Teknologisk Institut

Robotter skal sortere asbest fra eternit

Del
Nyt projekt skal udvikle automatisk robotanlæg, som skal frasortere asbestholdige tagplader og åbne op for øget genbrug af asbestfri eternit.
Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Et nyt konsortium med Teknologisk Institut i spidsen vil udvikle et robotanlæg, som kan adskille tagplader med sundhedsskadelig asbest fra ufarlige eternitplader. Målet er at undgå at deponere op til 40.000 tons uskadeligt eternit, som ellers skal deponeres, fordi de kan indeholde sundhedsskadelig asbest.

- I dag deponerer man alle gamle eternitplader af arbejdsmiljømæssige grunde. Målet er kun at frasortere pladerne med asbest. Det åbner op for helt nye genanvendelsesmuligheder for de asbestfri eternitplader fx ved direkte genbrug i byggeindustrien eller genanvendelse i ny eternit- og betonproduktion, siger projektlederen, faglig leder Dorthe Hamann, Teknologisk Institut.

Konsortiet består af DanRobotics A/S, Norrecco Agerskov A/S, Cembrit Holding A/S, Deponi Syd I/S, Kingo Karlsen A/S og Teknologisk Institut. Projektet er støttet af Miljøstyrelsens Udviklings og Demonstrations Pulje, MUDP.

Reducere affaldsmængden
Tagplader med asbest blev forbudt i 1986. Årsagen var, at asbest-fibre kan give lungesygdommen asbestose, lungekræft og lungehindekræft. Fagfolk skønner at tage fra op mod 1.5 mio. bygninger i Danmark kan indeholde asbest. Løsningen forventes at reducere deponimængden i Danmark med omkring 40.000 tons årligt og dermed have et markedspotentiale på ca. 40 mio. kr. pr. år alene i Danmark.

I udviklingsarbejdet skal Teknologisk Institut udvikle en metode til automatisk at identificere og frasortere ikke asbestholdige plader til genanvendelse via identificering af særlige karakteristika ved tagpladerne. Firmaet DanRobotic skal udvikle det automatiske sorteringsanlæg.

- Det giver rigtig god mening at lade en robot klare arbejdet med håndtering af de tunge eternitplader – især af sikkerhedsårsager, men også for at spare en mand for håndtering af tunge løft. Vi håber, at projektet vil muliggøre genbrug af eternitplader i byggebranchen, og at mange vil benytte løsningen både i Danmark og i udlandet, så vi kan sænke deponeringen af gode byggematerialer væsentligt, siger CEO Kim Koertsen, DanRobotics.

Pilottest i 2019
Koncepter og metodikker forventes at være klar til pilottest i slutningen af 2019 og vil foregå i samarbejde med det fælleskommunale deponiselskab, Deponi Syd I/S, på Grindsted Deponi uden for Grindsted by.

- I dag deponerer de kommunale genbrugsstationer og entreprenører alle eternitplader alene ud fra mistanken om, at de kan indeholde asbest. Vi vil se frem til, forhåbentligt at kunne undgå at deponere eternittag plader, som der ikke er en særligt miljømæssig begrundelse for at deponere, siger direktør og deponichef Poul Thorn, Deponi Syd.

De øvrige partnere i projektet Norrecco, Cembrit og Kingo Karlsen vil have særlig fokus på at undersøge nye genanvendelsesruter for eternitplader uden asbest.

Nøgleord

Kontakter

Faglig leder Dorthe Hamann, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3494. mail: dha@teknologisk.dk

Billeder

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox
Download
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye