PwC

Rekordmange topledere forventer fald i verdensøkonomien

Del
Andelen af danske topledere, der forventer faldende vækst i verdensøkonomien, er på højeste niveau over en 10-årig periode. Det står i stærk kontrast til den optimisme, som toplederne udviste ved indgangen til sidste år og før Ruslands invasion af Ukraine. Det viser PwC’s CEO Survey 2023.
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC

PwC’s 26. CEO Survey 2022 viser, at 86 % af de danske topledere forventer, at væksten i verdensøkonomien vil falde de kommende 12 måneder. Det er på det højeste niveau i de 10 år, PwC har taget temperaturen på de danske toplederes forventninger via CEO Survey. Billedet er således markant anderledes sammenlignet med sidste år og før Ruslands krig mod Ukraine, hvor 7 ud af 10 danske topledere forventede vækst i verdensøkonomien. Til sammenligning tror lidt færre (73 %) af de globale topledere på et fald vækst i verdensøkonomien i de kommende 12 måneder.  

“Ved indgangen til det forgangne år var der stor optimisme og tro på, at vi havde lagt COVID-19-pandemiens værste økonomiske konsekvenser bag os. Optimismen blev dog allerede i februar afløst af udsigten til endnu et turbulent år efter Ruslands krig mod Ukraine. Den fortsatte geopolitiske uro, den høje inflation og den økonomiske usikkerhed præger naturligt CEO’ernes mere dystre syn på verdensøkonomien de kommende 12 måneder,” udtaler Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC.

PwC’s CEO Survey 2023 viser desuden, at en meget høj andel af de danske topledere også forventer fald i væksten i den nationale økonomi. Således svarer hele 91 % af de danske topledere, at de forventer faldende vækst i Danmarks nationaløkonomi de kommende 12 måneder. Det flugter med Nationalbankens forventning om, at BNP-væksten i 2023 ender i negativ vækst med -0,1 %.

“Danmark har jo en lille, åben økonomi, som i høj grad bliver påvirket af verden omkring os. En vækstafmatning blandt Danmarks samhandelspartnere vil lægge en fortsat dæmper på væksten i dansk eksport, ligesom der er udsigt til, at den høje inflation fortsat vil lægge en dæmper på danskernes købelyst og dermed den indenlandske efterspørgsel,” forklarer Mogens Nørgaard Mogensen, der dog glæder sig over, at infaltionstallet for eurozonen er faldet fra 10,1 i november til 9,2 i december 2022. 

Danske topledere ser mere lyst på forventet vækst i egen virksomhed
De danske CEO’er ser mere lyst på fremtiden, når det gælder vækst i egen virksomhed sammenlignet med forventningerne til verdensøkonomien, hvilket er en trend vi også har set i de tidligere år. 36 % af de danske CEO’er tror i høj grad eller i meget høj grad på vækst i egen virksomhed i 2023. Sidste år svarede 58 % blandt de danske topledere dette. Til sammenligning tror 42 % af de globale topledere i høj eller meget høj grad på vækst i egen virksomhed i 2023. 

“På trods af forventet fald i verdensøkonomien og dansk BNP falder andelen af topledere, der  tror på vækst i egen virksomhed, ikke i samme grad. De danske virksomheder må ruste sig til en fremtid, hvor der er mindre vækst, samtidig med at der fortsat er et behov for investeringer i digital transformation, den grønne omstilling og udvikling af medarbejdere,” fortæller Mogens Nørgaard Mogensen. 

USA udbygger sin position som vigtigste vækstmarkeder for danske CEO’er
Ifølge CEO Survey udbygger USA og Tyskland deres position som de to største vækstmarkeder for de danske topledere og fastholder henholdsvis en 1. og 2. plads. Over halvdelen af de danske topledere (51 %) peger på USA, hvilket er en stigning på 13 procentpoint på en fireårig periode (fra 38 % i 2020). Samtidig peger hele 49 % af de danske topledere på Tyskland som vigtigste eksportmarked for at drive væksten i de kommende 12 måneder. Det er rekordmange og en stigning på 23 procentpoint over en fireårig periode (fra 26 % i 2020). 

“CEO Survey 2023 viser, at USA fortsat ligger som nummer ét i år, hvilket kan hænge sammen med, at amerikanerne har overrasket positivt - bl.a. med nye meldinger om væstentlige investeringer i klima, infrastruktur og industri det kommende år. Samtidig har Tyskland aldrig har været mere attraktiv for de danske topledere som vækstmarked. Det er således den højeste andel af danske CEO’er nogensinde, der peger på vores nærmarked, Tyskland, hvilket er naturligt i en tid, hvor verden bliver stadig mere fragmenteret,” fortæller Mogens Nørgaard Mogensen og henviser til, at Storbritannien indtager en 3. plads i 2023, hvilket er en stigning fra en 5. plads sidste år. 

“Med en samlet befolkning på 68 millioner mennesker er UK et stort og historisk vigtigt marked for danske virksomheder. Siden Brexit, hvor UK var røget langt ned på listen over foretrukne vækstmarkeder, er det atter blevet relevant for de danske virksomheder, også selvom englændernes købekraft er blevet væsentligt svækket under inflationen, som har ramt UK særligt hårdt,” udtaler Mogens Nørgaard Mogensen. 

Undersøgelsen viser omvendt, at Kina må vige fra sin 3. plads i 2022 og nu indtager en 4. plads på listen over danske topchefers vigtigste vækstmarkeder (fra 30 % i 2022 til 24 % i 2023). Sverige rykker tilbage i top 5, mens Norge ryger ud af top 5 over de vigtigste vækstmarkeder.

“Kina er faldet støt siden 2020, hvor landet var at finde helt oppe på en 2. plads over de danske toplederes foretrukne vækstmarkeder. Faldet kan særligt tilskrives knap 3 år med lukkede grænser og hyppige nedlukninger som følge af COVID-19-pandemien samt problemer med forsyningskæderne. Den nylige åbning af Kina giver forhåbentlig bedre muligheder for, at danske virksomheder kan samhandle med Kina på lidt længere sigt, selvom den øgede smitte i landet kan medføre nye restriktioner på den korte bane,” slutter Mogens Nørgaard Mogensen. 

Om CEO Survey 2023
I PwC’s 26. CEO Survey blev der gennemført interview med 4.410  CEO’er i 105 lande i perioden den 4. oktober-11. november 2022. I alt 80 danske CEO’er har deltaget i undersøgelsen fra nogle af Danmarks 1.000 største virksomheder. PwC’s CEO Survey er verdens førende toplederundersøgelse.

Nøgleord

Billeder

Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC
Download

Vedhæftede filer

Information om PwC

PwC
PwC
Strandvejen 44
2900 Hellerup

51332378https://www.pwc.dk/

Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.500 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi ca. 300.000 PwC'ere i 156 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Forbrugerne jagter de gode tilbud, men sparer ikke på lokale og bæredygtige varer15.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Forbrugerne holder sig tilbage og sparer på de ikke-nødvendige udgifter. Det er de stigende priser og forstyrrelser i forsyningskæden, der ændrer forbrugernes adfærd, hvor mange er bekymret for deres personlige økonomi. Særligt luksusprodukter, rejser og mode forventes at blive ramt, mens mange forbrugere fortsat er villige til at betale ekstra for lokale og bæredygtige varer af høj kvalitet. Det viser PwC’s Consumer Insights Survey 2023.

Kønsmæssig skævvridning på CBS-uddannelser hæmmer kvinders mulighed for høj løn og giver skæv talent-pipeline for danske virksomheder7.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Kønspolariseringen er blevet større de seneste syv år på både bachelor- og kandidatuddannelser på Copenhagen Business School (CBS). Det gælder særligt på kandidatuddannelserne. Det skaber en skæv talent-pipeline for erhvervslivet og hæmmer kvinders mulighed for høj løn, viser ny analyse fra PwC og Axcelfuture om kønsdiversitet på uddannelserne på CBS.

Færre topledere i detail- og forbrugsbranchen tror på vækst i egen virksomhed20.2.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

På blot et år er andelen af topledere i detail- og forbrugsbranchen, der tror på vækst i egen virksomhed, faldet markant. 1 ud af 3 af toplederne vurderer derudover, at deres virksomhed ikke vil være økonomisk levedygtig om 10 år, hvis de fortsætter samme retning. Det får toplederne til at investere i automatisering, nye teknologiske løsninger og upskilling af medarbejdere, der skal være med til at sikre virksomheden til fremtiden, viser PwC’s CEO Survey 2023.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum