Region H.: Ansatte med patientkontakt screenes for COVID-19
Efter påske vil alle ansatte, der har kontakt med patienter, blive tilbudt en screening, der kan afklare, om de har været smittet med COVID-19. På baggrund af screeningsresultaterne og et spørgeskema vil det blive undersøgt, om hospitalsansatte er mere udsatte sammenlignet med andre borgere, og om man opretholder immunitet mod COVID-19 efter overstået infektion.
”Du skal ikke blive syg af at gå på arbejde, så som arbejdsgiver i Region Hovedstaden har vi selvfølgelig et stort ansvar for at værne om medarbejderne under COVID-19-epidemien. Det gør vi først og fremmest ved at sikre god hygiejne, og adgang til beskyttelse med værnemidler som masker, kitler og visirer. Med screeningen for antistoffer kan vi nu også give medarbejderne en afklaring. I begyndelsen af epidemien var der en del medarbejdere, der fulgte retningslinjerne om at blive hjemme med hoste og feber. Reelt set ved vi dog ikke, om de har haft COVID-19. De medarbejdere kan nu får klarhed af, om de har dannet antistoffer mod COVID-19,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).
Systematiske screeningsstudier af, hvor mange der har eller har haft COVID-19, mangler. Det betyder, at den reelle andel af smittede, der har et forløb uden symptomer, er ukendt.
”Alle os, der er ansat i sundhedsvæsnet, er i øget risiko for at blive smittet med COVID-19. Vi har derfor i høj grad interesse i at vide, om vi har udviklet antistoffer mod virus. Det gælder af hensyn til patienterne, men også i forhold til os selv og vores familier,” siger Kasper Karmark Iversen, professor i akutmedicin på Herlev og Gentofte Hospital, der står i spidsen for Screeningsgruppen for COVID-19 i Region Hovedstaden.
Smittet uden symptomer
Med i gruppen er også Henrik Ullum, professor i Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet og leder af Region Hovedstadens Biobankenhed.
”Studiet vil afklare graden af smitte blandt hospitalsansatte og samtidig give os vigtig information om, hvor mange mennesker, der er smittet uden at få symptomer. Når vi samtidig laver tilsvarende undersøgelser af andre befolkningsgrupper, får vi både indblik i den samlede immunitet i landet og den erhvervsmæssige risiko for sundhedspersonale,” siger Henrik Ullum.
Fakta
- I projektet tilbydes alle ansatte med patientkontakt i Region H screening for, om de har udviklet antistofferne IgM og IgG mod COVID-19 ved studiestart, om en måned og om 5 måneder, når epidemien forventes at være aftagende.
- Kliniske informationer hentes fra Sundhedsplatformen og via et spørgeskema. Resultaterne sammenlignes med en tilsvarende undersøgelse af danske bloddonorer, som fungerer som kontrolpopulation.
- Deltagerne screenes i alt 3 gange, da man vil undersøge, hvor mange der smittes, samt om der hos allerede smittede ansatte opnås blivende immunitet.
Yderligere info
- Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via Region Hovedstadens pressevagt på 7020 9588
- Kasper Karmark Iversen, professor i akutmedicin på Herlev og Gentofte Hospital på 2871 2753
- Henrik Ullum, professor i Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet via Rigshospitalets pressevagt på 3545 7475
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft10.7.2025 12:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum