn omstilling er en jungle, og vi har gjort meget forkert, fordi vi har været de første. Der mangler i den grad systemer og certificering: Blandt andet har vi brugt meget tid og energi på at købe den rette emballage, men i den sidste ende blev det hele bare kørt på forbrændingen i Danmark. Det endte med, at den eneste løsning for genanvendelse var at køre vores plastaffald til forarbejdning i Holland,” fortæller Ronny Saul.
Også ambitionen om at bruge friske råvarer og undgå frostvarer og forarbejdede råvarer har kostet lærepenge. I et indendørs kæmpedrivhus i produktionslokalerne i Søborg dyrkes en del af koncernens behov for krydderurter.
”Gartneriet har kostet os mange penge, men det er prisen for at have friske råvarer året rundt, når vi vil undgå at flyve krydderurter ind fra udlandet,” siger Ronny Saul.
Virksomhedernes grønne ambitioner har givet travlhed i Tietgens Compress-projekt. Foreløbig har 90 virksomheder været igennem et forløb med fokus på især digitalisering, optimering eller grøn omstilling.
Forløbene følger den model, som Compress har udviklet: Først afklares virksomhedens behov, og derefter igangsættes forløbet, der ofte kan vare flere år. Projektleder Charlotte Birkshøj, Compress:
”Når vi har afklaret virksomhedernes behov, bliver vi hos virksomhederne og arbejder med dem. Ofte holder vi pause, mens de indarbejder deres tilegnede kompetencer, og starter så igen. Og vi forlader ikke virksomheden, før vi kan se, at kompetenceløftet er indarbejdet i virksomheden.”
FAKTA Om Jespers Torvekøkken
- Grundlagt i 1991 af kokken Jesper Holmberg, som ville revolutionere frokostmarkedet.
- Danmarks største cateringkøkken leverer 10.000 frokostkuverter om dagen over hele landet. Leverer derudover blandt andet til kantiner hos Københavns Kommune, Aalborg Universitet, SSI og Dania.
- Har gennemgået en rivende vækst i de senere år og beskæftiger nu ca. 350 ansatte.
- Har arbejdet med bæredygtighed siden 2016 og har en 2030-strategi, der skal gøre virksomhedens produktion CO2-neutral.
FAKTA Om Compress
Compress er et landsdækkende program, der skal styrke konkurrenceevnen i 122 små og mellemstore produktionsvirksomheder. Programmet giver ledelse og medarbejdere et kompetenceløft, der skal gøre virksomhedernes produktion mere bæredygtig og ressourceeffektiv.
Projektet rummer også en særlig indsats på Sjælland, en COVID-19-indsats, der nu er afsluttet, samt en Brexit-indsats, hvor 150 virksomheder med forsyningsproblemer kan få hjælp.
EU’s Socialfond har støttet projekterne med sammenlagt 45,9 mio. kr. Bag Compress står Tietgen i Odense (leadpartner) samt Køge Handelsskole, Mercantec og og Learnmark Horsens.
Læs mere om Compress i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Læs mere om Compress Sjælland i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Læs mere om Compress Brexit i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Skal din virksomhed også have hjælp til digitalisering eller grøn omstilling?
Find aktuelle tilbud på Virksomhedsguiden
FAKTA Om EU’s Socialfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Socialfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion for at skabe flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst.
Derfor medfinansierede EU's Socialfond projekter, der skulle:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser
Nøgleord
Kontakter
Hvis du vil vide mere om Compress-projektet, kan du kontakte:
Søren Munch, DE Kommunikation, 3529 1775 og SorMun@erst-dk
Billeder


Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Trecifret million-boost skal styrke og udvikle fremtidens grønne teknologier1.7.2025 14:06:29 CEST | Pressemeddelelse
Nu får virksomheder, uddannelsesinstitutioner og aktører, der arbejder med grønne teknologier i Syd- og Nordjylland, mulighed for at få boostet udviklingen af deres grønne teknologier. Fonden for Retfærdig Omstilling investerer 250 mio. kr., som kan søges fra i dag og frem til oktober.
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum