Regional ulighed sættes under lup
Debatten om regional ulighed er igen blusset op, efter politikere taler om at flytte flere statslige arbejdspladser ud i landet. Men er den regionale ulighed større i dag end for 30 år siden, og hvad ligger i givet fald bag udviklingen? Det mener en gruppe forskere på AAU, at vi grundlæggende mangler viden om, og det er baggrunden for, at de nu har etableret Center for Forskning i Regional Dynamik og Ulighed, som åbnes med konferencen ”Danmark i balance?” den 16. maj.
- Vi vil undersøge den regionale ulighed i Danmark og sætte fokus på bl.a. økonomi, arbejdsmarkedsforhold, bosætning og uddannelsesforhold, og på sigt er planen også, at vi gennem samarbejde med kolleger fra andre fagområder vil se på regionale aspekter af eksempelvis ulighed på sundhedsområdet, fortæller professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab, som er en af initiativtagerne til det nye center.
Ved åbningskonferencen vil han og de øvrige forskere under Center for Forskning i Regional Dynamik og Ulighed derfor sætte fokus på en række problemstillinger, der skal danne grundlag for nye forskningsprojekter.
- Hvis man ser på den værditilvækst, som virksomheder i de forskellige regioner skaber, giver det et interessant billede. På Bornholm har der fx siden 2008 været tale om en tocifret vækst pr. indbygger, og det drives af en af landets højeste produktivitetsstigninger. Men på andre parametre ser det skidt ud. Arbejdsstyrken er således i perioden fra 2008 til 2015 faldet med 10 pct. og befolkningstallet med 7 pct. Men de virksomheder, der er på Bornholm, skaber værdi, og der tales aktuelt også om dynamikken i det bornholmske erhvervsliv. Helt anderledes ser det imidlertid ud på Syd- og Vestsjælland. Her er der både stagnerende befolkningstilvækst, et fald i arbejdsstyrken og antallet af jobs, og udviklingen i den samlede værditilvækst halter derfor bagefter. Man kan på den baggrund stille spørgsmålet, om det koster for et lokalsamfund, snarere end det smitter af, hvis man ligger tæt på et vækstcentrum som København og omegn, der faktisk er den eneste danske landsdel, som har positiv vækst på alle parametre, siger en anden af forskerne, der er tilknyttet det nye forskningscenter, lektor Ina Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse.
Fakta:
- Konferencen ”Danmark i balance?” finder sted på Utzon Center i Aalborg den 16. maj kl. 13.00-16.00
- Som afslutning på konferencen spiller musikeren Allan Olsen numre fra sin nye cd
- Læs mere på www.rul.aau.dk/Nyhedsliste/Nyhed/aabningskonference-16.-maj-2017.cid312135
Kontakter
Professor Jørgen Goul Andersen på tlf.: 99 40 81 73 eller på e-mail: goul@dps.aau.dk
Lektor Ina Drejer på tlf.: 99 40 27 44 eller e-mail: id@business.aau.dk
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Succesfuld iværksætter bliver ny innovationsdirektør på Aalborg Universitet25.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver den 47-årige forsker, iværksætter og direktør, Mads Bang, der skal stå i spidsen for den fremtidige innovationsindsats på Aalborg Universitet (AAU).
Ti unge hackere skal findes til Danmarks vigtigste landshold6.5.2023 06:52:00 CEST | Pressemeddelelse
100 unge cyberkrigere kæmper om en plads på det Danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber 2023
FORSKERGENNEMBRUD: Selvopladelig pacemaker vil forbedre livskvaliteten hos tusindvis af patienter8.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere bliver hvert år ramt af rytmeforstyrrelser i hjertet, og 4.500 af dem får indopereret en pacemaker, som skal hjælpe til at skabe stabil hjerterytme. Nu har forskere på Institut for Energi på Aalborg Universitet udviklet en særlig mini-generator, som kan levere livslang strøm til pacemakere. Dermed undgår patienterne ny operation ved skift af batteri. Specialister i kardiologi kalder opfindelsen et paradigmeskifte inden for behandling af hjerteproblemer.
Gymnasieelever mødes til landsdækkende opfinderkonkurrence23.3.2023 14:17:33 CET | Pressemeddelelse
Til arrangementet Science Cup har en række gymnasieelever brugt deres naturfaglige viden til at løse virkelighedsnære problemer. Deres arbejde kommer til ende, når Science Cups finale-event kommer til Aalborg Universitet, og deres projekter skal fremvises for et dommerpanel.
Flere søger ind på Aalborg Universitets it-specialistuddannelser15.3.2023 16:24:56 CET | Pressemeddelelse
På visse it-uddannelser som eksempelvis datalogi, medialogi og software tyder de foreløbige ansøgertal på en rekord. Det er godt nyt for danske virksomheder, der mangler it-specialister. I alt har Aalborg Universitet (AAU) i år modtaget godt 7.400 ansøgninger via kvote 2.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum