DI - Dansk Industri

RETTELSE - DI: Regeringens eksportpakke er godt nyt for danske erhvervsliv – men der er behov for yderligere

Del

25. maj 2020 lancerer regeringen sin eksport- og investeringspakke, der bl.a. vil gøre en række rådgivningsydelser billigere samt give rabat på erhvervsfremstød til udlandet i 2021. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, mener DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, men der er behov for endnu flere nye skridt, hvis de nødlidende danske eksportvirksomheder skal kunne indhente de enorme tab af omsætning og arbejdspladser i kølvandet på coronakrisen.

Grænsebommene er nede, fly holder parkeret på jorden, og der er lukket for adgang til Danmarks vigtigste eksportmarkeder. Coronakrisen kradser for tusindvis af danske eksportvirksomheder, der ventes at opleve en nedgang på 13 pct. i 2020 svarende til 170 mia. kr. Regeringen har iværksat gode og nødvendige tiltag, men der er behov for yderligere, hvis vi skal fremtidssikre vores eksporterhverv og samfund.

- Når det går godt for dansk eksport, går det godt for økonomien i Danmark, der er selve forudsætningen for vores velfærdssamfund. Coronakrisen har meget store og langvarige økonomiske konsekvenser for danske eksportvirksomheder og deres mange medarbejdere. Derfor glæder det mig, at regeringen i dag har iværksat nye initiativer, der kan hjælpe vores eksport på rette vej, og samtidig tilkendegivet, at man er klar til at hjælpe yderligere. Det bliver der i den grad brug for, siger Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen vil blandt andet sænke timeprisen på en række rådgivningsydelser og give et særligt tilskud til små og mellemstore virksomheder. Derudover bliver puljen til eksportfremstød fordoblet i 2021 fra 34,7 mio. kr. til 69,4 mio. kr., og det bliver samtidig billigere for virksomheder at deltage i fremstødene med dækning af op til 75 pct. af udgifterne mod tidligere 50 pct. Samtidig opretter man en taskforce, der skal identificere nye markedsmuligheder. 

- Tusindvis af danske virksomheder lever af eksport. Det er helt afgørende for store som små virksomheder, at de kan besøge deres markeder for at udvikle forretningen. I de kommende kvartaler vil ordrebøgerne svinde ind og efterspørgslen falde drastisk. Derfor er behovet for handling akut, siger Lars Sandahl Sørensen.

En rundspørge blandt DI’s medlemmer viser, at eksportvirksomhederne er mest fokuserede på tre ting: at genskabe eksporten til eksisterende markeder, introducere nye varer og tjenester samt styrke deres konkurrenceevnen. På kort sigt er der brug for at sætte turbo på eksporten ved at genåbne for erhvervsrejser, frigive likviditet ved at lette skatte-, moms- og toldtiltag, samt hæve fradraget på forskning og udvikling. 

- Mens Danmark så småt åbner op igen, er der stadig lukket på vores vigtigste eksportmarkeder. Jeg er meget bekymret for de kommende kvartaler, når lavvæksten i verdensøkonomien for alvor rammer Danmark. Dansk eksport skal ikke blot genstartes, men genopfindes i kølvandet på coronakrisen. Derfor skal vi turde tænke nyt og langsigtet, siger Lars Sandahl Sørensen. 

DI vurderer, at eksportbeskæftigelsen er faldet med ca. 80.000 ud af 845.000 siden coronakrisen ramte Danmark. Otte ud af ti venter en nedgang i eksportomsætningen i år og mere end en tredjedel venter først at være tilbage til normal eksportomsætning i 2022 eller senere. Derfor har DI lanceret 20 konkrete forslag, der skal redde dansk eksport. Læs mere her.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere information kontakt DI’s presserådgiver Ditte Rieland, tlf. +45 2246 7822 eller mail: dirh@di.dk

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Permanent forskningsfradrag kan bevare dansk førerposition i life science18.9.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Regeringen har indført et forskningsfradrag på 130 procent i 2020 og 2021 for at bevare erhvervslivets investeringer i nye og forbedrede produkter under corona-krisen. DI og de mange life science-virksomheder mener, at forskningsfradraget bør indføres permanent for at sikre fortsat vækst og bevare Danmarks førende stilling på verdensmarkedet. Permanent forskningsfradrag på 130 procent er en af de forslag, som i dag vil blive diskuteret på Sundhedsindustriens Dag, hvor life science-industrien mødes kl. 12.00 med politikere og organisationer for at diskutere branchens og det danske sundhedsvæsens fremtid.

Erhvervslivet til regeringen: Sådan genstarter vi dansk eksport nu15.9.2020 17:18:22 CESTPressemeddelelse

Efter fire uger med intense maraton-brainstorms er otte eksport genstartsteams klar med 96 anbefalinger til, hvordan vi får gang i dansk eksport i skyggen af coronakrisen. Anbefalingerne fra erhvervslivet kan iværksættes her og nu, og det er nødvendigt, hvis vi skal kunne holde hånden under tusindvis af virksomheder og arbejdspladser, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Erhvervslivet til regeringen: Sådan genstarter vi dansk eksport nu15.9.2020 17:12:30 CESTPressemeddelelse

Efter fire uger med intense maraton-brainstorms er otte eksport genstartsteams klar med 96 anbefalinger til, hvordan vi får gang i dansk eksport i skyggen af coronakrisen. Anbefalingerne fra erhvervslivet kan iværksættes her og nu, og det er nødvendigt, hvis vi skal kunne holde hånden under tusindvis af virksomheder og arbejdspladser, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum