Røde Kors

Røde Kors: ”Vi kæmper i Mozambiqu for at nå ud til isolerede og udsultede mennesker, og vi frygter, at hele landsbyer er forsvundet under mudderet”

Del

AKUT: To uger efter cyklonen Idais hærgen i Mozambique er tusindvis af mennesker stadig afskåret fra nødhjælp og befinder sig på isolerede øer i de oversvømmede områder. Samtidig frygter Røde Kors, at finde mange flere døde i mudderet, når vandet trækker sig tilbage.

”Katastrofens omfang bliver ved med at chokere os. Vi frygter især for de landsbyer og mennesker, der i mange dage har været isoleret på små øer af land midt i de værst oversvømmede områder,” fortæller Bjarke Skaanning, katastrofechef for Røde Kors.

Efter cyklonen Idai ramte Mozambique for to uger siden har nødhjælpsarbejdere fra flere lande arbejdet konstant for at evakuere nødstedte og uddele mad, drikkevand og medicin.

Men Røde Kors sender nu en klinik og et felthospital samt endnu flere nødhjælpsarbejdere til Mozambiques hårdest ramte områder, for katastrofens omfang bliver ved med at vokse. I et oversvømmet område på størrelse med Fyn befinder flere landsbyer sig stadig afskåret fra hjælp. Marker og huse er væk, og der er akut mangel på mad, vand og husly. 

Landsby delvist væk fra landkortet 

Det mudrede vand gør det svært at komme frem. Mange veje er oversvømmede, og der er kun få helikoptere til rådighed. Sommetider kommer hjælpen ud med båd:

”Vi kæmper for at nå ud til isolerede og udsultede mennesker. Men det er meget uhyggeligt, da vi slet ikke ved, om vi har fundet alle, der har akut behov for hjælp. Vi frygter, at hele landsbyer er forsvundet i mudderet, og at flere lig vil blive fundet, når vandet trækker sig tilbage,” fortæller Bjarke Skaanning.

Eksempelvis har byen Búzi i en periode har været delvist under vand og derfor været delvist forsvundet. Nu er vandet væk fra midt byen, oplyser en af vores nødhjælpsarbejdere, og en lille klinik er åbnet midt i byen. Det er svært at komme dertil, men langsomt vil vi kunne få hjælp frem.

”Det, der gør den her katastrofe helt speciel, er, at vi endnu ikke har det fulde overblik. Vi har først igår haft mulighed for at sende vores katastrofemedarbejder Jesper Ranch ud på en timevis lang køretur til de mere afskårne områder. Det er normalt, at der går noget tid, før vi er i stand til at sige, hvor mange der er omkommet, og hvor de største behov er, men situationen her er helt exceptionel,” siger Bjarke Skaanning.

Lighusene er pakkede

Det officielle dødstal efter cyklonen Idai er på 477 i Mozambique. Men det tal dækker kun over de omkomne, man allerede nu har fundet og registreret. Røde Kors frygter, at der er langt flere døde end dem, der er registreret.

”Situationen er akut og tragisk. Vi frygter, hvad de næste dage vil bringe. Men lige nu kæmper vi for at komme ud til de familier og samfund, hvis eneste chance for at overleve er hjælp udefra,” siger Bjarke Skaanning fra Røde Kors.

Fakta

  • Cyklonen Idai landede om aftenen mellem den 14. og 15. marts nær den centrale mozambianske by Beira. Cyklonen havde en vindhastighed mellem 170 og 190 km/t.
  • Ifølge FN har cyklonen ramt mere end 1,85 millioner mennesker, og oversvømmelserne dækker mere end 3.000 kvadratkilometer
  • Ifølge den mozambianske regering anslås cyklonen at have ødelagt omkring 90.000 huse og gjort titusindvis af familier hjemløse

Kontakt Røde Korspressetelefon 3529 9699

Kontakt Jesper Ranch, katastrofemedarbejder +258 87 918 3565 (også på WhatsApp) el. +45 22 87 62 14

Nøgleord

Kontakter

For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:

3529 9699
Røde Kors.dk/presse

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/
Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. I Danmark skaber vi fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv.

Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med mere end 11 millioner frivillige i 191 lande. Vi er en del af dit lokalsamfund, uanset hvor du bor. Med din hjælp kan vi altid være til stede, når der er brug for os.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum