Region Hovedstaden

Region H.: Ansatte med patientkontakt screenes for COVID-19

Del

Region Hovedstaden tilbyder alle deres ansatte med patientkontakt at blive undersøgt for, om de har udviklet antistoffer mod COVID-19

Efter påske vil alle ansatte, der har kontakt med patienter, blive tilbudt en screening, der kan afklare, om de har været smittet med COVID-19. På baggrund af screeningsresultaterne og et spørgeskema vil det blive undersøgt, om hospitalsansatte er mere udsatte sammenlignet med andre borgere, og om man opretholder immunitet mod COVID-19 efter overstået infektion.

”Du skal ikke blive syg af at gå på arbejde, så som arbejdsgiver i Region Hovedstaden har vi selvfølgelig et stort ansvar for at værne om medarbejderne under COVID-19-epidemien. Det gør vi først og fremmest ved at sikre god hygiejne, og adgang til beskyttelse med værnemidler som masker, kitler og visirer. Med screeningen for antistoffer kan vi nu også give medarbejderne en afklaring. I begyndelsen af epidemien var der en del medarbejdere, der fulgte retningslinjerne om at blive hjemme med hoste og feber. Reelt set ved vi dog ikke, om de har haft COVID-19. De medarbejdere kan nu får klarhed af, om de har dannet antistoffer mod COVID-19,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Systematiske screeningsstudier af, hvor mange der har eller har haft COVID-19, mangler. Det betyder, at den reelle andel af smittede, der har et forløb uden symptomer, er ukendt.

”Alle os, der er ansat i sundhedsvæsnet, er i øget risiko for at blive smittet med COVID-19. Vi har derfor i høj grad interesse i at vide, om vi har udviklet antistoffer mod virus. Det gælder af hensyn til patienterne, men også i forhold til os selv og vores familier,” siger Kasper Karmark Iversen, professor i akutmedicin på Herlev og Gentofte Hospital, der står i spidsen for Screeningsgruppen for COVID-19 i Region Hovedstaden.

Smittet uden symptomer

Med i gruppen er også Henrik Ullum, professor i Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet og leder af Region Hovedstadens Biobankenhed.

”Studiet vil afklare graden af smitte blandt hospitalsansatte og samtidig give os vigtig information om, hvor mange mennesker, der er smittet uden at få symptomer. Når vi samtidig laver tilsvarende undersøgelser af andre befolkningsgrupper, får vi både indblik i den samlede immunitet i landet og den erhvervsmæssige risiko for sundhedspersonale,” siger Henrik Ullum.

 

Fakta

  • I projektet tilbydes alle ansatte med patientkontakt i Region H screening for, om de har udviklet antistofferne IgM og IgG mod COVID-19 ved studiestart, om en måned og om 5 måneder, når epidemien forventes at være aftagende.
  • Kliniske informationer hentes fra Sundhedsplatformen og via et spørgeskema. Resultaterne sammenlignes med en tilsvarende undersøgelse af danske bloddonorer, som fungerer som kontrolpopulation.
  • Deltagerne screenes i alt 3 gange, da man vil undersøge, hvor mange der smittes, samt om der hos allerede smittede ansatte opnås blivende immunitet.

Yderligere info

  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via Region Hovedstadens pressevagt på 7020 9588
  • Kasper Karmark Iversen, professor i akutmedicin på Herlev og Gentofte Hospital på 2871 2753
  • Henrik Ullum, professor i Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet via Rigshospitalets pressevagt på 3545 7475

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum