Teknologisk InstitutTeknologisk Institut

Robotter skal automatisere tunge løft i gartnerier

Del
Gartneribranchen skal automatisere for at forblive konkurrencedygtig. I et nyt Odense Robotics-projekt, PotBot, skal Teknologisk Institut og Syddansk Universitet sammen med flere andre virksomheder se nærmere på, hvordan robotter og automatisering kan gøre det nemmere at flytte rundt på krævende grønne varer hos gartnerier.

Robotter vinder frem flere og flere steder. Også i brancher, som måske ikke lige umiddelbart forbindes med robotter, eller hvor det kan være en svær opgave at automatisere – heriblandt gartnerier.

- Gartnerierne er et udfordrende miljø for robotter – især mobile robotter. Der kan både være varmt, fugtigt og beskidt, og det er teknologien ikke glad for. Men ikke desto mindre er der brug for automatiseringen på de danske gartnerier, fortæller Lars Dalgaard, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut.

- Det er mange af opgaverne omkring planterne, der er komplicerede at automatisere. Blandt andet flytningen af potterne er en svær proces at sætte robotter til. Men det gør det bare endnu mere spændende at arbejde med, tilføjer han.

I et Odense Robotics-samarbejdsprojekt med navnet PotBot er Teknologisk Institut og Syddansk Universitet gået sammen med syv teknologi- og fragtvirksomheder – Capra Robotics, GOTposition, Meili Robots, Seasony, Hydrovertic, Container Centralen og Uni-Troll – om at kigge nærmere på automatiseringen på gartnerierne. Det er især flytningen af potterne med planter i, der skal igennem automatiseringsmøllen.

- Robotteknologi kan være en vigtig konkurrenceparameter for gartneribranchen, der har stærkt brug for automatisering. Ved at anvende robotteknologi til opgaver såsom intern logistik og kvalitetskontrol, kan gartnerier øge deres effektivitet og styrke deres vækst. Projekter som PotBot er vigtige trædesten til at sætte turbo på innovationspotentialet og finde nye anvendelsesmuligheder i industrien, fortæller Mikkel Christoffersen, der er klyngedirektør i Odense Robotics.

En spirende automation
PotBot-projektet giver især god mening for de to slutbrugervirksomheder - logistikvirksomheden Alex Andersen Ølund A/S og gartneriet Schroll Flowers ApS - der har valgt at være en del af projektet.

- Der er meget manuelt og tungt arbejde på et gartneri. Vi har forsøgt mange gange at automatisere processerne i vores gartnerier, men det er ikke rigtig lykkedes endnu. Det er kombinationen af transport, håndtering og miljøet, der simpelthen bliver for svært for robotterne, fortæller Carsten Schroll, der er administrerende direktør ved Schroll Flowers ApS, som er førende inden for produktion af hortensia.  

Logistikvirksomheden Alex Andersen Ølund A/S er specialiseret i netop at transportere blomster, frugt og grønt, der kræver en hel del ekstra under transporten. Også de ser et stort potentiale i at få kigget nærmere på automatiseringen af pakningen og transporten af disse planter i potter.

Odense Robotics er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og herigennem igangsættes hvert år en række samarbejdsprojekter, hvor virksomheder igennem projekter med forskning og GTS-institutter får adgang til ny viden. PotBot-projektet er et sådan projekt, og al viden indsamlet i projektet gøres efterfølgende også offentligt tilgængeligt.

Om Odense Robotics
Odense Robotics er Danmarks nationale klynge for robot, automation og droner.

Klyngens vision er at gøre Danmark til en endnu stærkere robotnation ved at accelerere innovation og bæredygtig udvikling i hele robot-, automations- og droneindustrien.

Odense Robotics hjælper virksomheder med at udvikle nyskabende produkter og teknologier, styrke deres globale konkurrencekraft, blive klogere på branchen og blive mere synlige over for samarbejdspartnere. Det sker gennem projekter, faglige netværk og events – ofte i tæt samarbejde med klyngens mange videnspartnere.

Odense Robotics har hovedkontor i Odense og regionale hubs på tværs af landet.  

www.odenserobotics.dk

Nøgleord

Kontakter

Sektionsleder Lars Dalgaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3983 eller ldd@teknologisk.dk.
Mikkel Christoffersen, CEO i Odense Robotics via Eva Juul Langlands, Head of Communications, Odense Robotics på 3071 8123 eller evjl@odenserobotics.dk.

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye